Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Müncheni sörfesztivál - Oktoberfest

Oktoberfest 2018

Oktoberfest 2018

Az ősz beköszöntével az évente megrendezésre kerülő híres sörfesztivál, az Oktoberfest is megnyitotta kapuit. A világ minden táján ismertté vált esemény valódi népünnepély, mely évről évre egyre nagyobb látogatószámmal büszkélkedhet. Hírnevét nem érdemtelenül szerezte, ugyanis ez a mára tradicionálissá vált, a helyiek által csak Wiesn-nek nevezett fesztivál a sörön kívül az ünneplésről és a vidámságról szól. Ennek megfelelően kialakulásának története is egy örömteli eseményhez kapcsolódik.

A kezdetektől napjainkig

Az Oktoberfest eredete egészen a 19. századig, pontosabban 1810. október 12-ig nyúlik vissza, mikor I. Lajos bajor trónörökös feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. A menyegző utáni ünnepségre az egész város hivatalos volt, ők pedig boldogan éltették az ifjú párt. A vigadalom helyszínéül szolgáló területet azóta Terézia-mezőnek, vagyis Theresienwiesé-nek hívják.

Az ünnepség sikerén felbuzdulva, ezt követően minden évben megrendezésre került a lóversennyel egybekötött vigasság - a helyiek legnagyobb örömére. A történelem viharos éveiben olykor-olykor elmaradt a fesztivál, azonban a békés időkben újra és újra megrendezték, melynek következtében az évszázadok alatt lassan átformálódott, elnyerve mai, jól ismert formáját.

Polybert49

Napjaink sörben úszó mámora

Kezdetben az Oktoberfest középpontjában a sportesemények álltak, ezzel szemben napjainkban az önfeledt szórakozásé és a söré a főszerep. Ehhez kapcsolódik az 1950-ből származó, Thomas Wimmer indította hagyomány, mely szerint a város főpolgármestere egy söröshordó csapját kalapáccsal leüti, ezzel jelképesen megnyitva a fesztivált.

E jeles mozzanat idén sem volt másként, hiszen szeptember 21-én kezdetét vette a müncheni sörünnep. Habár eleinte októberben tartották meg a rendezvényt, ez az évek során fokozatosan előrébb tolódott, hogy a résztvevők kellemesebb időben élvezhessék a hamisítatlan német hangulatot.

Mivel az Oktoberfest 3 teljes hétvégén át várja a látogatókat, ezért még nem késő összebeszélni a barátokkal, felrázni a haverokat, vagy lázba hozni a kedvesünket és elutazni München csodás városába.

A szeptember 28-30., na és persze az október 5-7. hétvégén még bárki csatlakozhat a több százezres tömeghez, hogy a csak erre az alkalomra készült, különleges, a szokásosnál magasabb alkoholtartalmú söröket kortyolva átadja magát az örömteli fesztiválhangulatnak.

Bayreuth2009

München a fesztiválon túl

Ha esetleg az Oktoberfest folyékony boldogságát össze akarnátok kötni egy városi felfedezőtúrával, akkor az alábbi helyeket ajánlom figyelmetekbe:

München - Bajorország fővárosaként - rendkívül népszerű turisztikai úticél, amit természetesen nem csak az Oktoberfestnek, hanem gyönyörű belvárosának is köszönhet.

A város szívében, a Marienplatz-on érdemes kezdeni a városnézést. Itt áll az új és a régi városháza és a Szent Péter templom is, mely München legrégebbi temploma. A teret övező utcákban további patinás régi épületekre bukkanhatunk, így például a Frauenkirche, azaz a Miasszonyunk-templom is megcsodálható, mely a város egyik legnagyobb templomának számít. A magasztos múlt emlékei mellett természetesen fellelhetőek a modern kor alkotásai és luxus üzletei is. Ezen kívül számos étterem és kávézó csábítja az ide érkezőket.

München további jeles épületei közé tartozik a Királyi palota, vagy más néven a nchner Residenz, amely egykor királyok otthonául szolgált, ma múzeumként várja a turistákat.

A város számos látnivalói közül az Olimpiai Parkot, a BMW Központot, az Angol kertet épp úgy érdemes megcsodálni, mint a Diadalívet.

Marienplatz

Marienplatz

2018.10.01. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.