Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Nyaralás a tengernél

Nyaralás a tengernél

Nyaralás a tengernél

Te is azoknak a táborát gyarapítod, akik számára a tengerparti nyaralás jelenti az igazi szabadságot? Vagy nehezen tudsz választani a meghódítandó hegyek, körbeevezendő tavak és folyók, meglátogatandó múzeumok és látványosságok, illetve a belföldi úticélok közül? Bár ezek mindig nagyon nehéz döntések, mi azt javasoljuk, legalább egy esélyt adj a tengerpartoknak is - biztosan nem fogod megbánni, a tengerparti kirándulásokban ugyanis sokkal több rejlik, mint egy nagy, sós víztömeg.

A tengervíz gyógyít

A tengervízről közismert, hogy rengeteg pozitív élettani hatással bír, és jót tesz a szervezetünknek. Hasonló az összetétele, mint a vérplazmának, és úszás során az ásványi anyagok felszívódnak az emberi testbe. A víz sok-sok vitamint, ásványi sókat és mikroorganizmusokat tartalmaz. A tengerben való úszással erősítjük az izmokat és az érrendszert, jót teszünk a bőrünknek, ráadásul a tüdőnk is díjazni fogja a sós tengeri levegőt, amit közben inhalálhatunk. Egy kis séta a homokban jó hatással van a láb ízületeire, és stimulálja az akupunktúprás pontokat is. Még az is lehet, hogy jobban alszol a tengernél, mint otthon - ez a tengeri környezetben megtalálható negatív töltésű ionoknak köszönhető. Elismert, kiváló levegővel rendelkezik a horvát Veli Lošinj üdülöközpont, ahol egy kis szerencsével még játszadozó delfineket is láthatsz.

A tengervíz gyógyít

A tengervíz gyógyít

A tenger megszépít

Észrevetted már, hogy pár, tengernél töltött nap után észrvehetően tisztább lesz a bőröd, és erősebb, ragyogóbb a körmeid és a hajad? Ebben nem csak az elegendő pihenés, a jótékony hatású tengeri ásványok (főleg a jód és a szelén), de a napsütésből származó D-vitamin is közrejátszik. A tenger gyógyhatásait kihasználó terápiát thalassoterápiának nevezik, melynek során a frissítő fürdést, masszázst, inhalálást, pakolásokat, peelinget és aromaterápiát kombinálják. A szakavatott terapeuták gyógyító iszappal, tengeri hínárral vagy sóval dolgoznak. A szépségkúra végeredménye tiszta bőr, csökkenő zsírsejtek és egy jó nagy adag életöröm. Kifejezetten thalassoterápiás központokat többnyire a nagyobb, tengerparti üdülőközpontokban találhatunk; ezek közül többen geyremkemegőrző is a fáradt szülők rendelkezésére áll, hogy nyugodtan élvezhessék az ókori görögországi eredetű kezeléseket.

Arcpakolás tengeri hínárból

Arcpakolás tengeri hínárból

A tengerpart szórakoztat

A gyerekeknek a tengerpart tulajdonképpen egy nagy játszótér: a homokos strandok elegendő és megfelelő alapanyagot biztosítanak a kis építészeknek, akik a kavicsokkal és kagylókkal a kreativitásukat is kiélhetik, vagy felfedezőútra indulhatnak a sziklák állatvilágát megismerendő.

Homokvár

Homokvár

Viszont a felnőtteknek sem kell az unalom rémétől tartaniuk, a vízisportokat kínáló központok szinte versenyeznek az elérhető lehetőségekkel. Az utóbbi évek kedvence a paddleboarding, ami a test minden izmát megmozgatja, vagy a kitesurfing, ahol a széllel és a hullámokkal harcolhatsz. Olcsó és szórakoztató tengeri sport a búvárkodás: színes és gazdag víz alatti életet láthatsz Egyiptomban, Görögországban vagy a spanyol Andalúziában.

Búvárkodás

Búvárkodás

A tenger inspirál

A bőséges szabadidő és a végtelennek tűnő horizont mindig is inspirálta, és a mai napig megihleti a művészeket, festőket, írókat vagy zenészeket. A kellemes pihenés közben könnyedén elmélkedhetsz az élet nehezebb kérdésein is. Ha mégis elfáradnál a sok gondolkodásban, kellemes felfrissülést hoz a könnyű tengerparti konyhák kínalata is. A spanyol paella, az olasz lasagne, a görög mousaka, a horvát pljeskavica vagy a bolgár fasírt pedig később, otthon elkészítve is könnyen visszarepíthet a napsütötte tengerpartra.

Vacsora a parton

Vacsora a parton

A tenger visszarepít a gyermekkorba

Te is gyerekek módjára várod azt a pillanatot, amikor végre kinyílik a repülőgép ajtaja, és megérzed a sós tengeri levegőt? A tengerparti üdülőhelyek és a helyi mámorító italok íze mosolyt csalnak mindenki arcára. Hol máshol, ha nem a tengernél engedné meg a komoly sikereket elért menedzser, hogy nyakig betemessék a gyerekei a homokba? A tenger mindenkiben felébreszti a benne rejlő gyereket, aki úgy vágyakozik egy finom olasz fagyi után vagy egy csúszásért az aquaparkban.

Szórakozz a tengernél

Szórakozz a tengernél

Összegezve, egy tengerparti kirándulás tulajdonképpen egy komplett terápia, és tökéletes alkalom a pihenésre, a feltöltődésre és a meditációra is akár, a hullámok morajlását hallgatva. Végülis a testünk nagy része vízből áll, így a végtelen tengeri horizontnak szó szerint mágikus vonzereje van.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.