Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kirándulások Ausztriában

Tirol, Achensee

Tirol, Achensee Shutterstock

Nyugati szomszédunk, Ausztria számomra mindig is igazi jolly joker helynek számított. Ennek okai közt szerepel közelsége, biztonságos mivolta, Bécs szépsége, számtalan mesés kirándulóhelye, jól kiépített kerékpárútvonalai és lenyűgöző, autentikus tája. További plusz pont, hogy egyéni utazás keretében abszolút ideális választás egy hosszú hétvégére, vagy akár több napos kirándulós nyaraláshoz.

Karintia – napsütés, tiszta vizű tavak és fürdőzés

Biciklitúrák Karintiában

Biciklitúrák Karintiában Shutterstock

Az ország déli részén elterülő Karintia régió számtalan izgalmas lehetőséggel várja az új dolgokra és feledhetetlen élményekre éhes kirándulót. Jellegzetes hegyvidéke, gazdag tórendszere, folyói, gyógyforrásai és gleccserei abszolút fürdőzésre, aktív pihenésre csábítanak. Rendkívül napfényes térség, ennek köszönhetően az itteni vizek is kellemesen melegek és emellett még tiszták is. Nehéz megállni, hogy az ember ne merüljön el az olyan csábító szépségű tavak habjaiban, mint a Wörthi-tó vagy a Weißensee. A vidék azon túl, hogy az ország édesvízben leggazdagabb részeként van számon tartva, a már említett túrázási lehetőségek széles tárházát ugyancsak kínálja. Az Alpok hegyvonulatai elementáris erővel képesek megigézni a természetért rajongót és a hétköznapi utazót egyaránt. Így már nem is olyan meglepő, hogy számtalan kiránduló útvonallal rendelkezik.
Karintia legfőbb túraútvonala a 43 kisebb-nagyobb szakaszból álló Alpok-Adria túraút. A teljes vonal 750 km hosszú mely, a karintiai Großglocknertől Szlovénián keresztül a Trieszt közeli tengerpartig vezet. Természetesen nem kell az egészet elsőre egyben megcsinálni, egy-egy szakasz felfedezése kezdésnek bőven elegendő lehet. Azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kijelölt túraútvonalak mellett több ezer kilométernyi hivatalos hegyikerékpáros ösvény áll a bringások rendelkezésére. Persze nem csak a hegyekben, hanem a tavak körül is lehet tekerni, melynek ideális színtere a Millstätter See, a Villach–Faaker See, a már említett Wörthersee és a Nassfeld–Pressegger See–Lesachtal–Weissensee régió. Ami a legjobb, hogy nem muszáj saját kerékpárunkat magunkkal cipelni, ugyanis az egész tartományban jól kiépített kerékpárkölcsönző hálózat működik, ezzel téve még kényelmesebbé a nyaralást. Túrázás vagy kerékpározás előtt, után, helyett érdemes kipróbálni a lélegzetelállító panorámával kecsegtető hegyi felvonókat és a meseszép tavakon közlekedő sétahajókat is.
No, meg persze a gasztronómia világába ugyancsak ajánlott kitekintést tenni. Habár a helyi konyha nem oly világraszóló, mint példának okáért az olasz, azért ínyenc fogásokat így is szép számmal találni. A szarvasból és őzből készült specialitások mellett olyan finomságot kóstolhatunk, mint a Käsnudel, mely hagyományosan burgonyás, túrós, mentás töltelékkel készül. A finom ételeket a helyi borok mellett olyan egyedi itallal öblíthetjük le, mint a cirbolyapálinka. Érdemes megkóstolni!

Karintiai szállásokért kattints!

Salzburgerland – Salzburg és még sok minden más

Salzburg, Mozart otthona

Salzburg, Mozart otthona Shutterstock

Salzburgerlandról vagy másnéven Salzburg tartományról minden bizonnyal székhelye, a lenyűgöző Salzburg városa jut a legtöbb ember eszébe. Az UNESCO Világörökséghez tartozó Salzburg a kultúra és a művészetek otthona, gazdag történelmi múlttal. Klasszikus osztrák életérzés járja át a várost, melyben ott leng Wolfgang Amadeus Mozart szelleme és hagyatéka. A világhírű művész emlékét őrzi a Getreidegasse 9. szám alatti, úgynevezett „Hagenauer ház” és a Makartplatz 8., vagyis a “táncmesterház”. Ezen felül az arcmásával fémjelzett Mozartkugelt nagyjából minden második sarkon lehet kapni. No de, a Salzach partjai mentén elterülő Salzburg városa barokkos stílusú épületeiről, óvárosáról és a település fölé magasodó Hohensalzburg váráról ugyancsak ismert. A várból szemünk elé táruló lélegzetelállító panoráma mellett az oly gyakran itt megrendezésre kerülő hangversenyek szintén páratlan élményt kínálnak. Salzburgerland térségében járva azért mégsem Salzburg az egyetlen izgalmas látnivaló. Számtalan túrázási, kerékpározási, fürdőzési és barlangászási lehetőség is az ide érkezők rendelkezésére áll. Nehéz lenne minden érdekességét maradéktalanul elsorolni, de a Liechtensteinklamm szurdok a Krimmler vízeséssel egyértelműen kihagyhatatlan úti cél! Ezen felül mindenképpen ajánlom testközelből megcsodálni a Grossglockner panorámaútat, a Ferleitn vadasparkot, Hohenwerfen várat és az innen néhány kilométerre megbújó Eisriesenwelt barlangot, mely Európa legnagyobb jégbarlangajaként is ismemert. Ezen felül Bad Hofgastein városa és az itt található Weitmoserschlössl kastélya szintén felkeresésre érdemes.

Irány Salzburgerland!

Stájerország – az erdők birodalma

Stájerország, Grüner See

Stájerország, Grüner See Shutterstock

Stájerország Ausztria délkeleti tartománya, mely Karintia mellett terül el, viszonylag nagy kiterjedéssel, központjában Graz városával. Stájerország földrajzi tekintetben alapvetően 3 nagy tájegységre tagolódik: Felső-Stájerországra, Nyugat-Stájerországra és Kelet-Stájerországra. Az ország ezen tartománya Ausztria erdőkben leggazdagabb része, ahol a hegyvidéki táj páratlan szépségeibe merülhet el az ide érkező turista. Ennek megfelelően túrázásra, felfedezésre csábító természeti értékekben garantáltan nem szenvedünk hiányt, ha Stájerországot választjuk úti célunknak. Csodálatos várak, érdekes helyszínek, gyalogos útvonalak és kerékpározási lehetőségek színes tárházát kínálja a vidék.
Ennek megfelelően Kelet-Stájerországban a Nagy-Rába-Szurdok, Riegersburg vára, Bad Waltersdorf termálfürdői, valamint a St. Kathrein am Offenegg névre keresztelt falu különleges, teraszos kialakítású Sulamith-függőkertjei egyszerűen kötelező látnivalóknak minősülnek!
Felső-Stájerországban a szürreálisan gyönyörű Zöld-tó (Grüner See), a Mürzer Oberland Naturpark és Mariazell vidéke tartogat izgalmas élményeket.
Nyugat-Stájerország szintén megannyi lenyűgöző szépségű tájat rejt, azonban ez a vidék elsősorban az itt készült házi terményekről és a helyi gasztronómiai finomságoktól vált híressé. Így már nem meglepő, hogy gyakran csak Ausztria gyümölcsöskertjeként emlegetik. A helyi konyha alapanyagai között például a szőlő, a tökmag, különféle tejtermékek és húskészítmények dominálnak. A helyi termelők tárt karokkal várják az ide érkezőket, így nagyon is autentikus módon kóstolhatunk bele a vidék ízeibe.

Elérhető apartmanok Stájerországban

2020.07.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.