Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kék zászlós strandok

Shutterstock

Fontos szempont a nyaraláson, hogy tiszta legyen a strand? A Kék Zászló azt jelzi, hogy a helyszínen teljesültek bizonyos kritériumok, amelyek indokolják az ökocímke odaítélését. A díj csupán egy évig érvényes. 

ÁttekintésTörténelemKommunikációKörnyezetgazdálkodásElterjedéseElőnyök-hátrányokAlternatívák

Áttekintés

A környezettudatos nyaralók számára a Kék Zászló jelenléte arról árulkodik, hogy az értékrendjüket figyelembe vették. A zászló nemcsak a strandokon lobog, hanem beltengerek kikötőiben és fürdőhelyein is. A programhoz 1987 óta csatlakozhatnak az európai fürdőhelyek. A követelmények a környezetvédelmi kommunikációhoz, a környezetgazdálkodáshoz és a fürdővizek minőségéhez kapcsolódnak. 

A program jelenleg 51 országban zajlik világszerte, viszont Magyarország sajnos nem tagja. Amennyiben valaki szeretné elnyerni ezt a díjat, akkor a pályázatát minden év november 30-áig adhatja le, hogy a következő szezonban esetleg már a Kék Zászlóval büszkélkedhessen. A zsűri februárban vagy márciusban dönti el, hogy odaítélik-e a környezetvédelmi szimbólumot. A díjátadó eseményekre pedig május és június folyamán kerül sor. Ezután a pályázó strandoknak előre megbeszélt, de váratlan ellenőrzésekre is számítani kell, hogy a követelmények betartását figyelemmel tudják követni. Ha hiányosságokat fedeznek fel, a zászlót le kell engedni.

A díjat minden évben újra kell igényelni. Mivel a feltételek bővülnek és egyre szigorúbbak, nagy elkötelezettségre van szükség a pályázók részéről. Ha mi is szeretnénk tenni azért, hogy a strand megtarthassa a kék zászlós jelzést, akkor figyeljünk a kihelyezett táblákra, és tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog érkezzünk. 

Történelem

A Kék Zászló ökocímke keletkezése 1985-re nyúlik vissza, és első körben néhány tengerparti francia település érdemelte ki. Valójában ez volt a fenntartható turizmus egyik első díja. Két évvel később a koppenhágai székhelyű FEE (Foundation for Environmental Education) az Európai Bizottság segítségével  kibővítette a kritériumok listáját, és a programot Európa-szerte elérhetővé tette. Miután minden ország saját követelményeket dolgozott ki, 1992-ben egységesítették a rendszert. Az Európán kívüli országok 2001 óta csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, öt évvel később pedig elkészült a világszerte érvényes kritériumjegyzék. 

A fenntartható turizmus jelképe a Kék Zászló

A fenntartható turizmus jelképe a Kék Zászló Shutterstock

Környezetvédelmi kommunikáció 

Az egyesületi tagokat, a helybélieket és a vendégeket arra ösztönzik, hogy figyeljenek oda a környezetükre és bánjanak jól a természettel. A díjazottak nagy hangsúlyt fektetnek a nyaralók és a helyiek környezetbarát magatartásra való nevelésére. Egy információs tábla mindenhol tájékoztatást nyújt a víz minőségéről, biztonságáról és a hely különlegességeiről. Szezononként legalább öt ingyenes környezetvédelmi rendezvényt, például előadást kell tartani. Ez egyaránt vonatkozik a tengerparton, a tavak fürdőterületein és a kikötőkben található érzékeny természeti területekre. Nem kevésbé fontos felhívni a figyelmet a hulladékok megfelelő elhelyezésére, beleértve a használt olajat és a hajógerincben felhalmozódó vizet. 

Környezetgazdálkodás & biztonság 

A strandok és fürdőhelyek tisztasága hatalmas érték. Ennek megfelelően lehetőséget kell biztosítani a hulladék elhelyezésére, amit ellenőriznek is. A szabadidős tevékenységek nem okozhatnak kárt a természetben. Ezenkívül arra is kötelezik az egyesületeket és az üzemeltetőket, hogy elegendő számú vizesblokkról és biztonsági berendezésről gondoskodjanak. Vízimentők felelnek a biztonságért és a fürdőzési szabályok betartatásáért. Emellett az elsősegély-készleteket is muszáj készenlétben tartani, valamint lehetővé kell tenni a strand biztonságos megközelítését. Vészhelyzeti tervekre is szükség van. A felmerülő problémákat nyilvánosságra kell hozni, és az orvoslásuk érdekében érdemes együtt dolgozni a helyi intézményekkel és a gazdasággal. 

Azoknál a strandoknál és fürdőhelyeknél, amelyek a Kék Zászlóra pályáznak, mikrobiológiai, fizikai és kémiai paraméterek is rendkívül fontosak. Ezek a feltételek a fürdővizek minőségéről szóló Európai uniós irányelven alapulnak. Mivel határértékeket és referenciaértékeket állapítanak meg, a Kék Zászló esetében mindig a szigorúbb ellenőrzési értékeket használják. Ezeket tilos meghaladni a szezonban. Az EU szennyvízekre vonatkozó irányelve pedig a szennyvízkezelés ellenőrzését szolgálja, amihez legalább 30 naponta vízmintákat kell venni. A kikötői medencék vízminőségét is rendszeresen ellenőrzik.

Elterjedése 

Nagyszerű, hogy 2023-ban 51 ország már valamivel több, mint 5000 strandja, fürdőhelye és kikötője tudhatja magáénak a Kék Zászlót. A díjnak különösen az európai pályázók örülhetnek, ugyanis számos zászló lobog a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén, valamint az Északi- és Balti-tenger mentén. De az afrikai Marokkóban és Dél-Afrika egyes részein is találkozhatunk az ökocímkével. A dél-amerikai kontinensen főként Brazília strandjai lettek kiemelkedőek. Közép-Amerikát elsősorban a Karib-térség és Mexikó képviseli. Ausztráliában és Új-Zélandon eddig még nem pályáztak a kitüntetésre. Az Egyesült Arab Emírségek, India, Thaiföld, valamint Dél-Korea és Japán képviselik Ázsiát, Kék Zászlós úticéljaikkal csábítva a turistákat. Még olyan távoli helyeken is szembe jöhet velünk a kitüntetés, mint Bora Bora és Izland. 

A krétai Falasarna strand

A krétai Falasarna strand Shutterstock

A Kék Zászló előnyei és hátrányai 

A Kék Zászló fontos mérföldkő a fenntartható turizmus irányába, ami a természetbarátoknak nagyon jó hír. Viszont a nyaralóknak törekedniük kell arra, hogy segítsék a szabványok teljesülését. A kérdés az, hogy az utazók tudnak-e egyáltalán az ökocímke létezéséről, és ha igen, hányan. Azt is hasznos megvizsgálni, hogy a Kék Zászló milyen mértékben játszik szerepet, amikor strandot választunk. Azok az egyesületek, üzemeltetők és önkormányzatok, amelyek arra törekszenek, hogy megszerezzék a díjat, arra összpontosítanak, hogy élhető, ugyanakkor használható környezetet tartsanak fenn. Ez nagyszerű. Azonban lesznek olyan önkormányzatok is, amelyek nem éreznek ösztönzést arra, hogy a Kék Zászlóval hirdessenek, mert saját maguk biztosítják a környezetbarát fürdőhelyeket, és egyébként is jönnek a nyaralóvendégek. Tehát egyáltalán nem szükséges megszerezniük a zászlót. Ezenkívül a tanúsítás pénzbe kerül, ezért meg kell fontolni, hogy megéri-e a befektetés. A szabványoknak csak akkor van értelmük, ha következetesek, szigorúak és betartják őket. A Karib-térségben például a túl sok szennyvíz miatt csökkentették a tenger tisztaságára vonatkozó követelményeket.

Alternatíva 

A verseny élénkíti a piacot, ami a környezetbarát strandok kitüntetésénél sincs másképp. Hogy egy példát említsünk, a Badepunkt Flag (fürdőhely zászló), Svédország, Dánia és Norvégia kezdeményezésével 2018 óta van a köztudatban. Ahol korábban a Kék Zászló lobogott, ott előfordul, hogy már a Badepunkt lobogója díszeleg. Az állatbarátok nagy örömére szolgál, hogy a kutyákat is beengedik a strandra, és úszhatnak is. Sőt, a lovaglás is megengedett. Nagyobb szabadságot biztosít többek között a vízminőség tekintetében is.

2023.04.11. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.