Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Neszebár meséi

Szélmalom, Nessebar

Szélmalom, Nessebar Shutterstock

Ha ez a cikk egy mese volna, akkor az alábbi sorokkal kezdődne: „Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, – akarom mondani, a Fekete-tenger partján, volt egyszer egy kisváros telis-tele csodákkal. E hely a Neszebár nevet viselte. Bizánci hangulatot árasztó óvárosában minden utcasarok különleges titkot tartogatott. Az ódon falak között, pedig ott rejtőzött elzárva a hatalmas kincs, amelyet minden ide tévedt utazó elszántan keresett...” Habár Bulgária egyik legismertebb és legkedveltebb településének óvárosában nincs arany, gyémánt, vagy egyéb drágakő elásva, de az kétségtelen, hogy ez a festői kisváros valóban kincset rejt. Ez pedig nem más, mint az utazás felbecsülhetetlen értékének rubintja!

Kihagyhatatlan nevezetességek

Saint Sophia templom

Saint Sophia templom Shutterstock

Ahhoz, hogy Neszebár kincsesládikájának minden gyöngyszemét megkaparinthassuk, vessük bele magunkat azonnal a közepébe! Már eleve a település megközelítése is különleges. Az UNESCO Világörökséghez tartozó óvárosi rész ugyanis egy félszigeten fekszik, amelyet egy keskeny, többezer éves földhíd köt össze a szárazfölddel. A híd elején pedig egy, a török időkből származó ikonikus szélmalom fogadja a kíváncsi utazókat. Hogy e földnyelv emberek által alkotott-e vagy a természet szabta formára, nem tudni, egy azonban biztos, nem mindennapi.

Bulgária a Naposparton túl

Ez is érdekelhet:

Bulgária a Naposparton túl

Az autentikus, gyakran csak „Bulgária Dubrovnika” néven emlegetett település gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet. Ezt már a bejártnál érezteti velünk a kapubástyáknak köszönhetően, de ahogy beljebb érünk egyre inkább magába szippant a múltat őrző épületek sokasága. A legnépszerűbb nevezetességek sorából kiemelkedik a Szent István-templom, a főtéren található Pantokrátor-, a Szent Paraszkeva-, a Keresztelő Szent János-, vagy az Eleuszi Szűz Mária-templom. Igaz, a városban hozzávetőleg negyven imaház található, így nehéz lenne az összeset felsorolni, habár mindegyikük megér egy látogatást.

Irány Bulgária!

A vallási épületeken kívül a Régészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Várfal ad okot az izgalomra. Persze a szűk, macskaköves utcákon egy átlagos séta is rendkívül érdekfeszítő, amelyet mindenképpen meg kell ejteni. Az óváros falai közt való andalgást követően érdemes a helyi ételek, a bolgár gasztronómia felé nyitni és megkóstolni minden elénk kerülő finomságot!

Csodás strandok várnak

Nessebar, strand

Nessebar, strand Shutterstock

Kétségtelen tény, hogy Neszebár legfőképp régi, bizánci stílusú óvárosáról vált ismertté, de azért szerencsére strandokban sem szenved hiányt. Persze a szomszédos Napospartot nem tudja lekörözni, de nem is ez a célja. A helyi partszakaszok egyszerűen és harmonikusan egészítik ki a kisváros romantikus hangulatát. Ennek megfelelően az olyan strandok kiváló választásnak bizonyulhatnak, mint a homokos Yuzhen plázs. Aki azonban szélesebb és több lehetőséget rejtő partszakaszokra vágyik, annak érdemes Ravda települése felé venni az irányt. Persze fürdőzés tekintetében mégis a már említett, közel 8 kilométer hosszan elterülő, homokos partszakasszal megáldott Napospart a lehető legjobb választás!

2021.02.16. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.