Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Felismered, melyik országra jellemzőek ezek az ízek?

Elgondolkoztál már azon valaha a külföldi utazásaid során, hogy a többé-kevésbé egzotikus úticéljaid nem csupán a gyönyörű látnivalók és az anyatermészet miatt lehetnek érdekesek? Igencsak inspirálóak lehetnek a helyiek által preferált ízek is. A szlovák, az olasz és a magyar ízek világszerte ismertek, a haluskát, pizzát és a gulyást a nagy többség ismeri. Próbáljuk meg együtt kitalálni, melyik az az európai ország, ahová inkább a művészet és a nyugodt légkör miatt utaznak a turisták, pedig az alábbi ételekben/italokban kifejezetten erős.

1. Édesgyökér

Talán már gyermekkorodban is két csoportra oszlottak a barátaid: azok, akik lelkesen megeszik az édesgyökér cukorkát és azok, akik vagy a szájukba sem veszik, vagy gyorsan kiköpik. Én inkább a második csoportba tartoztam. Titokzatos országunkban viszont az édesgyökeret szó szerint imádják. Az édesgyökérből készült cukorka fogyasztása éves szinten átlagosan 2 kilogram per fő. Az országot a világ édesgyökér nagyhatalmai közé soroljuk. Több száz féle, különböző ízesítésű édesgyökér cukorka létezik itt. Kezdve az eukaliptuszostól, a mézesen, gyümölcsösön át egészen a sós specialitásokig. Rendkívül széles a skála, a különböző formákat illetően is, mint például az állatok, kisautók, pénzérmék vagy a különböző mesefigurák is. A cukorkák jellegzetes keserű ízét az édesgyökér savassága adja, amelynek számos terápiás hatása van a lélekre és a vérnyomás megemelésére is. Akár még az olyannyira szeretett kávét is helyettesítheti.

Édesgyökér cukorka

Édesgyökér cukorka

2. Hering

A hering bolygónk egyik legértékesebb halfajtája. A keresett ország gazdag gyarmatosítási történelemmel rendelkezik, és ennek megfelelően széles körben elterjedt itt az indiai illetve ázsiai konyha. Ugyanakkor a heringek kitartóan ellenálltak mindenféle divathullámnak. Ezt a tulajdonképpen klaszikus ételt a nagyváros forgalmas utcáin, egy vidéki kocsmában és egy luxusétteremben is megkóstolhatod. A heringet, miután kihalásszák, azonnal megszabadítják a gerincétől, a fejétől és a belsőségeitől, majd sós és hagymás lében hagyják pihenni. A gyakorlott helyiek egész halat vásárolnak, lefejezik, majd intenzív tengeri fűszerekkel és hagymával ízesítik. A turisták egy kiporciózott zsemlébe pakolt heringet is rendelhetnek.

Hering

Hering

3. Sajtok

Ez a festői ország nem csupán az édesgyökérről híres. Az egyik itteni városban, április elejétől egészen szeptemberig zajlanak itt a híres sajtpiacok. Tulajdonképpen egy, a turisták számára létrehozott színházról van szó, azonban ez mit sem változtat azon a tényen, hogy kiváló ízű és minőségű sajtok találhatóak itt. A nagy sajtkorongok között dugóhúzókkal sétáló kóstolók azt ellenőrzik hogy elég érett-e a sajt. A specialis szaküzletekben a gouda és az edami sajtok közötti különbséget is megtudhatod. A gouda-t egy nagy, lapos korong formában árulják, míg az edami formája egy kerekebb kenyérfajtára emlékeztethet. A klasszikus sajtok mellett ízesített fajták is kaphatóak. Kipróbálhatod a köményes, csalános, borsos, wasabis, földimogyorós vagy pisztáciás ízesítésű sajtokat is. A sajtok szinte minden étkezésnek elengedhetetlen részét képezik. Szendvicsekbe, salátákba, levesekbe és főételekbe is beleteszik.

Sajtpiacok

Sajtpiacok

4. Sör

A sör viszonylag drága ebben az országban, és többnyire kisebb adagokban fogyasztják. Az éttermekben általában negyed liternyi mennyiséget szolgálnak fel. Ennek a habzó italnak a fővárosban saját múzeuma is van. A rendkívül világos, kissé keserű ízű sör malátából, árpából, komlóból és élesztőből készül. Az egyik helyi sörfőzdének a gyárai az egész világon elterjedtek.

Sör

Sör

5. Spárga

Hiába, a spárgát a királyok zöldségének is nevezik. A zsenge zöld vagy fehér gyökerek kitűnnek pikáns ízükkel, és egy vitaminkoktéllal is felérnek. Míg nálunk a zöld spárgát kedvelik, addig a titokzatos helyszínünkön a fehéret részesítik előnyben. Egy tojássárgájából, vajból, ecetből, sóból, borsból és citromléből kikevert mártással készítik.

Spárga

Spárga

Felismerted, melyik országról van szó? A finom ételeken kívül egy tipikus virág termesztésében is kiemelkedőek, illetve itt állítják elő az egyik legnépszerűbb, szupersötét kakaót is. Megvan? A válaszodat ITT ellenőrizheted.

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.