Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A világ leghosszabb folyói

A világ leghosszabb folyói

A világ leghosszabb folyói

Gondolkodtál már azon, melyek lehetnek a világ leghosszabb folyói?  A legtöbb ember számára a Nílus lenne első helyen, sokan azonban úgy vélik, hogy az Amazonas a nyertes. Egyértelmű első heyezettet azonban aligha jelenthetünk ki, mivel gyakran szinte lehetetlen meghatározni a folyók eredeti forrását. A Nílus és az Amazonas is számos forrást és sok kisebb-nagyobb mellékfolyót tartalmaz.  Ezek az források gyakran megközelíthetetlen helyeken találhatók, ami még nehezebbé teszi a pontos távolságok meghatározását.. A világ leghosszabb folyóinak és folyórendszereinek listáját emiatt elfogadott szabályok és szabványok szerint határozzák meg. Íme az öt leghosszabbnak tartott folyó:

1. Nílus, Észak-Kelet Afrika

A legtöbben úgy tudják, hogy a Nílus Egyiptom éltető artériája, ténylegesen azonban egy nemzetközi folyó, amelynek a vízkészletein összesen tizenegy afrikai ország osztozik. Két fő forrása van, a Fehér-Nílus és a Kék-Nílus. A Fehér-Nílus forrása nem azonosítható egyértelműen, de úgy vélik, hogy valahol Burundiban vagy Ruandában, egyes jelentések szerint pedig a Viktória-tónál található. A Kék-Nílus egyértelműen meghtározott forrása az etiópiai Tana-tó. A két mellékfolyó Szudán  fővárosa, Khartoum közelében találkozik, ahonnan aztán a Földközi- tengerbe torkollik. Az USGS szerint a hossza 6 650km, ami egyértelműen a leghosszabb folyó Afrikában.

Nílus, Egyiptom

Nílus, Egyiptom

A Nílus nyugati partján számos templomot, műemléket, és temetőt fedezhetünk fel, beleértve a Királyok völgyét és a Királynék völgyét. Népszerű látnivalók többek között a nílusi hajóutak is. Ezek jellemzően három, négy vagy akár hét napos kirándulások, melyek hajókon, vagy úgynevezett úszószállodákon zajlanak. A jobban felszereltek rendelkeznek úszómedencével, éjszakai klubokkal, üzletekkel és éttermekkel.  Nagyobb és autentikusabb kalandot nyújtanak azonban a hagyományos nílusi vitorlások, ezekkel több órás, de akár rövidebb kirándulásokra is lehetőség nyílik. A legtöbb ilyen utazást október és április között hirdetik meg

Nílusi vitorlás

Nílusi vitorlás

2. Amazonas, Dél-Amerika

Az Amazonas minden bizonnyal a világ legbővízűbb folyója, Több víz folyik le rajta, mint a Mississippi, Nílus valamint a Jangce folyókon összesen. Brazília, Peru, Bolívia, Kolumbia, Ekvádor, Venezuela és Guayana területein folyik keresztül. A pontos hossza azonban a mai napig viták tárgyát képezi. Korábban az Apurímac vízgyűjtő területét tekintették a forrásnak, azonban egy 2014-es tanulmány szerint az Amazonas forrása azonban máshol található, és ha azokat az adatokat  vennénk alapul, akkor az további 75-92km-t adna a folyó hosszához. Jelenleg az USGS szerint az Amazonas hossza 6 400km, ami kevesebb, mint a Nílusé, de a legmerészebb becslések alapján ez akár 6 992 km is lehet.

Amazonas, Brazília

Amazonas, Brazília

Az Amazonas az Atlanti-óceánba ömlik. A folyó és az azt környező esőerdő teljesen egyedülálló a Földön. A világ eme különleges részének látogatójaként rengeteg érdekességet táthatsz. Hasznos információkat szerezhetsz gyógynövényekről, halászatról(például piránjára), úszhatsz ritka delfinekkel, megkóstolhatod a helyi konyha különlegeségeit, vagy átsétálhatsz a fák között húzódó baldachinos hidakon.

Amazonas, Peru

Amazonas, Peru

3. Cháng Jiāng (Jangce) avagy a Kék folyó, Kína

A Jangce folyó 6 300 kilométerével Kína, valamint az Eurázsiai kontines leghoszabb folyója, míg  az egész világot nézve az előkelő harmadik helyezést érte el. Emellett a kínai gazdaság egyik nasűgyon fontos ütőere . Mezőgazdasági területek öntözésére és vízel való ellátására használják, különösen a Sucanuan-medencében. A folyó összesen 2 253 km-en hajózható, így az ország jelentős kereskedelmi forgalma is itt zajlik. A folyó fölött ível át a világ legnagyobb vasbeton ívhídja, a Vanhszien híd.

Kényeztesd magad egy Jangce-i körutazással: egy kétnapos utazás során meglátogathatod a Hupei tartományba található Paj-tich városa és a Nan-szoros közötti lélegzetelállító tájat.

Jangce, Kína

Jangce, Kína

4. Mississippi-Missouri-Jefferson, Észak- Amerika

A folyórendszer, beleértve a Mississippit, Missouri-t és a Jefferson-t, a negyedik leghosszabb a világon,a  Mississippi pedig a leghosszabb folyó Észak-Amerikában. Minnesotában kezdődik és északról dél felé halad az USA-ban. Szakértők úgy gondolják, hogy a forrása az ottani Itasca-tó. A Mexikói-öböl felé halad, és  3 770 km hosszú. Mellékfolyója, Missouri  forrásától eléri a 6 275km-t, és a világon a negyedik helyét foglalja el. A folyó mentén számos festői műemlék, kastély, gát és turisztikai központ található. Fontos megemlíteni Alma kisvárosát Wisconsinban, mely tele van folyóparti üzletekkel és éttermekkel. A kikötő maga az úszó strand közelében található. A Mississippi vizein népszerű tevékenységek közé tartozik a halászat és a rafting.

Mississippi, New Orleans

Mississippi, New Orleans

5. Jenyiszej-Angara-Szelenga, Ázsia

Ez az ötödik leghosszabb folyórendszer a világon. Vízhozamát tekintve Oroszország legnagyobb folyója és az Ob után a második legszélesebb. A Jenyiszej a rendszer fő folyójának számít, abba torkollik bele az Angara, amibe korábban pedig a Szelenga, végül a Jeges-tengerbe áramlik. A teljes folyam hossza így körülbelül 5 539km.

Harminc kilométerre délre a Szelenga folyó torkolatától fekszik a Posolskij-öböl, ahol a Bajkalskij-priboj – Kultušnaja rekreációs zóna található. A Szelenga folyó legjelentősebb városai Suchbátar (Mongólia) és Ulan-Ude a Selenginsk (Oroszország). Ha Ulan-Ude-t meglátogatod, akkor láthatod a Lenin emlékművet, a Transbaikalia népek néprajzi múzeumát, az Odigitrijev Katedrálist vagy a nagy kolostor komplexumot, az Ivolginsky Datsant .

Jenyiszej, Oroszország

Jenyiszej, Oroszország

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.