Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Török ételek a nyaralás alatt

Változatos fogások várják a Törökországba uta

Változatos fogások várják a Törökországba uta Shutterstock

Napfényes strandok, világhírű műemlékek és nyüzsgő bazárok – Törökországban a tengerparti nyaralást kedvelők és a kulturális látnivalók szerelmesei egyaránt megtalálják számításukat. Ugyanakkor a gasztronómiai különlegességekről sem szabad megfeledkezni, hiszen mindemellett Törökország kulináris utazásra is csábít. A török konyha egyértelműen megdobogtatja az ide érkezők szívét. Hódoljunk akár a tengerparti fürdőzésnek vagy a városnézésnek, a helyi ételek végig kóstolása minden esetben kihagyhatatlan program. 

ÁttekintésÉtkezési szokásokFőételekItalokTörténelemElőételekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés 

A török konyha változatos, így nem meglepő, hogy az ínyencek világszerte nagyra értékelik. Mégsem könnyű általánosságban beszélni a helyi ételekről, a nyaralás alatt kóstolható finomságokról, hiszen Törökország hatalmas területen fekszik. Két kontinensen helyezkedik el, nyolc országgal határos és Magyarországnál sokkalta nagyobb. Törökország középső területeit a keleti ízek, valamint a régió gazdaságaiból származó termékek jellemzik. Nyugaton, például Izmir környékén görög és balkáni gasztronómiai hatások figyelhetők meg. Ezzel szemben egy tengerparti nyaralás esetén rengeteg friss halat és tenger gyümölcseit kóstolhatunk.  

A különféle húsok és zöldségek nem hiányozhat

A különféle húsok és zöldségek nem hiányozhat Shutterstock

A régióban termesztett friss zöldségek mellett a törökök szívesen fogyasztanak bárányt, kecskét, csirkét és birkát. Ételeiket aromás fűszerekkel és fokhagymával bolondítják. A különféle húsokat általában grillezik, vagy párolják és leggyakrabban rizzsel tálalják, amely Észak-Anatólia hatalmas térségéből származik. A rizsen kívül a pitakenyér és a bulgur is a népszerű vegetáriánus köretek közé tartozik. A fogásokat előszeretettel gazdagítják juh- vagy kecsketejből készült tejtermékekkel. Azonban nem minden török étel kiadós és fűszeres. Az országban édes desszertek és friss gyümölcsök szintén kerülnek a tányérra. 

Törökországi nyaralásunk alatt egy olyan kulináris világba nyerhetünk betekintést, ahol kelet és nyugat hatása egyszerre érvényesül. – A török gasztronómia egyértelműen túlmutat a kebabnál. 

Törökországi ajánlatok

A történelem török ételekre gyakorolt hatása 

Az Oszmán Birodalom terjeszkedésének öröksége a mai török gasztronómiában is tetten érhető. Az országra a meghódított népek kultúrája és ételei nagy hatást gyakoroltak. Ennek köszönhetően a török emberek hétköznapi főzési szokásait az idegen népektől származó ételek, fűszerek és főzési technikák is befolyásolták. Különösen a levesek örvendtek nagy népszerűségnek a török lakosság körében és végül az ország minden részébe eljutottak. Fokozatosan beépültek a törökök hétköznapjaiba és változatos módon adaptálódtak.  

E sokszínű megjelenési forma azonban nem alakulhatott volna ki az ország gazdag élelmiszer-alapanyag ellátottsága nélkül. Törökországban a minőségi egzotikus gyümölcsök és zöldségek mellett különféle húsok és frissen fogott halak biztosítják a változatos kínálatot.  

 A törökök a "zöldségfogyasztás világbajnokaként" is gyakran jellemzik magukat, ezért szinte minden török recept tartalmaz legalább egyfajta zöldséget. Legyen szó paradicsomról, petrezselyemről, paprikáról vagy hagymáról - a zöldségek magas aránya miatt a török konyha különösen egészségesnek és vitaminokban gazdagnak számít. 

 A padlizsán, amelyet Törökországban a "szegény ember húsának" tartanak, igen fontos szerepet tölt be. Az országban a padlizsán elkészítésének több, mint 40 különböző módját ismerik és szinte mindig helyet kap a tányéron. Ezzel szemben sertéshúst egyáltalán nem fogyasztanak.  

A Korán szerint a sertéshús tisztátalan, így helyette főleg baromfit, bárányt és birkát készítenek. Természetesen a tengerparti régiókban halat és tenger gyümölcseit is gyakran esznek. 

A kevésbé nagy étvágyúak kedvelt ropogtatni valója a Lahmacun, vagyis a török pizza. Valójában nem sok köze van a klasszikus olasz pizzához, de valamelyest hasonlít hozzá. A tésztát a törökök extra vékonyra és ropogósra nyújtják, amelyre kevésbé szaftos feltét kerül.  

A klasszikus verzióban a darált hús, a paradicsom és a fűszerek keverékéhez friss petrezselymet, egy kis joghurtot és citromlevet adnak, amelyet az alappal együtt kisütnek. Ínycsiklandó ételkülönlegesség, amelyet kézzel fogyaszthatunk.  

A török

A török "pizza", a Lahmacun Shutterstock

A népszerű sztereotípiával ellentétben, a nyárson sütött kebab-hússal és salátával töltött pita viszonylag ritkán kerül a török családok asztalára. Törökországban a döner kebab csak egy a sok ételféleség közül és nem is olyan kis büfékben árulják, mint ahogy azt itthon megszokhattuk. Ráadásul az eredeti döner kebabot grillezett birka- vagy bárányhúsból készítik és nem pitában, hanem tányéron rizzsel, salátaágyon tálalják. Eredetileg a törökök káposzta és joghurtmártás nélkül készítik.  

 Anatóliában már a 18. században is sütöttek nyársra fűzött birkahúst. A Döner Kebab elnevezés a "dönmek" (forgat) és a "kebab" (sült húsdarab) szavak összetételéből származik. A hús nyárson való megsütése tényleg népszerű főzési technika Törökországban, - ám az általános európai elképzeléstől eltérően nem gyorsételként vagy nemzeti ételként fogyasztják. 

Török étkezési szokások 

Törökországban még mindig kivételesnek számít az utcai vagy gyorséttermi ételek fogyasztása. Az olyan nagyvárosokban, mint például a nyüzsgő Isztambulban vagy a gyönyörű Ankarában néhol mégis találhatunk gyorsételeket kínáló büféket. Az olyan népszerű turisztikai üdülőhelyeken, mint például a kedvelt Side-ben elvétve árulnak "európai stílusú" kebabot is, de ez kevésbé jellemző. 

Miért népszerűtlen Törökországban az utcai gyorsétel? 

A törökök nagy jelentőséget tulajdonítanak az evésnek. Étkezéseknél általában az egész család összegyűlik, sokszor még a barátok is csatlakoznak. Náluk a közös étkezés tulajdonképpen egy ünnep, így nem meglepő, hogy a vasárnapokat és az ünnepnapokat is így töltik.  

A törökök számára a vacsora a nap legfontosabb étkezése, mivel este már nincs olyan forróság, illetve az embereknek ekkor van idejük összegyűlni és társaságban étkezni. Ezért a reggeli és az ebéd a vacsorához képest meglehetősen szegényesnek tűnik. 

Reggeli 

Törökországban a reggeli általában nagyon korán, munka előtt van. A törökök gyakran fogyasztanak fehér kenyeret vajjal és antipastival (előétel), amely jellemzően olajbogyóból, szárított paradicsomból és feta sajtból tevődik össze. Akik kiadósabb reggelire vágynak, azok az úgynevezett menement választják. Ez tulajdonképpen a török lecsó, amelyet paprikával, paradicsommal és sucukkal, vagyis fokhagymás kolbásszal készítenek. 

A frissen főzött kávé mellett általában çay, vagyis hagyományos fekete tea kerül még az asztalra. 

Ebéd 

A törökök szeretnek együtt ebédelni a barátaikkal vagy kollégáikkal. Elég későn esznek, álltában délután 1 és 3 óra között. Ebédre gyakran levest és hús- vagy halételeket választanak zöldségkörettel és rizzsel. 

Vacsora 

A vacsora este 9 órakor kezdődik, és sokszor késő éjszakába nyúlik. A törökök tökéletes vendéglátók, és gyakran hívnak meg barátokat, rokonokat vacsorára, akár hétköznapokon is – a minél több vendég, annál jobb elvét követve. 

Ha valaha meghívást kapnánk egy török vacsorára, akkor biztosan autentikus kulináris élményben lenne részünk. A vacsorameghívást jobb minden esetben elfogadni, az elutasítását ugyanis Törökországban rendkívül udvariatlan dolognak tartják. Ugyancsak rossz szemmel nézik az étkezőasztalnál való orrfújást, ehhez mindig el kell hagyni az adott szobát.   

A vacsoránál különféle étkek kerülnek az asztalra, amelyek sorát egy hideg előétel, az úgynevezett mezze kezdi meg. Ezt követi a leves, majd a főétel, amely általában több fogásból áll. Grillezett hús, hal, rizs, zöldség és bulgur kerül az asztalra, és mindenki azt vehet, amit szeretne. A törökök az evéshez gyakran csak a bal kezüket használják, mivel a jobb kezet a muszlimok tisztátalannak tartják. Evőeszközök közül a villát részesítik előnyben, a késhez ritkán nyúlnak. A levest pedig gyakran csak szürcsölgetik. A táplálkozás befejeztével az evőeszközöket a tányér szélére helyezik, ezzel jelezve, hogy eleget fogyasztottak.  

Többféle kisebb fogás

Többféle kisebb fogás Shutterstock

A törökországi nyaralás alatt mindenképpen érdemes a szálloda büféjén kívül is étkezni, hogy teljes mértékben kiélvezhessük a hagyományos török konyha ízeit. Talán még olyan szerencsések is leszünk, hogy egy török családnál vacsorázhatunk, megismerve ezzel a török konyha harmóniáját és a közös étkezés értékét.  

Előételek és levesek a török konyhában 

A mezze, vagyis az előételek sora a török konyha elengedhetetlen részét képezik. A mezze többnyire kis falatnyi zöldségekből, salátából, tésztából vagy húsból áll. Ezeket gyakran egészítik ki joghurtos krémekkel, töltött szőlőlevéllel és csicseriborsóból készült humusszal. 

A mezze tálalásánál sok kis tálka és friss pitakenyér foglal helyet az asztalon, amelyből kedvünkre falatozhatunk.  

Cacik (vegetáriánus) 

A török tzatziki kemény joghurtból készül, amelyet apróra vágott uborkával és préselt fokhagymával, valamint fűszerekkel és ecettel kevernek simára.  

Haydari (vegetáriánus) 

Ez a fehér sajtkrém szintén egy joghurtos étel, de juhsajttal készül, uborka nélkül. Uborka helyette gyakran találunk friss kaprot vagy spenótot a haydariban.  

Patlıcan Ezmesi (vegán) 

A népszerű padlizsánt először megfüstölik, majd a patlıcan ezmesi elkészítéséhez pürésítik. Végül fokhagymával, chilivel és friss fűszernövényekkel gazdagítják.  

Dolma (vegán) 

A dolma nem más, mint a töltött szőlőlevél. Elkészítéséhez a szőlőleveleket rizzsel, apróra vágott hagymával, dióval és fűszerekkel töltik. Ezt követően húslevesben, esetleg borban megfőzik, vagy egyszerűen csak olívaolajjal és citromlével meglocsolják. 

Töltött szőlőlevél, a dolma

Töltött szőlőlevél, a dolma Shutterstock

Çoban salatası (vegetáriánus) 

A çoban salatası, másnéven török pásztorsaláta egy egészséges előétel, amely paradicsomból, uborkából, paprikából, hagymából és feta sajtból áll. Citromléből, olívaolajból és sóból készült öntettel bolondítják, ez adja az étel jellegzetes aromáját.  

Börek (húsos) 

A börek egy sajátos török rakott tészta vagy rétes. Darált húsból, fetasajtból és spenótból álló fűszeres töltelékkel készül. 

Börek töltelékkel

Börek töltelékkel Shutterstock

Ezme (vegán) 

Ez a pikáns paradicsomsaláta nem a gyengéknek való. A csípős püré paradicsomból, csilipaprikából és petrezselyemből készül.  

Gözleme (hús alapú) 

A vékony és lapos palacsintaételt darált hússal, spenóttal és sajttal töltik.  

Törökországi ajánlatok

Főételek Törökországban 

Okosabb előételekkel nem tele enni magunkat, ugyanis a főételek még több ínycsiklandó pillanatot tartogatnak.  

A török főételeket sokszor hússal gazdagítják, amelyet egy cserépedényben hagymával és fűszerekkel órákig főznek teljesen puhára. Főételként gyakran kerülnek tányérra olyan pörköltféleségek, mint például a babgulyás bárányhússal és burgonyával. A köretként kínált zöldségeket olívaolajban párolják és tálalás előtt sokszor darált hússal vagy rizzsel megtöltöttik.  

Köfte (húst tartalmaz) 

Legyen szó apró golyókról, rudakról vagy fasírtról - a köftének számos változata létezik, de mindig keleti fűszerekkel ízesített darált húsból készül. 

Köfte: fűszeres sült húsgolyók

Köfte: fűszeres sült húsgolyók Shutterstock

Sucuk (húst tartalmaz) 

A marha-, bárány- vagy borjúhúsból készült török kolbász különleges aromáját a bors, a só, a cayenne-bors, a szegfűszeg és a fokhagyma adja.  

Manti (húsos/vegán) 

A tésztabatyucskákat darált hússal vagy lencsével töltik, és joghurtmártással tálalják.  

Cinarcik Usulü Balik (hal alapú) 

Ebben a fűszeres halételben minden benne van, amit a halak szerelmesei kedvelnek. A kardhal, a sügér és a garnélarák mellett gomba, zöldségek, fokhagyma és petrezselyem gondoskodik a friss és harmonikus ízről.  

Pilavlar (húsos/halas) 

Ez a keleti rizses étel húsból vagy halból készül és hagymával, valamint zöldségekkel teszik még ízletesebbé. 

A pilavlar egy népszerű rizses köret

A pilavlar egy népszerű rizses köret Shutterstock

Török desszertek 

Minden török étkezés édes desszerttel zárul. Azonban különösen nagy melegben, a törököknek desszertként egy tányér friss gyümölcs is elegendő. Ugyanakkor zárásként egy csésze kávéról semmilyen körülmények között sem szeretnek lemondani.  

Baklava (vegetáriánus) 

A híres leveles tésztából készült süteményt dióval és pisztáciával töltik, majd mézes szirupba áztatják.  

Revani (vegetáriánus) 

A hagyományos citromos süteményt búzadarás tésztából készítik, és tálalás előtt mézes sziruppal itatják át.  

Lokma (vegetáriánus) 

Ezt a különleges török fánkot fahéjjal és mézzel bolondítják, esetenként csokoládét csorgatnak rá.  

 

Lokma csokoládéöntettel

Lokma csokoládéöntettel Shutterstock

Halva (vegetáriánus) 

Ez a szezámolajból, mézből, kakaóból, vaníliából, mandulából és diófélékből készülő édesség fehér nugát néven is ismert.  

Sütlac (vegetáriánus) 

Folyékony állagú gyümölcsös rizspuding, török módra.  

Italok Törökországban 

Törökországban a fekete teából készült Çay olyan erős, mint Magyarországon a kávé. A nap bármely szakában fogyaszsztják frissítőként, akár kávé helyett is. Az idősebb férfiak a különleges teázó kertekben gyűlenk össze Backgammon játékot játszani és Cay-t inni. 

Çay, a török étkezés szerves része

Çay, a török étkezés szerves része Shutterstock

Bár a kávé Törökországban nem kap akkora figyelmet, mint a Çay, ettől függetlenül a török feketét a kávéházakban is előszeretettel felszolgálják. Különlegessége, hogy ivás közben a kávézacc a csésze alján marad. 

 Egy másik tipikus török ital az ayran, amely egy vízzel hígított sós joghurt. Mentával és jégkockákkal megbolondítva népszerű nyári frissítő.  

A törökök nem hivatalos nemzeti itala a Rakı, egy magas alkoholtartalmú ánizsos pálinka, amelyet hideg vízzel hígítanak. A török nyaralás örömére mindenképpen érdemes koccintani egy pohár Rakıval. 

Ayran, frissítő ital a forró nyári napokra

Ayran, frissítő ital a forró nyári napokra Shutterstock

Vegetáriánus és vegán török ételek 

A húsok népszerűségének ellenére Törökországban a vegánok és vegetáriánusok is jóllakhatnak. 

A zöldségekből húsmentes pörkölteket is főznek. A lencsével, paradicsommal vagy babbal készült levesek pedig finom alternatívát jelentenek a vegánok és vegetáriánusok számára. 

Az alábbi finomságokat a húsokat és a halakat kerülők is gond nélkül fogyaszthatják.  

Firinda Mantar (vegetáriánus) 

Ez az étel úgy készül, hogy a gombát többféle sajttal megtöltik, majd grillezik vagy megsütik.  

Mücver (vegán) 

A török tócsni vagy palacsinta reszelt cukkiniból és burgonyából áll, amelyet olívaolajban megsütnek és zöldségekkel tálalnak.  

Falafel (vegán) 

Ha falafelt rendelünk, akkor csicseriborsóból és különféle fűszerekből készült golyókat kapunk. 

A falafel remek alternatíva vegánoknak

A falafel remek alternatíva vegánoknak Shutterstock

2023.02.17. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.