Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Elindulni a legnehezebb: így készülj az utazásra

Go to Traval

Go to Traval Shutterstock

Az utazás lehetőségének hallatán legtöbbünk minden bizonnyal izgalomba jön és fejben már el is kezd tervezgetni. Felidéződnek korábbi kellemes emlékek. Bekúszik az elmébe a tengerparti pihenés képe, esetleg egy felejthetetlen városlátogatásé, vagy túrázásé, vitorlázásé és még sorolhatnám. Én ilyenkor azonnal csomagolni akarok és élvezni a hétköznapokból való kiszakadást. De még a tapasztaltabb világjárók számára is néha nehéz lehet az elindulás, az utazásra való előkészületek lebonyolítása.

TOP 10 utazásra inspiráló idézet

Ez is érdekelhet:

TOP 10 utazásra inspiráló idézet

Ha Te is úgy érzed, könnyebb álmodozni, mint ténylegesen elindulni, ha nem tudod a jelenlegi helyzetben hogyan készülj fel a váratlanra és mire figyelj indulás előtt, akkor ez a bejegyzés Neked szól.

Az a bizonyos járvány...

Szobor maszkban

Szobor maszkban Shutterstock

A világjárvány kirobbanása előtt elutazni egy másik országba, kontinensre kis túlzással olyan volt, mintha csak a szomszéd városba „ugrottunk” volna át. De minden folyamatos változásban van, így a világszintű szabályok sem a régiek már, köszönhetően többek között a Covid19 hódító útjának. Szerencsére a változás magában hordozza a megújulás lehetőségét is. A jelenlegi szituációt ne lehetetlen akadálynak tekintsd, hanem egy éppen aktuális élethelyzetnek, amely a korábbiaknál egy kissé nagyobb odafigyelést kíván. Ennyi az egész. Ha nem görcsölsz rá, a Covid-szabályok betartása sem válik mumussá.

Az első és legfontosabb, hogy mindig naprakész információkat próbálj beszerezni. Ennek legjobb módja a Konzuli Szolgálat honlapjával való szoros barátság kialakítása. Ahogy hazánkban, úgy az adott célországban is előfordulhat, hogy ami egyik héten igaz volt a beutazás feltételeire, az a következő héten módosulhat. Fontos, hogy az oltás megléte is nagyban befolyásolhatja az úticélod kiválasztását. Sajnos van olyan desztináció, ahová csak a vakcina felvétele után lehet menni. Egy biztos, az alábbi pontokat mindenképpen vedd végig nyaralásod megtervezésekor:

  • Ellenőrizd, hogy a célországba kell-e oltás, vagy elég a negatív PCR teszt (SARS-CoV-2 PCR teszt), illetve a 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt.
  • A Konzuli Szolgálat honlapján fel szokták tüntetni, hogy az adott országba való belépéshez szükséges-e a regisztrációs űrlap kitöltése, vagy sem.
  • Van olyan ország, ahol a repülőtéren szúrópróba szerűen végeznek PCR tesztet.
  • A tartózkodás alatt kell-e gyorstesztet vagy PCR tesztet végeztetni? Ezek költségeit neked kell kifizetni?
  • Elfogadják-e a védettségi igazolványt, ha igen milyen feltételek mellett?
  • Hazatéréskor milyen kötelezettségeid vannak? (Például: karantén, PCR teszt.)
  • Fontos az is, hogy ha az adott célállomás szabályai enyhék, akkor se legyél túl laza, hiszen a légitársaságok előírásait is figyelembe kell venni oltás és teszt tekintetében.

Top 5 utazásra inspiráló könyv

Ez is érdekelhet:

Top 5 utazásra inspiráló könyv

A klasszikus checklist

Utazás tervezése közben

Utazás tervezése közben Shutterstock

Ha sikerült túljutni a Covid-teendőkön, akkor érdemes a „hagyományos” készülődésre helyezni a hangsúlyt, ami a fentiek után gyerekjáték lesz. Én mindig írok egy checklistet, amin címszavakban összegyűjtöm az indulás előtti legfőbb teendőket. Amikor végeztem eggyel, kipipálom és jöhet a következő. Így, ha megfelelő volt a listám, nem kell aggódnom az utazás alatt. Lássuk mire érdemes Neked is figyelned:

  • Háziállat megléte esetén fontos számára megfelelő elhelyezésről gondoskodni. Itt több opció is szóba jöhet: Kedvenced marad és barát, családtag megy bizonyos időközönként foglalkozni vele, vagy Te viszed el. Ha nincs kire bízni, akkor Állatpanzió szolgáltatását is igénybe lehet venni.
  • A szobanövény esetén egy kicsit könnyebb a dolog. A legtöbb növényt elég hetente egyszer meglocsolni, így indulás előtt és hazaérkezéskor (egy hetes nyaralás esetén) ezt ne feledd megtenni.
  • A hűtő és a szemetes. Közvetlenül indulás előtt érdemes a szemetet az egész lakásból kivinni, ne büdösödjön. A hűtő tartalmát alaposan nézd át, a néhány napon belül lejáró ételeket fogyasztd el, vagy add oda valakinek, akiről tudod, hogy szereti vagy szüksége van rá.
  • Ellenőrizd a konnektorokat, kábeleket. Én ilyenkor a lehető legtöbb eszközömet kihúzom a konnektorból, ne legyen áram alatt feleslegesen. Ezzel a nem kívánt baleseteket is igyekszem megelőzni.
  • Ha már a kábeleknél tartunk... csomagoláskor ne feledd az okoseszközöd töltőjét magaddal vinni. Ha olyan országba mész, ahol más az aljzat, mint nálunk, akkor szerezz be egy átalakítót.
  • Takaríts ki az otthonod. A szemét gondos eltávolítása mellett érdemes egy porszívózást és felmosást is eszközölni az indulás előtti napon. Hidd el, sokkal jobb kedvel fogsz hazatérni egy tiszta otthonba, mint egy koszosba.
  • A bőrönd bepakolásánál alaposan tervezd meg, milyen ruhára lesz szükséged. Nem érdemes az egész gardróbot magaddal vinni, de azért próbálj meg minden eshetőségre felkészülni.
  • A bőrönd bepakolásánál alaposan tervezd meg, milyen ruhára lesz szükséged. Nem érdemes az egész gardróbot magaddal vinni, de azért próbálj meg minden eshetőségre felkészülni.
  • Legyen érvényes az útleveled és a személyi igazolványod még minimum 6 hónapig! Ez nagyon fontos, ha nem megfelelő az igazolványod érvényessége már a check-in sem fog tudni megvalósulni. Ez legalább olyan lényeges, mint a covid19-szabályok pontos ismerete és betartása.
  • Amennyiben egzotikus ország a cél, tájékozódj a kötelező oltásokról. (Páldául: Hepatitis)
  • Legyen nálad láz- és fájdalomcsillapító, betadin és sebtapasz. Ha rendszeresen gyógyszert szedsz, akkor érdemes utazás előtt konzultálni a kezelőorvossal.
  • Van olyan ország, ahol könnyű gyomorrontást kapni, így érdemes a biztonság kedvéért egy kis üveg klasszikus házi pálinkát is a bőröndbe rakni.
  • Nagyon fontos, hogy mielőtt kilépsz a házból nézz meg mindent kétszer. Ha kell mond el magadnak hangosan, hogy épp milyen folyamaton vagy túl. Az ajtó bezárásnál is inkább nézd meg többször, hogy biztosan zárva van-e. Annál rosszabb nincs, mikor az ember a repülőgépen kezd el agyalni, hogy vajon bezárta-e az ajtót, vagy elzárta-e a vizet.
  • Köss utasbiztosítást! Hiába gondolod, hogy Téged semmilyen baj nem érhet...de igen, érhet! Soha nem lehet tudni, mit produkál az élet, jobb felkészülni a váratlan helyzetekre. Akkor is érdemes erről gondoskodni, ha a bankkártyádhoz „jár” biztosítás. Az sok esetben nem elég széleskörű és nem minden esetben biztos. Legyen nálad elég pénz, bármilyen formában.

 Az út élvezetébe feledkezve

Az út élvezetébe feledkezve Shutterstock

Utazási iroda a nyugodt nyaralásért

Ez is érdekelhet:

Utazási iroda a nyugodt nyaralásért

Persze a felsorolt pontokon túl bárkinek lehetnek egyéb kötelező teendői, de ha „csak” ezeken végig mész, akkor nagy meglepetés a nyaralás alatt nem érhet. Alapos felkészüléssel az elindulás nem nehézség, hanem szórakoztató program is lehet. Jó utazást!

2022.02.08. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.