Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A különleges Fokváros

Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság második legnagyobb, és Western Cape tartomány központi városa. Természeti kincseinek köszönhetően, mint például a Tábla-hegy vagy a Jóreménység foka a Világ egyik legszebb városaként ismerik; emellett még a kellemes éghajlat, a viszonylag jól fejlett infrastruktúra és persze az egyedi építészeti örökségek teszik Fokvárost népszerű célponttá. Ismerd meg a helyi műemlékeket és a legnevezetesebb helyszíneket.

Jóreménység kastély

A Jóreménység kastély (Castle of Good Hope) Fokváros legrégebbi épülete, amelynek alapjait 1666. január 2-án fektették le. A barokk stílusú várat 1679. áprilisában fejezték be. Az épületegyüttesben minden helyt kapott, amit csak lel tudsz képzelni: templom, pékség, lakóhelyiségek, műhely, üzletek és börtöncellák. 1936-ban nemzeti emlékművé avatták a kastélyt.

A Jóreménység vára

A Jóreménység vára

Robben Island

A Robben sziget 1999-ben került fel az UNESCO Világörökségi listájára. Nagyjából 10 km-re fekszik Afrika déli partjaitól. Az egykori börtön, amelyben Nelson Mandela Dél-afrikai elnök is raboskodott, ma múzeumként szolgál.

Robben Island, börtön

Robben Island, börtön

Tábla-hegy

Fokváros legnépszerűbb természeti látnivalója a Tábla-hegy. A lapos csúcsra vezető kötélpálya és az ottani éttermek, szuvenír boltok komoly népszerűségre tettek szert a turisták körében. A hegy, amelynek tetejére összesen mintegy 400 ösvény vezet fel, a Tábla-hegység Nemzeti Park része, valamint az UNESCO természeti örökségek listáján is szerepel.

A Tábla-hegy Fokváros felett

A Tábla-hegy Fokváros felett

Jóreménység foka

Az irodalom és filmművészet remekeiból is jól ismert Jóreménység foka egy sziklás földnyelv a Fok-félsziget végén. Az egész körülötte lévő terület a „Cape of Good Hope“ rezervátum része. A szűk völgyekkel, öblökkel és strandokkal körülvett terület sokszínű és egyedülálló állat- és növényvilágot rejteget. A Cape Point világítótoronyból lebilincselő látvány tárul elénk.

A Jóreménység foka

A Jóreménység foka

Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert

A Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kertet 1902-ben Cecil Rhodes brit gyarmatosító tette Fokváros részévé. Ritka növnyfajokkal hozták létre, amely korábban példátlan volt a botanikus kertek között. 1913-tól természeti és nemzeti örökségként tekintenek rá. A Tábla-hegység Nemzeti Parkkal határos, és sötét erdeik szinte összefolynak. Afrika legszebb, és a Világ legnagyobb botanikus kertje is egyben.

Ösvény Kirstenbosch lombkoronái között

Ösvény Kirstenbosch lombkoronái között

Dél-afrikai zsidó múzeum

Ez a múzeum őrzi a Dél-afrikai zsidó falvak hagyományait. A látogatók visszatekinthetnek a helyi, korai zsidó gyökerekre és megtudhatják, mindez milyen szerepet játszott a ma ismert afrikai kultúra kialakulásában. A modern építészet egyik csodája, az új és a régi világot szépen, harmonikusan kapcsolja össze. A város közepén található, ahol az egyik legrégebbi és legszebb afrikai zsinagóga is épült.

District Six múzeum

A District Six múzeum az apartheid történetét idézi fel. Az apartheid egy rettenetesen fájó korszak a város, és a Világ történetében. Ha megismerjük a történteket, segít emlékezni az elszenvedőkre. A District Six múzeum a város keleti kerületében található, amelyet eredetileg a más nemzetiségeknek hoztak létre. Az apartheid szabályainak megfelelően „fehér területnek“ hívták, és 80 000 embert kényszerítettek az ottlakásra. Az emberek előző házait aztán megsemmisítették.

District Six múzeum, Fokváros

District Six múzeum, Fokváros thomas_sly

Szent György-templom

A Szent György-templomot az „emberek templomának“ is nevezik az apartheidben játszott fontos szerepe miatt; emellett az anglikán érsek székhelye, valamint Dél-Afrika legrégebbi temploma. Gyönyörű ólomüveg ablakaival kitűnő példája a vikoriánus-kori építészetre. Fokváros minden látogatója előtt nyitva áll.

Szent György-templom, Fokváros

Szent György-templom, Fokváros Janek Szymanowski

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.