Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Isztambul varázslatos látnivalói

Isztambul varázslatos látnivalói

Isztambul varázslatos látnivalói Shutterstock

Törökország legismertebb és bolygónk egyik legnépesebb metropolisza a nyüzsgő Isztambul, mely számos érdekes látnivalóval bír. A színes forgatag különös hangulata, a gazdag történelmi múlt és a modern jelen egyvelege teszi ezt a helyet népszerű úticéllá.

Nevezetességeinek köszönhetően minden évszakban ideális választás egy emlékezetes városlátogatáshoz.

Tények Isztambulról

Klasszikus török hammam

Klasszikus török hammam Shutterstock

A Boszporusz két partján álló, ezzel földrajzilag részben Európához, részben pedig Ázsiához tartozó Isztambult az i.e. 1. században alapították. Az azóta eltelt évezredek során mindig fontos jelentőséggel bírt: volt a Kelet-római Birodalom központja, az ortodox egyház székhelye, az Oszmán Birodalom fővárosa, napjainkban pedig Törökország gazdasági és kulturális központja.

Jelenlegi pozíciójának és múltbéli hagyatékának tudható be, hogy évente több millió turista érkezik ide. Bármelyik hónapban is jöjjünk, szélsőséges időjárástól nem kell tartanunk, hiszen nyáron 30°C körüli melegre, míg télen átlagosan 5-8°C-ra számíthatunk.

Ahogy arra már utaltam, az egykori Konstantinápoly manapság igen színesés mozgalmas kulturális életet tudhat magáénak. Ezt legfőképp számtalan múzeumának, színházának és fesztiváljainak köszönheti. Ezen túl fontos megemlítenem, hogy a török kultúra lényeges, ám picit másfajta eleme a hammam, vagyis török fürdő megléte is szorosan ide kapcsolódik. A speciális fürdető szertartás során nem csak az ember teste, hanem picit a lelke is megtisztul, így nem véletlen, hogy az iszlámban tradícionálisan az imádságot előzte meg. Ha igazán autentikus élményre vágyunk, akkor a Çemberlitaş Hamamı-ba mindenképp látogassunk el, ugyanis ezt tartják a város legrégebbi fürdőjének.

Az óváros legfőbb nevezetességei

A Nagy Bazár forgataga

A Nagy Bazár forgataga Shutterstock

Akárcsak az imént említett fürdő,úgy számtalan más híresés kevésbé ismert épület is erősíti az isztambuli látnivalók sorát. Ha a legjelentősebb turisztikai célpontokkal szeretnénk indítani a városi felfedezőutunkat, akkor legelőször az óváros kincseinek feltérképezését ajánlom. Ennek egyszerű oka, hogy itt, egymáshoz egészen közel találhatóak a világhírű nevezetességek. Így tehát vágjunk is bele a Szeráj Csúcsonálló Topkapi palota, a Kék mecset és az Hagia Sophia megismerésébe.

Kezdjük először az Hagia Sophiával, vagy más néven Nagytemplommal, mely az idők folyamán számtalan funkciót töltött be és a IV. század óta megannyiszor átépítésre került. Volt egyszerű imaház, bazilika, római katolikus templom, mecset, jelenleg pedig Ayasofya Múzeumként várja a látogatókat. Az épület belső díszítettsége, monumentalitásaés a falakból áradó történelmi gazdagság lehengerlően hat.

Az Hagia Sophia szépségét nehéz felülmúlni, azonban a szomszédságában terpeszkedő Ahmed szultán dzsámija, vagy más néven a Kék mecset megpróbálkozik vele. A XVII. századból származó épületegyüttes kék csempékkel díszített belsőfalai klasszikus eleganciáról tesznek tanúbizonyságot. A nagy mecset azon túl, hogy a világ egyik legismertebb látványossága - akárcsak az Hagia Sophia - az UNESCO Világörökség részét is képezi.

A Kék mecsetet és a Hagia Sophiat magunk mögött hagyva induljunk tovább II. Mehmed szultán által a XV. században emelt Topkapi palota felé. A szintén Világörökségi védelem alatt álló épületkomplexum valaha az Oszmán Birodalom központjaként funkcionált, ma azonban múzeumként működik, ahol rendkívül értékes ékszereket, porcelánedényeket és oszmán kori viseleteket is megcsodálhatunk. (Fontos megemlítenem, hogy a Birodalom adminisztratív központi szerepét a szintén impozáns Dolmabahçe palota vette át és töltötte be 1856 és 1923 között.)

A Szeráj csúcsról leereszkedve, következő megállónk a világ legnagyobb fedett piachelyeként számon tartott Nagy Bazárkell, hogy legyen. A mini utcácskákkal átszőtt komplexum telis tele van színekkel, szagokkal, alkudozó kufárokkal, finom keleti fűszerekkel. Az ékszerek csillogásának, a kelmék sokaságának és a különleges török édességeknek lehetetlenség ellenállni. Én akár órákat is képes vagyok eltölteni a portékák megcsodálásával, ami igen kimerítő tud lenni. Így ha hozzám hasonlóan elfáradnánk a közel 3000 bolt csábító kínálatának egyvelegétől, akkor álljunk meg a Fedett Bazárban található éttermek valamelyikénél és együnk egy finom török kebabot.

A Nagy Bazárban való vásárolgatást követően folytassuk utunkat Isztambul további nevezetességeinek felkeresése jegyében, hiszen még korántsem értünk felfedezőutunk végére. Így egy alig 10 perces sétát követően megérkezünk a város második legnagyobb mecsetéhez, a Szulejmán-mecsethez, melyet I. Szulejmán szultán építtetett a XVI. század során. Habár nem oly grandiózus, mint a Kék mecset, de legalább annyira lehengerlő és elbűvölő látvánnyal bír.

A modern Isztambul

Beyoglu negyed a Galata toronnyal

Beyoglu negyed a Galata toronnyal Shutterstock

A régi városrész (Sultanahmet) legfontosabb nevezetességeit és a múlt emlékeit magunk mögött hagyva induljunk tovább a jelen metropoliszába. A többször újjáépített Galata hídon át vezet utunk az Aranyszarv-öbölbe, vagyis az új városrészbe, egészen pontosan a Beyoğlu negyedbe. A metropolisz legfőbb szórakozónegyede csak úgy pezseg az élettől, hiszen éttermek, bárok és boltok hada várja az embereket. Itt bármerre is induljunk, garantáltan magunkba szívhatjuk a lüktető, modern Isztambult, azonban a Taksim téren és az İstiklal sugárúton összpontosul mindaz, amitől a várost oly elevennek érezhetjük. A Galata toronyig elérő, közel 3 kilométer hosszú sugárúton még több kávézót, shoppingolásra csábító üzletet és finom török ételeket kínáló vendéglátóhelyeket találunk.

+ 1érv mellette

Isztambul, baklava és tea

Isztambul, baklava és tea Shutterstock

Ha már az éttermeknél és kávézóknál tartunk, akkor muszáj írnom a török könyha ízvilágáról is. Már tettem említést az itteni kebabról, mely egészen egyedi és ínycsiklandó, azonban a muszaka, a karnıyarık, vagy a lahmacun legalább annyira ízletes és tradicionális fogás. Természetesen az édességekről sem szabad megfeledkezni, hiszen a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő baklava mellett a lokum, a halva és a muhallebi is igazán mennyei finomságok. A finom süteményféleségek elfogyasztása előtt, alatt, után, vagy csak úgy magában kortyoljunk bátran török teát, melyet én magam is kedvelek. A kávéimádók számára, pedig a klasszikus török kávé, a kahvesi okozhat boldog perceket.

2019.07.13. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.