Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Repülőgép vagy autó - Mivel utazzunk?

Nyaralásunk megtervezésének szerves részét képezi a megfelelő utazási mód kiválasztása, mellyel a leggyorsabban, legegyszerűbben és leghatékonyabban, valamint a terveinkhez leginkább illeszkedve érhetjük el úti célunkat. Szerencsére a lehetőségek széles tárháza áll a rendelkezésünkre.

 Távolabbi (Egyiptom, Törökország, egzotikus úticélok, stb.), vagy olyan országba való utazás esetében, ahol a közúti infrastruktúra még nem igazán fejlett (Albánia, Macedónia), célszerű a repülőgépet választani, hiszen gyors, és viszonylag kényelmes. Azonban van olyan, aki retteg a repüléstől. Ez esetben a vonatot vagy a buszt ajánlom, főleg, ha nem szeretnénk hosszú órákon át vezetni, vagy nincs autónk, jogosítványunk.

Magyarországról az európai nagyvárosokba viszonylag egyszerű vonattal eljutni és van, amikor kifejezetten kényelmes főleg, ha a párunkkal, családunkkal vagy barátainkkal, esetleg kedvenc könyvünkkel tesszük mindezt. Nagy előnye, hogy az indulás előtt elég csupán 20 perccel megérkezni a pályaudvarra, nincs csomagméret megkötés és nem kell várni a poggyászkiadásnál sem, sőt, bizonyos úticélokra ez a leggazdaságosabb megoldás. A közeli nagyvárosokba való eljutáshoz, mint például Bécs, vagy Prága, kifejezetten ajánlom, de ezekbe a városokba a szervezett körutak is jók lehetnek, amikkel nem csak az odajutás, hanem az adott város felfedezése is nagyon hatékony tud lenni mind az anyagaik, mind az idő szempontjából.

A környező országokba (pl. az Észak-Olaszországi, Horvátországi és Székelyföldi nyaralások esetében) sokan választják előszeretettel az autót, hiszen így a helyszínre érkezve is nyugodtan és kényelmesen tehetnek meg nagyobb utakat, kirándulásokat.

Ha az autót választjuk, akkor több dologra is oda kell figyelnünk, mielőtt bepakoljuk a családot, vagy a barátokat hőn szeretett, kedves kis autónkba és nekivágunk a hosszú, 6-8 órás autóútnak.

A legfontosabb, hogy a gépjárművünk rendelkezzen nemzetközi zöldkártyával; ezt nem minden fogadó ország írja elő, de sok igen, ha rendszeresen utazunk országhatárokon túl, akkor érdemesebb egyszer beszerezni.

Továbbá fontos, hogy rendelkezzünk az adott országban érvényes autópálya matricával. Van olyan ország, ahol csak éves matricát lehet venni (pl. Svájc), de a legtöbb esetben hazánkhoz hasonló a helyzet. Horvátországban és Olaszországban nem kell matricát váltanunk, mivel ezekben az országokban fizetőkapus rendszer működik. Ez esetben a kapunál kell kiegyenlítenünk az áthaladás díját; a legtöbb helyen ma már kártyát is elfogadnak, illetve valutából sem csak a helyivel tudunk fizetni, mindenesetre biztosabb, ha mindig van nálunk elegendő aprópénz (ez ráadásul a benzinkutak mosdóinak használata során is jól jöhet).

 A későbbi kellemetlenségeket elkerülendő pedig kifejezetten ajánlom, hogy nézessük át autónkat egy hozzáértővel indulás előtt; fontos, hogy az autónk állapota műszakilag megfelelő legyen, hogy kényelmesen és biztonságban élvezhessük az utazást, ráadásul bármennyire szeretnénk is igazán megismerni egy-egy országot, az autópálya leállósávja és a legközelebbi szerviz helyett szerintem többségünk azért szívesebben költene el egy jó vacsorát valami jó helyen – tegyük meg ennek érdekében mindent, amit módunkban áll.

(A fent említett információk tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, minden esetben tájékozódjanak a megfelelő szervezeteknél.)

 

2017.07.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.