Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Biciklis kalandozás a Tisza-tó körül

A szép idő elérkeztével egyre többen cserélik az autót, vagy a tömegközlekedési eszközöket biciklire. Persze sokunk életében a kerékpározás még mindig az aktív kikapcsolódás egyik legkedveltebb alternatívájaként van jelen.  E testet-lelket tápláló mozgásforma legteljesebb kiélvezését a fejlődő infrastruktúra is támogatja. Szerencsére az ország egész területén sorra épülnek ki új kerékpárutak, újulnak meg régiek. Ennek köszönhetően olyan gyönyörű természeti kincsek mentén haladva hódolhatunk a bicajozás szenvedélyének, mint a Tisza-tó.

Biciklis kalandozás

Biciklis kalandozás Shutterstock

Miért jó tekerni?

A kerékpározás tulajdonképpen egy életforma és emellett még egy rendkívül hatékony mozgástípus is. Szervezetre gyakorolt jótékony hatásai közül abszolút kiemelkedik a szív- és érrendszert élénkítő tulajdonsága. Továbbá megdolgoztatja izmainkat és a zsíranyagcserére is pozitív befolyással van, vagyis segít elérni a bikinialakot. Jótékony hatást gyakorol a mentális állapotra, valamint erősíti az immunrendszert. Hosszasan tudnám még ecsetelni a bringázás pozitív egészségügyi tulajdonságait, de valljuk be őszintén, legtöbbünk puszta élvezetből pattan két kerékre. Ez teljesen rendben van így, hiszen rendkívül jó alternatívát biztosít a szabadban való kikapcsolódáshoz. 
Kerékpározás során úgy lehet együtt a család, hogy közben izgalmas élményeket szerez. Baráti társasággal és persze a párunkkal való közös tekerés ugyancsak egy tökéletes hétvégi programlehetőségként szolgál. A biciklis kalandozás közepedte egyszerűen és kényelmesen fedezhetjük fel az adott térség természeti kincseit, nevezetességeit, értékeit. Az egyik legjobb benne, hogy az aktív mozgáson túl akár egy piknikezéssel is egybeköthetjük.
Az sem utolsó szempont, hogy a kerékpározással nemcsak saját magunknak, hanem környezetünknek is jó teszünk. Hiszen az autó használatával ellentétben bicajozás közben nincs károsanyag kibocsájtásunk, vagyis a vidám és sportos időtöltés mellet még környezettudatosak is lehetünk. Ahogy azt már említettem, a reneszánszát élő biciklizés nem lehetne teljes megfelelő minőségű kerékpárutak nélkül. Szerencsére sorra épülnek újak, illetve újulnak meg a régi biciklis utak. Ennek köszönhetően országszerte olyan csodás helyeken kerékpározhatunk, mint a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tó vagy az évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Tisza-tó.

A Tisza-tó vonzásában

Tisza-tó

Tisza-tó Shutterstock

Hazánk második legnagyobb állóvizeként számontartott Tisza-tó telis-tele van természeti értékekkel. A gazdag növény- és állatvilága, valamint fürdőzési lehetősége a nyári meleg beköszöntével egyre vonzóbban hat. A tavat körültekerni vágyók egy nagy (teljes) és egy kis (Tiszafüred-Poroszló-Kisköre) kör közül választhatnak. A kisebb és legtöbbek által preferált útvonal 65 km hosszú, így akár gyerekekkel is élvezetes, fél nap alatt teljesíthető programlehetőségként szolgál.  Ezzel szemben a teljes Tisza-tó kör 95 km hosszú. Ennek megtétele egy kicsit több időt vesz igénybe, de még így is 1 nap alatt kényelmesen megtehető. A saját határaikat tágítani vágyók, valamint a kifejezetten csak a tekerés élményére hajtók számára egyértelmű a teljes hossz választása.

Tisza-tó két keréken

Tisza-tó két keréken Shutterstock

Azonban akármelyik szakasz mellett is tesszük le voksunkat, csalódni biztosan nem fogunk! Hiszen utunk olyan varázslatos helyeken visz keresztül, mint Kisköre, Sarud, Poroszló, Abádszalók, vagy éppen Tiszafüred. Kisköre strandolással és múzeumlátogatással, Sarud századeleji faluképével, Abádszalók vízi-sportolási lehetőségeivel és élménystrandjával, míg Tiszafüred az UNESCO részét képező Hortobágyi Nemzeti Park részeként megannyi szépséggel csábít. Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum interaktív és szórakoztató módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy gazdag élővilágát a látogatóknak. Szerencsére idén nyártól a Tisza-tó körbetekerésének lehetősége egy magasabb szintre emelkedik a kerékpárút fejlesztésnek köszönhetően. Így a 33-as főút mentén közel 7 km-es szakaszon kialakított, teljesen védett úton haladva még inkább átadhatjuk magunkat a hely szépségének és a biciklizés örömeinek.

2020.05.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Felfedeznéd személyesen is? Csak válaszd ki a Te utadat: