Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Bulgáriába mész nyaralni? Ezek a bolgár ételek elkápráztatnak!

Ha Bulgáriába tervezed a nyaralásodat, a gyönyörű tengeren és a napsütésen kívül ízletes helyi konyha is vár Rád. A bolgár nemzeti ételek híresek gazdag ízeikről, fantáziadús kombinációikról és kitűnő alapanyagaikról, ráadásul a bolgár vendégszeretetnek köszönhetően igazi öröm lesz az étkezés.

Bulgáriában a legtöbb étel általában könnyen elérhető összetevőkből készül. Gyakran találkozhatsz friss zöldségekkel, kiváló sajtokkal és joghurtokkal. A húsból készült ételek szintén rendkívül népszerűek, különösen a sertés, a csirke és a bárány. A helyi éttermek menüjében gyakran vannak friss tengeri halból készült fogások, köszönhetően Fekete-tenger közelségének. Szeretnéd megtudni még a bolgár utazásod előtt, hogy milyen helyi specialitásokat fogsz kóstolni a nyaralás alatt? Vess egy pillantást az általunk összeállított legkedveltebb bolgár ételek listájára és próbálj közülük választani!

Találd meg álmaid bolgár nyaralását!

Köfte és kebab

Ahogyan a Balkánon máshol is, úgy Bulgáriában is nagyon népszerűek a darált húsos ételek. Az ovális alakú köfte és a hosszúkás kebab darált marha, sertés vagy bárányhúsból készül, speciális fűszerek keverékkel. Grillezés után általában pita kenyérrel kínálják.

Köfte

Köfte Shutterstock

Sopszka saláta

Ugyan Csehországban is találkozhatsz vele, de mégis bolgár eredetű ez a saláta. Az eredeti recept szerint paradicsomból, uborkából, sült vagy friss paprikából, újhagymából, nem utolsó sorban pedig a tetején megszórt reszelt bolgár Sirene sajtból készül.

Sopszka

Sopszka Shutterstock

Sarmi

Közkedvelt bolgár étel a sarmi, ami tulajdonképpen rizzsel, hússal vagy zöldséggel töltött szőlő illetve káposztaleveleket takar. A sarmi egyébként a bolgár karácsonyi menü része is - ebben az esetben a káposztaleveleket rizzsel és sajttal töltik meg.

Sarmi

Sarmi Shutterstock

Bulgária a Naposparton túl

Ez is érdekelhet:

Bulgária a Naposparton túl

Tarator

A fehér bolgár joghurtból, reszelt uborkából, fokhagymából, kaporból és olykor dióból készült hideg leves ideális hűsítő lehet a forró napokon. Ha a tarator Téged is határozottan a görög tzatzikire emlékeztet, tudnod kell, hogy nem vagy ezzel egyedül, hiszen mind a két nemzet folyton a recept eredetéről vitázik. A végeredmény szempontjából viszont mindegy is, érdemes megkóstolni!

Tarator

Tarator Shutterstock

Bánica

A bolgár konyha egyik szimbóluma ez a sós finomság, ami (nem csak) a bolgárok kedvence. Vékony leveles tésztából készül, amit például Sirene sajttal, káposztával, spenóttal, tökkel vagy darált hússal töltenek meg.

Banica

Banica Shutterstock

Bolgár muszaka

Bulgáriában a következő étel, amely le sem tagadhatja a kultúrák keveredését a Balkánon, az a muszaka. A bolgár muszaka alapja a darált sertéshúsos, paradicsomos, hagymás burgonya a tetején fehér joghurttal leöntve.

Bolgár muszaka

Bolgár muszaka Shutterstock

Skembe csorba

Sokan vagy nagyon szeretik, mások épp ennyire nem kedvelik a skembe csorbát, vagyis a csípős levest. Ezt a nagyon sűrű levest hidegen és melegen is felszolgálják, főételként is megállja a helyét. A bolgárok szerint ideális másnaposságra egy alkoholmámoros, hosszú éjszaka után.

Skembe csorbaa

Skembe csorbaa Shutterstock

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Ez is érdekelhet:

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Bolgár töltött paprika

A töltött paprika a legkedveltebb ételek közé tartozik Bulgáriában. A bolgár variációban a paprikát rizzsel, és darált hússal töltöltik , amit különféle mártásokkal kínálnak. A karácsonyi vacsora specialitása az úgynevezett burek paprika, amit Sirene sajttal töltenek meg és kirántva megsütik.

Bolgár töltött paprika

Bolgár töltött paprika Shutterstock

Bob csorba

A sűrű bableves, az úgynevezett bob csorba, egy másik tipikus bolgár étel. Különféle babból, paradicsomból, hagymából, répából és borsikafűből vagy mentából készítik. A teljesebb íz érdekében olykor felkockázott sertéshúst is adnak hozzá.

Bob csorba

Bob csorba Shutterstock

Lokum

Kétségtelenül az egyik legjobb bolgár desszert, ami az ízt és az eredetiséget illeti, az úgynevezett Lokum. A Lokum édesség főleg színes ízesített keményítőből és cukorból álló zselés állagú cukorka. Ezt még tudják fokozni, amikor is vékony rétestésztába csomagolva sütik meg és porcukorba forgatják, amitől egy felejthetetlen ízélmény alkot.

Lokum

Lokum Shutterstock

2020.07.22. Leona Tomšů

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.