Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ínyencségek Oroszországból, melyek biztosan felmelegítenek

Orosz ínyencségek

Orosz ínyencségek Shutterstock

Amikor az orosz konyháról van szó, minden bizonnyal a kaviár, a pirog, a borscs és a vodka jut eszedbe. Ugyanakkor az Oroszországban fellelhető ízek éppen annyira szerteágazók, mint annak területi és etnikai sokszínűsége. Inspirálódj azokból az ételekből, amelyekkel a leghétköznapibb, nálunk is jó minőségben elérhető alapanyagokból varázsolhatsz csodákat az asztalodra.

Színes, ízes levesek

Borscs leves

Borscs leves Shutterstock

A sűrű borscs levest, amelyben a cékla, a gyökérzöldség és a tejföl játssza a főszerepet, valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A kiadós, sűrű, forró leves könnyen kiválthat akár egy főételt is. Hasonlóan kiadós a szoljánka leves is. Különféle húsok, darabolt kovászos uborka, olajbogyó, paradicsom és hagyma az alapja – szokatlan, azonban nagyon ízletes kombináció. A pácolt zöldségekből úgynevezett rassolnik levest készítenek. A káposztalevest, amelyben túlnyomórészt hús és gomba szerepel, scsinek nevezik. A népszerű, jellegzetes ízét a legtöbb ételnek a közkedvelt kapor adja.

Kóstolj bele Oroszországba: válassz legkedvezőbb ajánlataink közül

A hús ünnepe

Stroganoff bélszín

Stroganoff bélszín Shutterstock

A marhahúsos Stroganoff-ot a cseh éttermek ajánlataiban is megtalálhatod. Ezt a sűrű, fehérboros, gombás tejszínes öntetet általában burgonyával kínálják. A grill szerelmesei értékelni fogják a saslikot - különböző húsok, beleértve a bárányt is, egy hurkapálcára feltűzdelve és kisütve. A dohánycsirke egy egész csirke megsütve. A rizottó megfelelőjét plov-nak hívják, amiben birka vagy bárányhús is található. A tésztából készült, tortellini-szerű tésztabatyut, a pelmenyit a gyerekek is nagyon kedvelik. A töltelék lehet húsos, zöldséges vagy sajtos is. Ecettel, vajjal vagy egy kis tejföllel leöntve, jól megborsozva tálalják.

Kiadós falatozás

Orosz blini

Orosz blini Shutterstock

Ha szembejönne veled egy blini-t (ami egyébként palacsinta) áruló stand, kaviáros töltelékkel próbáld ki. Egy kis tejföllel vagy vajjal lágyítva isteni az íze. Persze ez függ a vendégek ízlésétől is. Ha látnál valahol félhold alakban sütött, töltött pirogit, kóstold meg a húsosat, a krumplisat és a sajtosat is. Ebben az esetben is érvényes: ahány szakács, annyiféle íz.

Nézd meg a legjobb moszkvai ajánlatokat

Édes élvezetek

Orosz palacsinta

Orosz palacsinta Shutterstock

Oroszországban többnyire olyan kevert tésztákkal találkozhatsz, mint például a chovorost. Bőségesen használnak túrót és tejszínt is. Ezt bizonyítja a túróból és zabpehelyből készült, meggyes, sült szirnyiki is. A desszertek kiadósak és finomak, és ha egy frissen porcukrozott süteménybe harapsz bele, minden bizonnyal szerelem lesz első kóstolásra. Szintén nagyszerűek a gyümölcsös gombócok vagy a palacsinták. A pascha egy tejsavó nélkül, túróból, tejszínből és vajból készült édesített desszert, amit egy nagy adag pisztáciával díszítenek.

A helyi konyha kincsei

Vodka és kaviár

Vodka és kaviár Shutterstock

A kaviár

A világhírű kaviárt, a vörös lazackaviárt és a fekete tokhalkaviárt az ikrák besózásával állítják elő. Az igazi kaviár fekete, a legdrágább változata pedig a nagy halak ikráiból származik - ezek óriási, édesvízi halak, melyek állománya már szinte kihalt a túlhalászás miatt. Az árat és a minőséget elsősorban a származás és a frissesség határozza meg.

A vodka

Az igazi orosz varázslat. Számos márka és különböző ízesítések találhatóak. Nagyon népszerűek a gyógynövényes és az égetett fajták chili paprikával, de az aranydarabokkal ízesítettek is. Az orosz mentalitás erre irányuló figyelme megkérdőjelezhetetlen, a piacon pedig jó minőségű alkoholos italok széles skálájával találkozol, melyek révén megismerheted ennek az alkoholos italnak a komoly hagyományát. Egy kis pohár vodka itt 1 decilitert jelent és 100 grammként kerül megrendelésre. Az alacsony árat és a fogyasztási feltételeket az orosz tél határozza meg. További népszerű italok még a kovász és a medok – ez igazi hagyományos ital, amit vízből, mézből és búzából készítenek.

Hagyd, hogy Szentpétervár elvarázsoljon

Úgy tűnik az orosz konyhát igazságtalanul hanyagolják el. Ugyanakkor pedig a tél közeledtével, nagyon sok erőt és energiát adhat nekünk - fűszerei, friss alapanyagai ideálisak a hideg évszakban.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.