Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A mesés török Kappadókia

Hőlégbalonnal Kappadókia felett

Hőlégbalonnal Kappadókia felett

Kappadókia vidéke, amely Törökország közepén található, Anatalóniában, kiemelkedő látványt nyújt látogatói számára. A táj tele van mély völgyekkel és kanyonokkal, sziklatornyokkal, érdekes sziklafomrákkal, valamint föld alatti barlangokkal. Nehéz elhinni, hogy ezt mind a természet hozta létre - ha nem a saját szemével látja az ember, el se hiszi.

Kappadókia, a természeti csodák helyszíne

Kappadókia térség neve a perzsa nyelvből származik, jelentése „Gyönyörű lovak földje“. Manapság azonban a csodás természeti képződményeiről, szikláiról ismert. Keletkezésükben a vulkánok kitörése játszott szerepet, amelyek hatalmas mennyiségű lávát, hamut és egyéb vulkanikus anyagokat löveltek ki magukból. Ezek keveredéséből jött létre a viszonylag puha kőzet, a tufa, amely tulajdonságaiban a homokhoz hasonló. A szélnek és főleg az esőnek, fagynak köszönhetően évezredek alatt keletkeztek ezek a hihetetlenül változatos természeti csodák.

Kappadókia – Gyönyörű lovak földje

Kappadókia – Gyönyörű lovak földje

Több kilométeres utcák és a díszes kappadókiai templomok

Kappadókiában nem csak természeti csodákat találhatsz, de káprázatos emberi alkotásokat is. A tufa egyik legjobb tulajdonsága, hogy könnyű megmunkálni, emiatt emberi kezek is előszeretettel formálták. Az évek során az emberiség hatalmas, föld alatti sziklába vájt városokat hozott létre több kilométeres utcákkal, folyosókkal. Mindenki, aki ezt a varázslatos helyet meglátogatja, tisztelettel tekint az építményekre, amelyet az egykori emberek megalkottak.

Föld alatti járatok Kappadókiában

Föld alatti járatok Kappadókiában

Történészek szerint valaha 20 ezren is lakhatták a várost, főleg keresztények, akik a rómaiaik, az arabok vagy épp az Oszmán Birodalom elől rejtőztek el itt.

Sok, gazdagon díszített templomot, kápolnát és kolostort tártak fel, azonban még mindig találnak újabb és újabb épületekre utaló alapokat, romokat.

Minden út a Göremei Nemzeti Parkon keresztül vezet Kappadókiába

Kappadókia egyik legjelentősebb helyszíne Göreme városa, amelyet nagyjából kétezren laknak. A meseszép táj közepén fekszik, és nagyszerű kirándulási lehetőséget biztosít a bizarr sziklaformák között. Tekintettel a világ minden pontjáról, különösen a nagy számban Japánból érkező turistákra, Göreme turisztikailag és infrastrukturálisan is jól kiépített. Az itteni szállodákat éttermek sora váltja, melyek között színvonalas üzleteket és fakultatív kirándulásokat kínáló utazási irodákat is találunk; ezek hőlégbalonos városnézést is kínálnak. A látvány magávalragadó, azonban azt is megmutatja, hogy a város eredeti arca már a régmúlté.

Göremei Nemzeti Park

Göremei Nemzeti Park

Gömerei skanzen

Kappakódia tele van sziklás városokkal, azonban az egyik még ezek közül is kiemelkedik, ugyanis itt megőrizték az egykori sziklafestményeket. A valamikori szerzetes központ, az egyik legnagyobb a világon, tárja elénk a templomok és kolostorok megőrzött freskóit. Néhány ritka freskó azonban a fosztogatók áldozatává vált. Az istentisztelek és szertartások helyszínein kívül a szerzetesek lakhelyét és étkezőjét is megtekinthetjük. A látogatás során jobb, ha tömegre készülünk, illetve ide a belépésért fizetni kell.

Skanzen

Skanzen

Egy nap Kappadókiában nem elég

Az egész terület több mint 300 km2-en terül el, ezért a karszthegyek és a tufák közötti barangolásra érdemes több napot szánni, nehogy lemaradjunk valamelyik gyönyörűségről. Ha idegenvezetővel járjátok be a terepet, akkor egy nap alatt nagyon sok minden beleférhet. Bár sok érdekes információval gazdagodhatsz, de sok-sok képződményt így is kimarad, ezért a legbiztosabb az, ha több napot szánsz erre.

Csodás sziklaformák Kappadókiában

Csodás sziklaformák Kappadókiában

Kappadókia valóban Földünk egy varázslatos helyszíne. A természet varázsa, amely az évek során kialakította az irreális szikla-alakzatokat, vagy azok az emberek, akik saját kezükkel vájták a sziklába otthonaikat, templomaikat, egyszerűen lenyűgöző. Ha Törökországba utazol, néhány napot mindenképpen szánj Kappadókiára és élvezd ki ezt a gyönyörű látványt.

2021.05.25. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.