Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kuba – a Karibik-térség gyöngyszeme

Kuba fővárosa, Havanna

Kuba fővárosa, Havanna

Temperamentumos, szenvedélyes, színes, élénk, lélegző, illatos, zajos, barátságos, ősi, nosztalgikus és vidám. Ennyire sokszínű Kuba. Egy olyan ország, amelyet történelme miatt a mai napig a szocializmus emlékhelyeként is neveznek, és hatalmas vonzerővel bír az ide utazók számára. Minél hamarabb látogatsz el Kubába, annál többet ismerhetsz meg autentikus világából. Kövesd a régi viharok és Che Guerava nyomait, közben pedig fedezd fel, milyen visszautazni 50 évvel a múltba.

Kuba – Fidel Castro és a szivar országa

Mi jut eszedbe, ha Kubát említik? Az ősi Havanna, mesés karibi partok, idős kubaiak színes turbánokkal és Cohiba szivart rágcsálva, finom karibi ritmusok és táncok, patakokban folyó fehér rum, Hemingway kedvenc Daiquiri-je, Che Guevara arcképes póló, az egykori kubai forradalmár és későbbi elnök, Fidel Castro, régi amerikai autók, omladozó házak vagy a gyönyörű, spanyol gyarmati kori építészet… és ez csak egy nagyon felületes válogatás abból, ami Kubát Kubává teszi. Bónuszként egy kis időutazás is vár, mert a kubai földetérést követően olyan érzésed lehet, mintha nem csak tájakon, hanem néhány évtizeden is átrepültél volna - a közelmúlt hangulata itt még mindig élénken él.

Szivarozó kubai

Szivarozó kubai

Miért pont Kuba?

Kuba a legnagyobb karibi sziget, amelyet gazdag természete és egyedi hangulata miatt nem véletlenül neveznek a Karib-tenger gyöngyszemének. Azoknak a turistáknak, akik nem csak a legszebb tengerparti strandokon napoznának, Kuba számtalan lehetőséget kínál. A szigeten utazva gyönyörű gyarmati városok, zöld dombok, dohányültetvények, Kuba legcsodálatosabb karsztvidék, a Viñales-völgy, Havanna, a kubai metropolisz, Malecón, a tengerparti sétány és még több csodálatos természeti és emberi alkotás várja a turistákat. De legfőképp az egyedi hangulat, amelyet a saját bőrödön kell, hogy megtapasztalj.

Viňáles-völgy, Kuba

Viňáles-völgy, Kuba

A tánc mindenütt jelen van Kubában

A kubaiak szeretnek táncolni. Bárhol és bármikor, illetve mindig és mindenhol. Az utcán, otthon, kocsmában, ahol épp elkapja őket a ritmus. A tánc és a zene az életük, a mindennapjaik része, amit mindenki nagyon kedvel, nemtől vagy kortól függetlenül. Vérükben van a lendület és a tánc. Ha egy kubai táncosnő megmozgatja érzéki csípőjét a forró salsa ritmusára, nem csak a férfiak, de a nők sem tudják levenni róla a tekintetüket.

Utcai táncosok, Havanna, Kuba

Utcai táncosok, Havanna, Kuba

A kubai salsának gyorsabb a tempója. Bármennyire is igyekszel, vérbeli kubai táncossá nem tudsz válni, a helyiek viszont egyszerűen ebbe születnek bele.

A salsa legbiztosabb alapjait az utcán tanulhatod meg, de befizethetsz a számtalan kubai tánciskolák egyikébe is, amelyek minősége és ára nagyon eltérő lehet. A jobb iskolákban teljes figyelemmel és gondoskodással foglalkoznak a vendéggel, ezért gyorsan elsajátíthatja az alaplépéseket, hogy aztán a többi lépés se várasson magára sokat.

Kubai utacazenészek

Kubai utacazenészek

Az öreg halász és a Daiquiri

A legfinomabb koktélokat, amelyeknek fehér rum az alapaja, Kubában kóstolhatod meg. Ezt az amerikai író, Ernest Hemingway is nagyon jól tudta, aki a Szabadság-szigeten szívesen rágyújtott egy szivarra kedvenc bárjában, a La Floriditában, Havannán. Manapság közkedvelt célpont a turisták számára, akik egymás után lépnek be az ajtón. Turisták ezrei akarják lefotózni és megnézni a helyet, ahol Hemingway szivarozgatott, az életről filozofált, ötleteket gyűjtött írásáihoz és sokat társalgott a helyiekkel. Pont Kubában, ami Hemingway második otthona volt, született meg a fő műve, Az öreg halász és a tenger, amiért az irodalmi Nobel-díjat is megkapta.

Floridita bár

Floridita bár Tony Hisgett

Mivel fizethetünk Kubában?

Kubában kétféle pénzem létezik – a kubai peso (CUP) és a kubai konvertibilis peso (CUC). A kubai pesot a helyiek hasnzálnálják, a kubai konvertibilis pesót pedig a turisták, de néhány üzletben mindkét valutával fizethetnek az emberek. Nagyjából 1,20€-ért 1 CUC vagy 24 CUP jár. Az üzletekben ennek megfelelően kétféle árral találkozhatunk, mindegyik másik pénznemben van. Bizonyos üzletekben kubai pesoval nem tudsz vásárolni, egyes helyeken mint turista, esélyed sincs; ezeken a helyeken csak jegyekre adják ki a termékeket. Az élelmiszerek jegyrendszere elsősorban a rizsre és a babra vonatkozik. Ha a fizetéssel probléma adódna, hidd el, hogy nem te vagy az első, aki így jár; a két pénznemes rendszer mindenkit összezavar, aki először látogat el Kubába.

Trinidad, Kuba

Trinidad, Kuba

Vízum és biztosítás a kubai útra

Kuba vízumköteles, amelyet a budapesti Kubai Nagykövetségen szerezhetsz be, díja pedig 6000 Ft. Az érkezés napjától számított 30 napig érvényes. Fontos megkötni az utasbiztosítást is. Nélküle nem tudsz bejutni az országba, valamint érvényes útlevél is szükséges.

Tengerpart Varadero térségben, Kuba

Tengerpart Varadero térségben, Kuba

Kötelező védőoltások

Kötelező oltás nincs, azonban ajánlott az A és B típusú hepatitis és a tífusz elleni oltás.

Kuba egyes részein kolera is előfordulhat, ami szennyezett vízzel vagy jéggel terjed. A higiénai alapszabályok betartásával elkerülhető, de kapható rá vakcina is ital formájában. Mindenesetre utazás előtt érdemes beiktatni egy konzultációd a háziorvosoddal, vagy a Nemzeti Oltóközpont illetékes munkatársával.

Látogass el Kubába és váltsd valóra álmaidat

Valószínűleg minden utazást kedvelő személy szeretne eljutni olyan helyekre, ami valamely oknál fogva elbűvöli őt, amitől nem tud aludni, amit jobban meg akar ismerni. Az én szívfájdalmam okozója és a legnagyobb álmom, hogy eljussak Kubába és felfedezhessem rejtett kincseit, kicsit megélhessem a hangulatát.. Remélem egyszer sikerül….. :-)

Az egykori Havanna, Kuba

Az egykori Havanna, Kuba

2017.12.08. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.