Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az utazás élménye mindenkié

kerekesszék mozgáskorlátozott tengerpart

kerekesszék mozgáskorlátozott tengerpart

Azok az emberek, akik a teljesen önálló életvitelben, mozgásukban valamilyen módon korlátozottak (kerekesszékkel vagy mankóval közlekednek, balesetből épülnek fel épp és még lassabban, óvatosan haladnak, segítő eszköz használatával vagy kísérővel tudnak biztonságosan közlekedni, nem, vagy gyengén látnak, stb.), sajnos rengeteg nehézséggel szembesülnek a hétköznapok során.

Szerencsére azonban az utazáshoz kapcsolódó szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy utazásuk, nyaralásuk során minden a lehető legkönnyebben, leggördülékenyebben menjen. A legtöbb kérésre, igényre a repülőtértől a transzferbuszokon át a szállodákig mindenkinek van válasza, jó azonban, ha tudjuk, kinek és mikor, hogyan érdemes jelezni a kéréseinket.

Reptéri asszisztencia igénylése

Ha repülőgéppel utazunk, a legfontosabb, hogy a gép tervezett indulása előtt legalább 48 órával jelezni kell az adott repülőtéren, ha segítségre lesz szükségünk, illetve az azzal kapcsolatos elvárásainkat (kísérőt szeretnénk kérni, gyorsított utasfelvételt, mozgást segítő eszközt, stb.). A legtöbb reptér ilyen esetekben dedikál egy helyi alkalmazottat, aki a repülőgépbe való beszállásig kíséri és segíti utasát. Az utazás alatt a légiutas kísérőktől lehet segítséget kérni, ha bármiben asszisztenciára lenne szükségünk, de ha jeleztük korábban a reptéren, hogy érkezünk, általában a gép fedélzete már tud a kéréseinkről. Leszállás után egy másik, erre a feladatra az érkezési reptéren kijelölt személy nyújt segítséget akár az átszállásban, akár a reptér biztonságos elhagyásában.

kerekesszék mozgáskorlátozott reptér assziszt

kerekesszék mozgáskorlátozott reptér assziszt

Speciális igények

Ha bármilyen mozgást segítő, vagy orvosi segédeszközt szállítanánk, a legtöbb légitársaság 2 ilyen eszköz szállítását ingyenesen vállalja, így emiatt sem kell aggódnunk.

Amennyiben vak vagy gyengénlátó, a hétköznapokban segítő kutyával közlekedő utas tervez nyaralást, neki sem kell megválnia támaszától, viszont ahhoz, hogy négylábú segítsége felszállhasson vele az utastérbe, ezt a kérést is előzetesen jelezni kell a légitársaság felé.

Hogyan készüljünk?

Ha bármilyen más okból szeretnénk segítséget, vagy helyi kísérőt igényelni (pl. idős vagy még nagyon fiatal családtag utazását tervezzük), az időben történő, gondos tervezéssel könnyűvé és kényelmessé tehető bárki számára egy hosszabb repülőút, kortól és egészségügyi állapottól függetlenül, viszont alapszabály, hogy leginkább akkor számíthatunk az igényeiknek valóban megfelelő asszisztenciára és felkészültségre, ha arra vonatkozó igényeinket előzetesen jeleztük a reptér és a légitársaság felé.

(A fent említett adatok és információk tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, minden esetben tájékozódjanak a megfelelő szervezeteknél.)

(Forrás: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/specialis_igenyek)

2017.08.01. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.