Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Top 5 utazásra inspiráló könyv

Az új országok megismerése számomra olyan, mint egy falat a kedvenc süteményemből. Elvagyok nélküle, de azt a boldogságot semmi sem pótolhatja, mikor az ízek harmóniája táncra kel az érzékeimmel.

Nos, ilyen az utazás is. Lehet nélküle élni, csak nem érdemes! Erre a felismerésre újra és újra ráeszmélek, mikor egy ismeretlen vidékre csábító regényt tartok a kezemben. Hiszen vannak könyvek, melyek csodálatos, sosemvolt világokba repítenek - és akadnak olyanok is, melyek Földünk lenyűgöző helyszínein játszódnak. Némelyik történet valós, megtörtént eseményeken alapul, más csak puszta kitaláció, de bármi is legyen az oka, a háttere, a története a keletkezésüknek, egy valami közös bennünk: utazásra inspirálnak!

Ha imádsz olvasni, de fogalmad sincs mi legyen következő utazásod célpontja, vagy nagyon szeretsz utazni, de most valamiért ezt csak képzeletben teheted meg, akkor lapozz bele az alábbi könyvekbe egy kis ihletért, és/vagy legalább egy kis lélekben való utazásért.

1. Mineko Iwasaki - Rande Brown: A gésák gésája

Ez az önéletrajzi regény nem klasszikus utazós könyv, mégis óriási hatással bír.

A történetben Mineko Iwasaki életének egy igen fontos szakaszát ismerhetjük meg. Miközben elmeséli, hogy lett Japán egyik leghíresebb gésája, bepillantást enged a karyukai (Virágok és Fűzek Világa) rejtett világába is. Eloszlatja a gésákról kialakult sztereotípiákat és vágyat ébreszt, hogy mi is felfedezzük ezt a nem mindennapi országot.

Ha tehetjük, tavasszal (egészen pontosan áprilisban), a cseresznyevirágzás ideje alatt látogassunk el Kiotóba. Ekkor ugyanis nem csak a szemet gyönyörködtető virágok látványát élvezhetjük, hanem lehetőségünk nyílik megtekinteni a Gion Kōbu negyed Kaburen-jo híres színházában a Miyako Odori előadássorozatot is. Itt tehetséges maikók és geikók (gésa tanoncok és gésák) zenés, táncos showját tekinthetjük meg, melyen egykoron Mineko maga is gyakran fellépett.

2. Paulo Coelho: A zarándoklat

Általában Coelho könyveit valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem. Hát, én kivételnek számítok, hiszen félúton ragadtam a kettő tábor között. Néhány regénye nem igazán nyerte el a tetszésemet, de azért akadnak olyanok, amelyekért egyszerűen rajongok. Ilyen A zarándoklat című alkotása is, melyben saját utazásának tapasztalatait tárja az olvasó elé.

Könyvében bepillantást enged az ősi spanyol zarándokúton, az El Caminón átélt spirituális fejlődésébe, melyet igyekszik az átlag ember számára is elérhetővé tenni. Sorait olvasva elfog a vágy, hogy magam mögött hagyjam ezt a rohanó, anyagias világot és zarándokútra induljak, belső békém megtalálására.

 

3. Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expressen

Jogosan merülhet fel a kérdés: mit keres ebben az utazásra inspiráló gyűjtésben egy Agatha Christie krimi? Tudom, érdekes választás, de egy pillanatra vonatkoztassunk el a könyvben nyilvánvalóan szereplő gyilkosság tényétől és vegyük szemügyre a helyszínt, az Orient expresszt.

A 19-20. században rendkívül jelentősnek számító vonat Nyugat- és Kelet-Európa között teremtett kapcsolatot. Habár a repülőgép térhódítása óta veszített szerepéből, a mai napig rendkívül nagy népszerűségnek örvend. A híres, Isztambulból induló luxusvonatra napjainkban is bárki felszállhat, aki szeretne elmerülni a múlt század különleges varázsában. Ha igazán szerencsések vagyunk, útközben talán még Poirot-val is találkozhatunk.

4. Gayle Forman: Csak egy nap

A Csak egy nap valódi klasszikus romantikával átszőtt, utazós regény, melyben egy fiatal amerikai lány keresi a szerelmet és önmagát.

A családja védőszárnyai alatt nevelkedő Allysont szülei az érettségi után megajándékozzák egy nyugat-európai körutazással. Főhősnőnk alighogy belevetette magát az új országok felfedezésébe, megismerkedik egy londoni, szabadtéri Shakespeare előadáson Willemmel. A holland színész és közte azonnal fellobban a tűz. A fiatalok következő találkozása után Allyson úgy dönt, letér kijelölt útjáról, és követi Willemet Párizsba. Ezen a napon veszi kezdetét Allyson valódi utazása önmaga megismerése felé.

A romantikus lelkűek a könyv elolvasása után garantáltan útra akarnak majd kelni, felfedezni a világot és önmagukat.

 

5. Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

Az azonos címet viselő filmet, melyben Julia Roberts alakítja Lizt, valószínűleg mindenki látta. Mégis, a könyvek és az olvasás szerelmeseinek azt javaslom, hogy olvassák el a regény változatot is, hiszen az legalább annyira, vagy még jobban utazásra sarkallja az embert, mint a vászonra vitt adaptáció.

A főszereplőnek, Liznek látszólag mindene megvan, szárnyal a karrierje, tökéletes házban él a tökéletes férjével. Ám Ő mégis rendkívül boldogtalan, ezért úgy dönt, hogy maga mögött hagy mindent és egy évig utazgatni fog. Olaszországban beleveti magát az olasz nyelv tanulásába és az ételek hedonista élvezetébe. Ezt követően Indiában a pizzát lelki táplálékra cseréli, végül Indonéziában, pontosabban Balin ismét belekóstol a hétköznapi boldogságba.

Az igaz történeten alapuló kalandos regény olvasása közben garantáltan mi is százszor elképzeljük, hogy egy év alatt bejárjuk hőn vágyott úticéljaink mindegyikét.

2020.06.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.