Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Autóbérlés külföldön - 9 jótanács

Autóbérlés külföldön és tippjeink

Autóbérlés külföldön és tippjeink

Korábban leginkább egy helyen töltötted a nyaralásodat? Repülős nyaralást választottál, azonban nem vagy az a típus, aki képes egy egész hetet strandolással tölteni? Felfedeznéd a környék rejtett kincseit is? Mi sem egyszerűbb – bérelj autót a helyszínen, és fedezd fel magad, amit a környéken érdemes.

Az egyik legjobb úticél, ahol mindenképpen érdemes autót bérelni, és ennek megfelelő a kínálat is, azok a görög szigetek. Nem túl nagyok, mégis sok felfedeznivalót rejtenek, amelyeket autóval könnyű sorra venni. Minden nap másik parton lazíthatsz, máskor pedig a sziget másik felére ugorhatsz át bevásárolni vagy egy jó kis étterembe vacsorázni. Senkihez sem kell alkalmazkodnod és szabadon megélhetsz minden pillanatot.

Trendi szigetek

Rodosz és Zakynthos a legkeresettebb görög szigetek közé tartoznak. Mindkét helyszín vonzza a gyermekes családokat, a kalandos utazók, az ínyenceket, a történelmet keresőket, de azokat is, akik a nyüzsgő éjszakai életet keresik. Zakynthos elvarázsol a smaragdzöld és türkizkék árnyalataival, élményekben pedig biztosan nem fogsz hiányt szenvedni.

Mindenképp illeszd be az útitervedbe a Laganas öbölt, ahol május és szeptember közötti időszakban tengeri teknősök fészkelnek.
Rodoszon megcsap a történelem szele. Egyből akad néhány akropolisz (ókori görög városállamok fellegvára) is, amit megnézhetsz – Lindosban, Lyssosban, vagy pedig a fővárosban, Rodoszban. Mindenképpen nézd meg a Prasonisi világítótornyot, ahol a Földközi-tenger az Égei-tengerrel találkozik.

Mit ne vegyél túl könnyelműen az autóbérlés során?

1. Biztosítás

Győződj meg róla, hogy a külföldi utazásodhoz van-e autóbiztosításod. Járj utána, hogy az utasbiztosításod mit fedez - a bérelt járműre általában nem vonatkozik a felelősségbiztosítás. Általában az a szabály szokott érvényesülni, hogy a bérlés díjában szereplő biztosításra nem igazán lehet támaszkodni és érdemes ezen felül is bebiztosítani magad.

2. Szerződés

A későbbi félreértéseket elkerülendő szerződést egy olyan nyelven kérjétek, amelyiket meg is értitek (angol, német, …). Amennyiben ezt a kölcsönző nem biztosítja, megalkuvás helyett válassz egy másikat, a legtöbb, turisták által látogatott helyen mindig van másik opció. Soha ne írj alá olyan dokumentumot, amit nem értesz.

3. Üzemanyag

A szerződésnek tartalmaznia kellene, hogy az autót teletöltött vagy üres tartállyal kell visszaadni. Amennyiben az autót teli tartállyal kell átadnod, viszont hiányzik az üzemanyag, ki kell majd fizetned. Ha azonban nem kell tele tankolnod, az esetlegesen fennmaradt üzemanyagért nem kérhetsz kártérítést. Ez is olyan kérdés, amit jobb előre tisztázni, mint utólag megpróbálni érvényesíteni az érdekeinket

4. A sofőr életkora

26 éves korig néhány autókölcsönző úgynevezett ifjúsági pótdíjat számolhat fel. Azzal is számolnod kell, hogy az autóbérlést elutasíthatják, ha még nem töltötted be a 21 éves kort.

5. A jármű állapota

Mielőtt átveszed a járművet, ellenőrizd le a műszaki állapotát (irányjelzők, fékek, világítás, de a belső és külső szépséghibákat is). Ezzel elkerülheted a kellemetlenségeket az autó visszaadása során. Praktikus lehet mindent lefotózni, rögzíteni az összes hibát és a szerződést ezekkel együtt aláírni.

6. Kaució

Szinte az összes autókölcsönző kér kauciót biztosítékként – a legtöbb esetben blokkolják az annak megfelelő összeget a hitelkártyán, készpénzt csak kivételes esetben fogadnak el. Olaszországban például a legtöbb esetben hitelkártya nélkül nem lehet autót kölcsönözni. Figyelj oda, mert emiatt van, hogy a bankkártyát nem fogadják el.

7. Jogosítvány

Európában magyar vezetői engedéllyel korlátlanul vezethetsz, ha viszont gyakran utazol és bérelsz autót külföldön, a biztonság kedvéért érdemes lehet a nemzetközi vezetői engedélyt is kiváltani.

8. Közlekedési szabályok

Mielőtt útnak indulnál, olvass utána az adott ország közlekedési szabályainak. Nem biztos, hogy amit itthon megszoktál, vagy egyértelműnek gondolsz, az ugyanúgy lesz külföldön is.

9. Saját autó

Ha saját autóval utaznál, a fent említett pontok némelyike ugyanúgy érvényes, például a közlekedési szabályok és a biztosítás, de érdemes a konzuli szolgálat oldalán minden esetben előre tájékozódni: vannak helyek, ahol például országos úthasználati díjat kell fizetni, vagy olyan felszerelések (elsősegélyláda, láthatósági mellény, hólánc, stb.) vagy dokumentumok (nemzetközi zöldkártya) is kötelezőek, melyek itthon nem.

2019.03.15. Invia

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.