Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Családok kedvence: a Balaton déli partja

„Nekem a Balaton a Riviéra” - hangzik a jól ismert, szállóigévé lett sor, melyet eredetileg a ’60-as évek elején Németh Lehel-Felföldi Anikó kettőse énekelt. De emellett még megannyi dal, regény, novella, vers és festmény született már „a magyar tengerről”, persze nem érdemtelenül.

Balaton

Balaton Shutterstock

A Balaton mindig is hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelyének számított. Szépségével, zöldbe hajló kékes vizével, néha múltat idéző, máskor nagyon is modern bájával észrevétlenül lopja be magát az ember szívébe. Elvitathatatlan sokszínűségének hála minden korosztály megtalálhatja itt a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Ugyanakkor a déli partról mondható el igazán, hogy abszolút a családok kedvencévé vált.
Mutatom, hogy miért:

Sekély víz és hosszan elnyúló strandok

A magyar tenger

A magyar tenger Shutterstock


Nyakunkon a strandszezon, ami egyet jelent a Balatonban való fürdőzés lehetőségével. Köztudott tény, hogy a tó déli partja hosszan benyúló sekély vizével a kisgyermekes családok kedvelt célpontja. Ezen felül számos szabadstrandot találni itt, így bárki számára elérhető élvezet a Balcsiban való lubickolás. A déli part „fővárosának” tekintett Siófok, Zamárdi, Szántód, Fonyód, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonfenyves csak néhány azok közül a települések közül, ahol szabadstrandokra bukkanni.

Nézd meg déli parti szállásajánlatainkat!

Gyönyörködés a csodás panorámában

Balatoni panoráma Badacsonyra

Balatoni panoráma Badacsonyra Shutterstock


Ha már az egész család kistrandolta magát és valami aktívabb programra vágyik, akkor remek választás a kilátók felkeresése. Ha pedig a sétát és a csodás kilátást egy közös fagyizással egészítjük ki, akkor az gyerekek számára is élvezetes program lesz. A déli part szinte bármely pontjáról, a Balaton-felvidék tanúhegyeinek köszönhetően lenyűgöző látkép tárul a szemünk elé. Ugyanakkor az alábbi kilátókból még inkább élvezhetjük a nem mindennapi látványt. A siófoki Víztorony tetejéről kényelmesen, egy üdítő szürcsölése mellett pihentethetjük szemeinket a Balaton szépségén. Fonyódon a Vár-hegyi kilátó (Széplátó) és a Sípos-hegyi kilátó nyűgözi le az embert. Balatonbogláron a város jelképévé vált Gömbkilátóból élvezhetjük a szívet melengető látképet. A mellette található bob-pálya a kalandosabb kedvű gyerkőcök számára maga a paradicsom, így itt biztosan jól fogja magát érezni a család minden tagja. A Gömbkilátó adta lehetőségekhez hasonlóan Balatonföldváron a Hajózástörténeti Látogatóközpontban is két legyet üthetünk egy csapásra. Mielőtt feljutnánk a kilátó csúcsára végig járhatjuk a látogatóközpont minden zugát, ahol a vitorlázás rejtelmeibe nyerhetünk interaktív formában bepillantást. Habár a Zamárdi Kőhegyi-kilátó balatonföldvári társától eltérően nem rejt egyéb aktív programlehetőségeket, azért ide is érdemes egy kitérőt tenni.

Bringázás, kalandpark és állatsimogató az aktív élményekért

Biciklizés a Balaton körül

Biciklizés a Balaton körül Shutterstock


Jól tudjuk, hogy a Balaton teljes egésze körül kiépített bicikliúton tekerhetünk, így a vállalkozó szelleműek akár 1-2 nap alatt le is tudhatják azt a bizonyos 200 kilométert. Habár gyerekkel elég merész vállalkozás lenne nekivágni a teljes körnek, de egy rövidebb szakasz megtétele abszolút kellemes és testet-lelket melengető túra lehet. A bicajozás mellett a Zamárdi Kalandpark is tartogat aktív kikapcsolódási lehetőséget. Itt kicsiktől a felnőttekig mindenki élvezheti a kihívásokkal teli pályák jelentette adrenalint. Akik viszont a visszafogottabb kalandokat keresik, a balatonszárszói állatsimogatóban (Napfényudvar Minigazdaság) találják meg számításukat.

Múzeumtúra gyerekkel? – Nem kérdés!

Múzeumok a Balaton déli partján

Múzeumok a Balaton déli partján Shutterstock


Igaz, a világot aktuálisan lázban tartó járvány még érezteti hatását és befolyásolja a kiállítások látogathatóságát, azért mindenképpen meg kell említenem a Balaton déli partjának legnevesebb múzeumait. Tudom, gyerekkel nem biztos, hogy ez a legszórakoztatóbb opció, de akár egy fél napos művelődési körút gyanánt is szolgálhat. Ennek megfelelően a középiskolai tanulmányok szerves részét képező költőnek, József Attilának emléket állító balatonszárszói József Attila Emlékház abszolút felkeresésre méltó. Balatonszemesen a Latinovits Zoltán Múzeum őrzi az egykori színészlegenda nagyságát. A településen postamúzeum is működik, ahol a postai szállítás történetével ismerkedhetünk meg.

2020.05.31. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.