Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Horvátország? Több, mint strandok!

Horvátország tengerpartja

Horvátország tengerpartja

Ha Horvátországra gondolunk, akkor minden bizonnyal a tengerparti városok romantikus kis utcái, a kavicsos strandok, vagy a pihentető vitorlázás, esetleg a mesébe illő Plitvicei-tavak sejlenek fel lelki szemeink előtt. Ez persze nem is csoda, hiszen ezek mindegyike tökéletes célpontja egy felejthetetlen nyaralásnak. Azonban az ország nem csupán ennyi, rengeteg egyéb felfedezésre váró helyet találunk még itt, melyeket érdemes jobban megismerni - köztük az ország fővárosát, Zágrábot is.

Barangolás a horvát fővárosban

A Száva partján fekvő város története egészen a római korig nyúlik vissza. Az azóta eltelt több ezer év alatt a település gazdag múltra tett szert, melynek köszönhetően ma szebbnél szebb látnivalókkal várja az idelátogatókat.

Zagrab, Horvátország

Zagrab, Horvátország

Zágráb óvárosa három fő részre osztódik, a Felsővárosra, a Káptalandombra és az Alsóvárosra - ez utóbbi a mai modern, pezsgő élet központja. A Felsővárost, csakúgy, mint a Káptalandombot, a középkorban hozták létre, ennek megfelelően rengeteg történelmi hellyel bír.

A Felsőváros központjául szolgáló Szent Márk téren találjuk a Szábort (mai horvát parlament), valamint a 14. században épült Szent Márk-templomot. Ez utóbbi jellegzetessége, hogy a tetőcserepei Zágráb, illetve a történelmi Horvátország címerét ábrázolják.

Szt. Márk templom,  Zagrab

Szt. Márk templom, Zagrab

A városrészben további jelentős épületeket, így palotákat is láthatunk, melyek közül a Vojkovi-palota jelenleg a Horvát Történelmi Múzeumnak ad otthont, de itt áll még a Rauch-palota is, mely az ország kormányának központjaként szolgál.

A város ezen részét elhagyva, délkelet felé haladva érjük el a zágrábi katedrálist, vagy más néven a Mária Mennybemenetele Székesegyházat, mely a Káptalandomb központi része - egyben a város egyik legdominánsabb épülete. A katedrális érdekessége, hogy itt őrzik Szent László magyar-horvát király palástját, valamint itt található Zrínyi Péter horvát bán sírja is. A városrész további neves épületei közé tartozik többek között a barokk stílusú kanonok-kúria és a Szent Ferenc-kápolna.

A zagrabi katedrális

A zagrabi katedrális

A katedrálistól délnyugat felé haladva a modern Alsóvárosba érkezünk, ahol éttermek, szállodák és szórakozóhelyek sorát találjuk. A városrész központi teréül a Jellasics bán-tér szolgál, jellegzetes szobrával, mely Josip Jellasics bánt ábrázolja. A térről nyílik Zágráb legismertebb sétáló- és bevásárlóutcája, az Ilica. Az Alsóváros további csáberejét gyönyörű parkjai képezik, melyek közül a Zrinjevac Park a legkedveltebb. Itt kellemes sétát tehetünk, vagy csak élvezhetjük a zöldellő fák hűs árnyékát. A kerületben található parkok mentén számtalan teret, szobrokat és lenyűgöző épületeket vehetünk szemügyre, melyek mindegyike rejteget valami apró szépséget.

Zrinjevac Park

Zrinjevac Park

Természetesen a város egyéb részeiben is találunk látnivalókat, melyek közül az állatok kedvelőinek a Maksimir parkban helyet kapó Zágrábi állatkertet érdemes felkeresni - a művészetek szerelmeseinek pedig a Kortárs Művészetek Múzeumát ajánlom.

Horvátország fővárosa kellemes kontinentális klímával rendelkezik, így egész évben tökéletes célpontja lehet egy hétvégi kiruccanásnak, hiszen autóval is könnyen, alig néhány óra alatt elérhető. Ha pedig kifejezetten vízparti nyaralásra készülünk, akkor is érdemes egy kis kitérőt tenni és legalább egy napot eltölteni Zágrábban, mielőtt teljesen átadjuk magunkat a tenger hűsítő hullámainak.

Történelmi sétálóutca, Zágráb

Történelmi sétálóutca, Zágráb

2018.05.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.