Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Bulgária a Naposparton túl

Shutterstock

Bulgária nevének hallatán valószínűleg legtöbbünk lelki szemei előtt hosszan elnyúló homokos tengerpartok és a Fekete-tenger fodrozódó hullámai jelennek meg. Persze a Napospart csábításának nem könnyű ellenállni, azonban én mégis megkísérlem az ország egészét szemlélni és az alábbiakban bemutatni más, kevésbé ismert nevezetességeit is.

Amit tudni érdemes

Bulgária, Kurdjali gát

Bulgária, Kurdjali gát Shutterstock

Bulgária csupán egy ugrásra található hazánktól, repülővel alig 1 órányi távolságra. Köztudottan Dél-Európában, a Fekete-tenger partjai mentén helyezkedik el, de belső területe számos hegység otthonául (pl. Balkán-hegység) szolgál. Északi határa mentén a Duna választja el Romániától. E változatosságnak köszönhetően az ország megannyi természeti értékkel büszkélkedhet, köztük kettő, az UNESCO világörökségi listán szereplő természetvédelmi övezettel: a Pirin Nemzeti Parkkal és a Szrebarna bioszféra-rezervátummal. Az ország egyedi, endemikus fajainak sokszínűsége már eleve megér egy látogatást, különösen a természetjárást kedvelők körében.

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Ez is érdekelhet:

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Ugyanakkor fontos megemlítenem, hogy gazdag történelmi múltra visszatekintő államról van szó, melynek területe többek között egykor római és bizánci fennhatóság alá is tartozott. A ma ismert Bulgária függetlensége 1878 óta tart. Az Európai Unióhoz és a NATO-hoz egyaránt tartozó ország hivatalos nyelve a bolgár - fizetőeszköze a bolgár leva -, de angol nyelvtudással simán el lehet igazodni.

A turizmus célkeresztjében

Bulgária, Szófia, Alexander Nevsky Cathedral

Bulgária, Szófia, Alexander Nevsky Cathedral Shutterstock

Ahogy azt fentebb már említettem, Bulgária elsődleges turisztikai vonzereje tengerparti fekvésében keresendő. A Napospart (Sunny Beach) lassan mélyülő homokos tengerpartja, a közeli Neszebar műemlékekben bővelkedő, UNESCO Világörökséghez tartozó óvárosa, vagy éppenséggel a kulturális központként számontartott Várna városa garantáltan rabul ejti az egyszeri utazó szívét. Ami természetesen teljesen rendjén van így, hiszen ezek a helyek tényleg felkeresésre méltóak, könnyed pihenésre csábítók.

A bulgáriai Várna delfináriuma

Ez is érdekelhet:

A bulgáriai Várna delfináriuma

Mégis fontos szót ejtenem az ország más, úgyszintén jelentős vonzerővel rendelkező érdekességeiről is. Így Bulgária fővárosa, Szófia, a közeli Bojana-templom, vagy a Rilai kolostor kalandos csábítására vétek lenne nemet mondani. Az ország további világörökségi helyszínei között találjuk az északi határ közeli Ivanovói sziklatemplomokat, a központi régióban megbújó kazanlaki trák sírkamrát és a Szvestari trák síremléket is. Ezeket a helyeket természetesen abszolút megéri felkeresni, hiszen segítenek elmélyedni a bolgár kultúrában, ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni az ország természeti szépségeinek szemet gyönyörködtető mivoltát. Arról nem is beszélve, hogy a tengerparti részektől eltávolodva igen kedvező áron kaphatjuk meg Bulgária legjavát.

Fedezd fel Szófia csodás látnivalóit!

Alámerülés gasztronómiai bugyraiba

Bolgár gasztronómia

Bolgár gasztronómia Shutterstock

A vendégszerető helyiek gasztronómiája mellett sem mehetek el egyetlen szó nélkül. De miért is tenném, mikor számtalan finom fogásról számolhatok be. A Balkán konyha sajátosságait magán hordozó bolgár gasztronómiában szintén erősen megjelenő elem a hús, mely leggyakrabban a kebapcse és kjufte nevet viselő ételekben ölt testet. A leginkább hús alapú gyuvecsek és muszakák egyaránt jellegzetességei az itteni konyhának. A bolgárok rendkívül büszkék joghurtjaikra, melyek több száz féle formában vannak jelen, rengeteg saláta és étel alapanyagaként szerepelnek. Ezen kívül a sajtok, zöldségek és a tengermenti fekvésnek köszönhetően a különféle halak ugyancsak erőteljes elemeit képezik az itteni fogásoknak. A bolgár konyha változatosságának hála, garantáltan mindenki megtalálja a kedvére valót, csak győzzön betelni vele.

2020.02.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.