Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Geocaching – 3 az 1-ben: egy kis kaland, mozgás, és új élmények

Geocaching

Geocaching

Nem tudod, mihez kezdj a következő hétvégével? Szeretnél valami kalandos programot a gyerekeiddel, és te is unod már a városi környezetet, múzeumokat, szervezett foglalkozásokat? Sokan közülünk nem is sejtik, hogy még azok a régiók is, amelyeket úgy ismersz, mint a saját tenyeredet, kínálhatnak új dolgokat. Péládul ha te is belépsz a geokémek népes táborába – így új képet nyersz a környező vidékről, és ki tudja, lehet, hogy a szezonális mókából egy életre szóló hobbi lesz.

Mit takar a geocaching?

Alapvetően ez is a turizmus egy fajtája,  ahol a kalandok végén egy ígéretes jutalom vár: megtalálni a „kincset“, és felvenni egy újabb helyet a listánkra. Ennek a szokatlan sportnak az a legfontosabb célja, hogy új helyeket, csodákat mutasson meg az embereknek, és arra ösztönözze őket, hogy kimozduljanak. Ezért a kincseket, vagyis az úgynevezett „cache“-eket különböző helyszíneken rejtik el, nem csak hazánkban, de szerte a Világon.

Az aktív keresőt számos GPS- alkalmazás és GPS-vevő segíti, ezek rögzítik az egyes cache helyszíneit, mindig a hely rövid leírásával és néhány, környékbeli látnivalóval. A koordináták megtalálása azonban még nem feltétlenül jelent győzelmet – a cache-ek dobozokban vagy ládákban találhatóak, hogy megvédjék őket az időjárástól, ezért ezeket a geoládákat bokrok alatt, fenyőfák tövében, rejtett hasadékokban vagy más, biztonságos helyen tárolják, mindig a kihívás  megálmodójának aktuális választása szerint.

Ahhoz, hogy részt vehess a keresésében, nem kell hivatalos geokémnek lenned - gyakoriak az olyan csoportok, melynek néhány aktív tagja van, akik letöltik az alkalmazást, míg a többiek hozzájuk csatlakozva, szórakozásból keresik a cachet. Sokak sajnálatára, hiszen az alkalmazások ingyenesen letölthetőek, és aktív használatuk segíti a már felkeresett célok jobb rögzítését. Nagyon népszerű a c:geo, és a Geocaching.com, itt minden kezdő hasznos információkat talál.

Töltsd le az alkalmazást és menj vadászni!

Töltsd le az alkalmazást és menj vadászni!

Rejtett kincsek, turistamentes tájak

A világon összesen több, mint 2 millió geoláda vár. Nem  meglepő, hogy a cache, a történelmileg gazdag vagy egyébként ismert helyeken kívül, rejtett területeken és gyönyörű vidékeken is fel-felbukkan. Ráadásul ehhez sem kell hegyeket másznod, hosszadalmas utazásokat leköűüzdened, vagy vizeken átgázolnod.

Én azt javaslom, ha kirándulást tervezel, mindenképpen vedd fel a programba legalább egy geoláda megkeresését: bővítheted a látóköröd, valami újat tanulhatsz az ország még ismeretlen részeiről, és olyan helyeket fedezhetsz fel, amiket még nem özönlöttek el a turisták. Ráadásul szinte biztos, hogy a geocaching nélkül ezek a helyek sosem ke3rülnének a látóteredbe.

Ha csehországi utazást  tervezel, a vízfolyások közelében találhatsz geoládákat, amelyeket nemrég hoztak létre. Érdekes kincsek találhatóak a Vír-i duzzasztógát, a Brünn-i duzzasztógát és a Nové Mlýny víztározó környékén. A világon még számos olyan, nem hagyományos hely van, amelyeket elsősorban a legtapasztaltabbak keresnek fel –találhatunk cachet az óceán fenekén, a hegyek csúcsán, több száz méter magasan a föld felett, és azt állítják, egyes csillagok környékén is akad geoláda.

A geoláda bárhol elrejthető

A geoláda bárhol elrejthető

Gyermekek és kincsek? Ideális kombináció

A geocaching alapelvei olyan jól kerültek kialakításra, hogy a gyermekes családok számára ideális programot jelentenek – hiszen mindenki kedveli a kincseket, de ki vágyik a leginkább a kincskereső kalandokra? Természetesen a legkisebbek! Épp ezért, sok geoládában, a jegyzettömbön és a ceruzákon kívül (ezek a látogatás rögzítésére szolgálnak) a korábbi látogatók által hátrahagyott, apró kedvességeket, meglepetéseket is találhatunk. Ezt a figyelmességet érdemes nekünk is viszonoznunk, és a talált kincseket más meglepetésekre cserélni, ami majd a következő kincskeresőnek okoz örömet. A dobozokban találhatunk kisebb figurákat a kinder tojásokból, képeket, matricákat, kulcskarikákat, jelvényeket, rágógumikat, ékszereket, medálokat és még sok minden mást, ami egy ilyen dobozba illik. A gyerekek – a nagyszerű élmény és a természetben való kirándulás mellett – szintén rengeteg információt tanulnak a felfedezett helyről, a figyelmük is javul a doboz keresésével, és a játéknak köszönhetően azok a kicsik is örömmel vesznek részt ebben a kalandban, akiket amúgy nehezebb rávenni, hogy mozduljanak ki.

A kicsik emlékeket is gyűjthetnek

A kicsik emlékeket is gyűjthetnek

Van még egy fontos szabály, ami két cache között legalább 160 méter távolságnak kell lennie. Természetesen bármilyen közlekedési eszközt használhatunk, de a környezettudatosságot szem előtt tartva a legjobb, ha a biciklizést vagy a gyalogtúrát választod. A helyszínek és a közlekedési lehetőségek széles választékának köszönhetően bármikor újabb keresére indulhatunk aktuális helyzetünk/tartózkodási helyünk függvényében – ha sok geoláda található a környékünkön, akkor akár kutyasétáltatás közben is felfedezhetjük őket. Ha szeretsz csak úgy, a séta kedvéért csatangolni, akkor a geoláda lehet az újabb úticél egy csendes séta végén. Akárhogy is, rengeteget adhat ez a kaland, szóval szerintünk egyszer mindenképpen próbáld ki!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Felfedeznéd személyesen is? Csak válaszd ki a Te utadat: