Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szardínia Téged is elvarázsol

Szardínia Téged is elvarázsol

Szardínia Téged is elvarázsol Shutterstock

Olaszországot nem csak Európában, hanem az egész világon rendkívül népszerű úticélként tartják számon. Itáliában bármerre is járjunk, szinte minden pontján valamilyen nevezetességgel, csodás stranddal és felfedezésre csábító szigettel találkozhatunk.

Az északon elterülő Comói-tótól egészen Szicíliáig megannyi káprázatos helyet rejt, melyek mindegyike utazásra inspirál. Azonban az ország közkedvelt pontjai közül egyre inkább kezd kiemelkedni Szardínia szigete, köszönhetően képeslapra illő szépségének és idilli atmoszférájának.

Tudj meg róla többet

A nurági civilizáció hagyatéka

A nurági civilizáció hagyatéka Shutterstock

Az ország autonóm tartományát a Földközi tenger második legnagyobb szigeteként tartják számon. Az Appennini-félszigettől nyugatra, Korzikától délre található mediterrán klímával rendelkező Szardínia izgalmas történelme a paleolitikum végéig nyúlik vissza. E rendkívül hosszúidőszak sorából kiemelkedik a nurági civilizációkora, mely i.e. 10 000 és a Római Birodalom felemelkedése közt élte fénykorát. Ebből a korszakból több ezer gránit-és bazalt kő épület, úgynevezett nuraghe maradt hátra, melyek különlegessége, hogy kötőanyag nélküli, kör alapú építmények. Sajnos egykori rendeltetését még ma is homály fedi. A szigeten mindenfelé láthatjuk ezeket a nem mindennapi emlékeket, azonban a legismertebbnek a Baruminiben található nuraghe számít, amely az UNESCO Világörökség része.

A nurági civilizációhelyét mára a szárdok vették át, akik napjainkban is hagyományos pásztorkodással és halászattal foglalkoznak. Ennek köszönhetően a szigeten járva számos juh csordát láthatunk. Persze a háziasított állatokon kívül jónéhány endemikus növény-és állatfaj él itt, melyek közt találunk egyedi denevér, vaddisznó és vadmacskafélét is. További érdekesség, hogy a tengerparti részeken rózsás flamingót is szép számmal láthatunk. Én a legegyedibbnek mégis az úgynevezett fehér szamarat és a kistermetű Giara lovat tartom, ami lóimádóként egyáltalán nem meglepő. Szerencsére a különleges állatvilágot a szigeten létrehozott számos nemzeti park is védi, így remélhetőleg a kipusztulás nem fogja őket fenyegetni.

Keresd fel látnivalóit

Szardínia strandjai kristálytiszta vízűek

Szardínia strandjai kristálytiszta vízűek Shutterstock

Szardínia az egyedi flórán és faunán, valamint a nurági hagyatékon túl egyéb nevezetességekben sem szenved hiányt. Az öt megyére (Sassari, Nuoro, Oristano, Sud Sardegna, Cagliari) osztott sziget fővárosa, Cagliari megannyi látnivalót rejt. Természetesen a dombtetőn terpeszkedő Castello a székesegyházával, a kormányzói palotájával és Régészeti Múzeumával kihagyhatatlan. Ugyanakkor a Cagliari-öbölre való kilátás legalább annyira csábító és szemet gyönyörködtető látványt ígér. Aki Cagliariban is szeretne strandolni, könnyen megteheti, ugyanis a város több, mint 10 kilométeres, homokos partja, a Poettobeach ellenállhatatlanul csábítóan hat.

Azonban nem ez Szardínia legszebb partszakasza, hanem a sziget északkeleti részén található Costa Smeralda, azaz Smaragdpart, ahol kristálytiszta víz fogad. A türkiz színben pompázó tengernekés a fehérhomokos partszakaszoknak hála az embernek olyan érzése támad, mintha csak egy trópusi szigeten járna. A vidék strandjai közül Spiaggia Cala Granu vagy Liscia de Vacca beach tökéletes választás lehet egy kellemes, tengerparton pihenős nap eltöltéséhez.

Aki a Smaragdparton szeretne megszállni, annak tudnia kell, hogy a környéken számos luxusszálloda található, melyek rendkívül magas szolgáltatásokkal várják az ide érkezőket. Az igazán gazdagok minden bizonnyal Porto Cervo-t választják szardíniai tartózkodásuk alatt, ahol a világ legdrágább hotelei közül jónéhány megtalálható.

Costa Smeralda fényűzésén túl a sziget tartogat még jónéhány káprázatos partszakaszt, ahol élmény megmártózni a tenger hűsítő habjaiban. Az egyik ilyen csoda nem más, mint Cala Gonone, mely Szardínia keleti partján, Orosei-től délre található. Akárcsak a sziget többi részén itt is megannyi eldugott öböl, izgalmas barlang - mint a Grotte di Bue Marino- és csodálatos part fogad. Ha ennyi még nem lenne elég, akkor keressük fel Cala Spinosa, Costa Rei, Chia és Cala Luna strandjait is.

Hagyd, hogy magával ragadjon

Pecorino sajt és bor

Pecorino sajt és bor Shutterstock

Szardínián szerencsére nem csak a fürdőzésnek lehet elhivatottan hódolni, hanem a túrázásnak is. Mivel a sziget területének 80%-át hegyek és dombvidékek uralják, ezért egészévben ideális célpont a kirándulók számára. Megannyi túraútvonala közül a part mentén húzódó kék bányászösvény a legismertebb és leglátványosabb.

Miután bejártuk a sziget nevezetességeit, mesebeli strandjait és lenyűgöző útvonalait fordítsuk figyelmünket Szardínia konyhaművészete felé. Mivel Olaszországhoz tartozik, ezért a klasszikus olasz ízek természetesen fellelhetőek, azonban a hagyományos szárd alapok dominálnak. A már korábban említett pásztorkodó életmód befolyásának köszönhetően jellemzőek a húsételek, kenyérféleségek és az isteni finom juhsajt, a pecorino, ugyanakkor halételekből sem szenvednek hiányt. Az ínycsiklandó fogások mellé pedig mi más, mint a helyben készített mennyei bor dukál. Vöröset és fehéret egyaránt előszeretettel fogyasztanak, de legismertebb boruknak mégis a helyi nemesítésű Cannonau számít, melyet Szardínián való nyaralásunk alatt vétek lenne kihagyni.

Szardínia varázslatos világához hozzátartoznak ünnepei, fesztiváljai is. Az év során szinte minden megyében megrendezésre kerül egy-egy esemény, melyek közt van mezítlábas futás és lóverseny. A legfontosabb fesztiválnak mégis a Sant'Efisio ünnep számít, melyet már több mint 350 éve, május elsejével Cagliariban rendeznek meg.

2019.07.19. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.