Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Blog az utazásról, álmodozástól megérkezésig!

Isztambul varázslatos látnivalói

Isztambul varázslatos látnivalói

Isztambul varázslatos látnivalói Shutterstock

Törökország legismertebb és bolygónk egyik legnépesebb metropolisza a nyüzsgő Isztambul, mely számosérdekes látnivalóval bír. A színes forgatag különös hangulata, a gazdag történelmi múlt és a modern jelen egyvelege teszi ezt a helyet népszerűúticéllá.

Nevezetességeinek köszönhetően minden évszakban ideális választás egy emlékezetes városlátogatáshoz.

Tények Isztambulról

Klasszikus török hammam

Klasszikus török hammam Shutterstock

A Boszporusz két partján álló, ezzel földrajzilag részben Európához, részben pedig Ázsiához tartozó Isztambult az i.e. 1. században alapítottákAz azóta eltelt évezredek során mindig fontos jelentőséggel bírt: volt a Kelet-római Birodalom központja, az ortodox egyház székhelye, az Oszmán Birodalom fővárosa, napjainkban pedig Törökország gazdasági és kulturális központja.

Jelenlegi pozíciójánakés múltbéli hagyatékának tudhatóbe, hogy évente több millióturistaérkezik ide. Bármelyik hónapban is jöjjünk, szélsőséges időjárástól nem kell tartanunk, hiszen nyáron 30°C körüli melegre, míg télenátlagosan 5-8°C-ra számíthatunk.

Ahogy arra már utaltam, az egykori Konstantinápoly manapság igen színesés mozgalmas kulturáliséletet tudhat magáénak. Ezt legfőképp számtalan múzeumának, színházánakés fesztiváljainak köszönheti. Ezen túl fontos megemlítenem, hogy a török kultúra lényeges, ám picit másfajta eleme a hammam, vagyis török fürdőmegléte is szorosan ide kapcsolódik. A speciális fürdetőszertartás során nem csak az ember teste, hanem picit a lelke is megtisztul, így nem véletlen, hogy az iszlámban tradícionálisan az imádságot előzte meg. Ha igazán autentikus élményre vágyunk, akkor a ÇemberlitaşHamamı-ba mindenképp látogassunk el, ugyanis ezt tartják a város legrégebbi fürdőjének.

Az óváros legfőbb nevezetességei

A Nagy Bazár forgataga

A Nagy Bazár forgataga Shutterstock

Akárcsak az imént említett fürdő,úgy számtalan más híresés kevésbéismert épület is erősíti az isztambuli látnivalók sorát.Ha a legjelentősebb turisztikai célpontokkal szeretnénk indítani a városi felfedezőutunkat, akkor legelőször az óváros kincseinek feltérképezését ajánlom. Ennek egyszerűoka, hogy itt, egymáshoz egészen közel találhatóak a világhírűnevezetességek. Így tehát vágjunk is bele a Szeráj Csúcsonálló Topkapi palota, a Kék mecset és az Hagia Sophiamegismerésébe.

Kezdjük először az Hagia Sophiával, vagy más néven Nagytemplommal, mely az idők folyamán számtalan funkciót töltött be és a IV. századóta megannyiszor átépítésre került. Volt egyszerűimaház, bazilika, római katolikus templom, mecset, jelenleg pedig Ayasofya Múzeumként várja a látogatókat. Az épület belsődíszítettsége, monumentalitásaés a falakbóláradótörténelmi gazdagság lehengerlően hat.

Az Hagia Sophia szépségét nehéz felülmúlni, azonban a szomszédságában terpeszkedő Ahmed szultán dzsámija, vagy más néven a Kék mecset megpróbálkozik vele. A XVII. századból származóépületegyüttes kék csempékkel díszített belsőfalai klasszikus eleganciáról tesznek tanúbizonyságot. A nagy mecset azon túl, hogy a világ egyik legismertebb látványossága - akárcsak az Hagia Sophia - az UNESCO Világörökség részét is képezi.

A Kék mecsetet és a Hagia Sophiat magunk mögött hagyva induljunk tovább II. Mehmed szultán által a XV. században emelt Topkapi palota felé. A szintén Világörökségi védelem alatt állóépületkomplexum valaha az Oszmán Birodalom központjaként funkcionált, ma azonban múzeumként működik, ahol rendkívülértékesékszereket, porcelánedényeketés oszmán kori viseleteket is megcsodálhatunk. (Fontos megemlítenem, hogy a Birodalom adminisztratív központi szerepét a szintén impozáns Dolmabahçe palotavette átés töltötte be 1856 és 1923 között.)

A Szeráj csúcsról leereszkedve, következőmegállónk a világ legnagyobb fedett piachelyeként számon tartott Nagy Bazárkell, hogy legyen. A mini utcácskákkalátszőtt komplexum telis tele van színekkel, szagokkal, alkudozókufárokkal, finom keleti fűszerekkel. Az ékszerek csillogásának, a kelmék sokaságánakés a különleges törökédességeknek lehetetlenség ellenállni. Én akár órákat is képes vagyok eltölteni a portékák megcsodálásával, ami igen kimerítőtud lenni. Így ha hozzám hasonlóan elfáradnánk a közel 3000 bolt csábítókínálatának egyvelegétől, akkor álljunk meg a Fedett Bazárban találhatóéttermek valamelyikénélés együnk egy finom török kebabot.

A Nagy Bazárban valóvásárolgatást követően folytassuk utunkat Isztambul további nevezetességeinek felkeresése jegyében, hiszen még korántsem értünk felfedezőutunk végére. Így egy alig 10 perces sétát követően megérkezünk a város második legnagyobb mecsetéhez, a Szulejmán-mecsethez, melyet I. Szulejmán szultánépíttetett a XVI. század során. Habár nem oly grandiózus, mint a Kék mecset, de legalább annyira lehengerlőés elbűvölőlátvánnyal bír.

A modern Isztambul

Beyoglu negyed a Galata toronnyal

Beyoglu negyed a Galata toronnyal Shutterstock

A régi városrész (Sultanahmet) legfontosabb nevezetességeités a múlt emlékeit magunk mögött hagyva induljunk tovább a jelen metropoliszába. A többszörújjáépített Galata hídon át vezet utunk az Aranyszarv-öbölbe, vagyis az új városrészbe, egészen pontosan a Beyoğlu negyedbe. A metropolisz legfőbb szórakozónegyede csak úgy pezseg az élettől, hiszen éttermek, bárokés boltok hada várja az embereket. Itt bármerre is induljunk, garantáltan magunkba szívhatjuk a lüktető, modern Isztambult, azonban a Taksim térenés az İstiklal sugárútonösszpontosul mindaz, amitől a várost oly elevennek érezhetjük. A Galata toronyig elérő, közel 3 kilométer hosszúsugárúton még több kávézót, shoppingolásra csábítóüzletetés finom törökételeket kínálóvendéglátóhelyeket találunk.

+ 1érv mellette

Isztambul, baklava és tea

Isztambul, baklava és tea Shutterstock

Ha már az éttermeknélés kávézóknál tartunk, akkor muszájírnom a török könyha ízvilágáról is. Már tettem említést az itteni kebabról, mely egészen egyedi és ínycsiklandó, azonban a muszaka, a karnıyarık, vagy a lahmacunlegalább annyira ízletesés tradicionális fogás. Természetesen az édességekről sem szabad megfeledkezni, hiszen a hazánkban is nagy népszerűségnekörvendőbaklava mellett a lokum, a halva és a muhallebi is igazán mennyei finomságok. A finom süteményféleségek elfogyasztása előtt, alatt, után, vagy csak úgy magában kortyoljunk bátran török teát, melyet én magam is kedvelek. A kávéimádók számára, pedig a klasszikus török kávé, a kahvesi okozhat boldog perceket.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.