Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Cápák Horvátországban - aggódjunk miattuk?

Bár a horvát vizekben is élhetnek cápák, valójában nincs okunk aggódni miattuk. Az Adriai-tengerben megtalálható, 47 különböző cápafajjal - köztük a kék-, a bika- vagy a tigriscápával - való személyes találkozás esélye minimális.

Az itt élő, számos cápafaj többsége kis méretű, ártalmatlan élőlény; ismerd meg őket!

Cápatámadás Horvátországban?

Bár az Adriai-tengerben valóban élnek cápák, a velük való találkozás kockázata nagyon alacsony. 1900 óta (azaz több, mint 124 éve) mindössze 25 cápatámadás történt a horvát vizekben, melyek közül 14 végződött halálos sérülésekkel. Az utolsó ilyen eset azonban 1974-ben történt, az USA-val vagy Ausztráliával összehasonlítva pedig - ahol ugyanebben az időszakban a cápatámadások száma elérte az 1 999-et, illetve az 1 237-et -, a horvátországi számok kifejezetten alacsonynak, az itteni strandolás pedig biztonságosnak számít.

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

Veszélyeztetettek a cápák?

A cápapopuláció az Adriai-tengerben, akárcsak a világ többi részén, rohamosan csökken. Ennek fő oka a túlhalászás, amely a cápák fő táplálékforrását jelentő halállomány csökkenéséhez vezet. A statisztikák szerint évente több mint 100 millió cápát öl meg az ember... Ha nem teszünk lépéseket a fenntartható halászat irányába, az számos cápafaj kihalásával fenyeget.

Biztonságos vakáció Horvátországban

A tengerparti pihenés, horgászat vagy hajókirándulás biztosan megismerkedünk az Adriai-tengerben élő egyéb tengeri állatokkal, például medúzákkal, tengeri uborkákkal, kisebb halakkal és ha nincs szerencsénk, a tengeri sünökkel.

Bár cápákkal is találkozhatunk az Adriai-tengerben, nem jelentenek valódi veszélyt: a velük való találkozás kockázata rendkívül alacsony, és a legtöbb itt élő faj ártalmatlan az emberre. Az Adriai-tengerben élő cápák általában a magányt keresik, ennek megfelelően elsősorban a mélyebb vizekben tartózkodnak. A veszélyesebbnek ítélt, jellemzően nem ezekben a vizekben élő fajok, mint például az óriáscápa, az atlanti cápa és a nagy fehér cápa, időnként táplálékot (főleg tonhalat) keresve eljutnak az Adriai-tengerig, de itt jellemzően nem keresik az emberek közelségét: nem tekintenek ránk táplálékforrásként, egyéb előnnyel pedig számukra sem kecsegtet a velünk való találkozás. 

Horvátország? Több, mint strandok!

Ez is érdekelhet:

Horvátország? Több, mint strandok!

Összegzés

A Horvátországban élő cápák többsége ártalmatlan, maximum 1,5 méter hosszú, és számuk a túlhalászat miatt rohamosan csökken. Ez a fő táplálékforrásának csökkenéséhez vezet, de mivel mi nem jelentünk számukra táplálékforrást, ritkán közelítik meg az embert: a cápák inkább a mélyebb vizekben tartózkodnak. Vagyis a cápával való találkozás kockázata az Adriai-tengerben nagyon alacsony, képviselőik többsége pedig ártalmatlan, így biztonságban élvezhetjük horvátországi nyaralásunkat.

 

2024.07.03. Arnika Persona

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.