Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Bevezetés a téli sportok világába

téli sport hó snowboard sí fiatalok hegyek

téli sport hó snowboard sí fiatalok hegyek

Van aki minden porcikájával irtózik a téltől, és ha teheti, ezt az időszakot egy melegebb országban tölti, de akad olyan is, aki türelmetlenül várja a hóesést, hogy szabadon hódolhasson a téli sportok valamelyikének, korcsolyázástól síelésen és snowboardon át a szánkózással kombinált hógolyó-csatáig. És vannak olyanok is, akik szeretik a havat, de eddig még nem állt módjukban felfedezni a téli sportokat - most azonban kedvet kaptak hozzá, viszont fogalmuk sincs, hogyan is vágjanak bele a dologba. Nos, ez a cikk elsősorban nekik szól.

Szerencsére a környező országok mind bővelkednek ideális sípályákban, és a legtöbb helyen akad más elfoglaltság is, mint például a wellnes, a túrázás, szánkózás, vagy városnézés. Ilyen helyeket találunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában vagy akár Szlovéniában.

Az ideális síhely kiválasztása azonban több odafigyelést igényel, mint azt elsőre gondolnánk. Ebben azonban segítséget nyújthat az Invia weboldala is.

Az idei év egyik legnagyobb újítása, hogy annak érdekében, hogy a pályák leendő sztárjai minden, számukra szükséges információt egy helyen szerezhessenek be, a legnépszerűbb síközpontokba induló utak mellett pályainformációkat is találnak az oldal látogatói. Az aktuális és a várható időjárás, az elérhető szolgáltatások köre, a felvonók és a pályák típusa és mennyisége, a sífutó pályák száma, a közelben fellelhető többi pálya (online is elérhető, és letölthető térképpel), valamint az adott pályarendszer előnyei és hátrányai mind megtalálhatóak, és könnyen áttekinthetőek.

sífelvonó hó téli táj sípálya síelők

sífelvonó hó téli táj sípálya síelők

Ezenkívül az Invia oldalán megtalálhatjátok országokra lebontva (pl. osztrák, francia vagy olasz utazások esetén), hogy melyik ajánlat esetében igényelhető valamilyen ajándék: például síoktatás, ajándék síbérlet vagy ahhoz kapcsolódó kedvezmény.

A kezdők számára elsősorban a zöld és kék színnel jelölt pályák a legalkalmasabbak, akik ügyesebbek, a piros és fekete pályákra is rámerészkedhetnek, ám csak akkor, ha tényleg biztosak a tudásukban. A fekete színű pályák a legnehezebbek és ezáltal a legveszélyesebbek is, főleg azok, amelyeket nem kezelnek, azaz nem ratrakolják a pályát, hanem buckásan, jegesen hagyják.  Az utóbbi pályákat kizárólag haladó, rutinos sportolóknak ajánljuk. A pálya kezdésénél jelölni szokták, amennyiben ilyen pályáról van szó:  „non damée” vagy  „freeride” néven.

téli sport síelős fiú téli táj

téli sport síelős fiú téli táj

Természetesen a hegyekben űzhető, legkedveltebb téli sportok közé tartozik a síelés mellett a  snowboardozás is, mely évről-évre egyre népszerűbb.  Aki ezt a sportágat is szívesen kipróbálná, az feltétlenül ügyeljen arra, hogy minél kevesebb húzólift legyen az adott síterepen, mert a húzóliftek használta nehézkesebb, illetve kényelmetlenebb a boardosok, mint a síelők számára. 

Ha bizonytalan vagy, hogy inkább a léc vagy a deszka a neked való, érdmes lehet megnézni ezt a videót a felkészülés jegyében, sok hasznos tipp és segítség van benne:

 

A tapasztaltabb boardosok szívesen választanak olyan síterepet, ahol rendelkezésükre áll snowpark, azaz egy olyan, a lesikló pályáktól leválasztott terület, ahol különböző nehézségi fokozatú elemek találhatóak. Ezeken az elemeken lehet gyakorolni az ugrásokat, csúszásokat. Általában ezeknek a pályáknak a nehézségi foka kék/piros. Kezdők számára nem ajánlott betévedni, mert nem biztos, hogy minden elem kikerülhető, ezért veszélyes lehet, a szükséges rutinnal és biztonsággal viszont már remek móka!

Az úticél kiválasztásakor érdemes arra is gondolni, hogy rendelkezik-e hóágyúval a kinézett pálya(rendszer), hiszen a sokszor kiszámíthatatlan időjárás miatt jobb biztosra menni, főleg elő- és utószezonban. Nyilván senki sem szeretné, ha sok órányi utazás után, egy hóhiányos pályára érve döbbenne rá, hogy hiába jött, mert hóágyú hiányában az adott helyen lehetetlen síelni.

Célszerű arra is figyelni, hogy az adott szálláshely rendelkezzen un. „Apres ski” programokkal, azaz a sportolás után elérhető és igénybe vehető kikapcsolódási lehetőségekkel, mint például a wellness, bulizás (hütte-partyk), éjszakai szánkózás, bobozás, stb.

Egyre többen választják azt a megoldást, hogy az 1 hetes síelésüket/snowboardozásukat „megtörik” valamilyen más jellegű kikapcsolódással, hogy az izmok regenerálódni tudjanak. Például hótalpas túra, szánkózás, wellness, vagy akár sífutás - bár utóbbi az egyik legintenzívebb, legtöbb kalóriát elégető sportok egyike, ennek ellenére, mivel más izomcsoportokat mozgat meg, és más élményeket ad, sokan választják alternatívaként.

Hotel Aqua Dome wellness víz

Hotel Aqua Dome wellness víz

A síelésre alkalmas időszak december elejétől március végéig  tart, a főszezon azonban a február 1. és március 10. közti időszakra esik, ugyanis ekkor a legideálisabbak a körülmények a síeléshez.

Az elő- és utószezonban előfordulhat, hogy csak a gleccsereken áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hó. A gleccseren való csúszásról annyit érdemes tudni, hogy általában keményre fagyott hó és/vagy jeges pályaszakaszok jellemzik, emiatt ezeken sok esetben nem tudnak kényelmesebb ülőliftet vagy kabinos liftet elhelyezni, és húzóliftek állnak a sportolók rendelkezésére – emiatt viszont kezdők számára nem ajánljuk.

A sporthoz természetesen megfelelő öltözék és felszerelés is szükséges. Felszerelést általában kicsit drágább a helyszínen bérelni, viszont ez a lehetőség - főleg kezdők számára - nagyon hasznos, hiszen  amennyiben a felszereléssel bármilyen probléma adódik, azonnal tudnak segíteni másik típus kiválasztásában, és akár több, különböző felszerelést is kipróbálhatunk, mire megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelőt.

sífelszerelés síszemüveg bukósisak léc

sífelszerelés síszemüveg bukósisak léc

A síeléshez elsőre célszerű oktató segítségét igénybe venni, hogy mihamarabb élvezhessük a sport adta szabadságot. Ausztriában néhány helyen magyar nyelvű oktatás is található, de célszerű az angol nyelvtudásunkat naprakészen tartani – vagy olyan utat választani, ahol az ár tartalmazza az oktatást.

Ha nem a hegyekben szeretnénk először a lécekre állni, akkor itthon is elmehetünk olyan oktatásra, ahol egy műanyag pályán sajátíthatjuk el e csodás sport alapjait – ha pedig ezzel megvagyunk, jó eséllyel többet nem akarunk majd leszállni a deszkánkról vagy léceinről, szóval el is kezdhetjük megkeresni a tudásunknak és egyéb igényeinknek leginkább megfelelő síutat!

2017.11.28. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.