Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Strandok, templomok, vízesések, őserdő vagy elefánt túra? Ez mind Phuket!

Phuket

Phuket

Phuket Phuket, Thaiflöld legnagyobb szigete a maga 500 km2-es területével az Amandán-tenger egyik legszebb üdülőhelye. A nyitott tengerpartnak köszönhetően kedvelt üdülőhely a gyerekes családok számára, de mindenki más is nagyszerűen érzheti itt magát. A kisebb strandonkon szinte a civilizációtól elzárva élvezhetjük a csendet és a tenger hullámzását, míg a nagyobb üdülőközpontokban luxushotelek százai között pezseghetünk az éjszakában./p>

A sziget bőséges aktív pihenési lehetősegekkel rendelkezik, többek közt túrázás, búvárkodás, nyüzsgő éjszakai élet, vásárlás, változatos gasztronómia, egyéb sportolási lehetőségek... Phuket szigetén egyszerűen nem lehet unatkozni!

Hogyan utazzunk Phuketra?

Az üdülőközponttól 40-50 percre található a nemzetözi repülőtér. Repülővel az út Bangkokból a szigetre mindössze 55 percet vesz igénybe, ezért az idelátogatók nagy többsége ezt a közlekedési formát választja. Úthálózata kiterjedt, autóbusszal is könnyenmegközelíthető helyszín. Ebben az esetben viszont akár 14 órás úttal is érdemes lehet számolni.

Közlekedés a szigeten

A leggyakoribb közlekedési eszközök közé tartoznak a buszok és a tuk-tukok (piros négykerekű nyitott jármű). Klasszikus buszmegállók, ahogy azt mi ismerjük, valójában nincsenek, ugyanis azok csak kérésre, jelzésre állnak meg. Lehetőség van viszont autó- vagy robogóbérlésre (az autók kormánya a jobb oldalon található) is, a legdrágább megoldás pedig biztosan a taxi. Robogóval olyan helyekre is el lehet jutni, ahova a busz nem jár, így sokkal nagyobb részét be lehet járni a szigetnek - viszont érdemes felkészülni a térségre jellemző, európai szemmel káoszt idéző közlekedési helyzetekre és dugókra az utakon.

Tuk-tuk taxi

Tuk-tuk taxi

A legkedveltebb strandok Phuketen

Strandok tömkelege található Phuketen, így egészen biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Patong, a leghoszabb és a leglátogatottabb strand fokozatosan mélyülő, finom, puha homokos partjával és sok pihenési lehetőséggel várja a strandolni vágyókat. Szállodakomplexumok, kölönböző látványosságok, üzletek, éttermek, szórakozóhelyek találhatóak a part közelében. Ez a helyszín eginkább a nyüzsgő éjszakai élet kedvelői számára ajánlott.

Patong strand

Patong strand

Amennyiben nagyobb nyugalomra vágysz, azt máshol érdemes keresned; mondjuk a második legnagyobb strandon, Phuket-Karonon, amely 15 km-re található Patongtól. Itt nyugodt, családias pihenés vár. Egyetlen közös vonása a két helyszínnek a világítóan fehér homok és a gyönyörűen tiszta víz.

Karon strand

Karon strand

Templomok, vízesések, őserdő vagy elefánt túra? Ez mind Phuket!

Mit érdemes megnézni Phuketen? Számtalan lehetőség van ezen a hatalmas szigeten az időd legeslegjobb kihasználására.

Buddhista templomok

Ha érdekel a történelem, látogass el valamelyik buddhista templomhoz. Közülük a legnagyobb és a legimpozánsabb a Wat Chalung templom csodás díszítésével. Baan Thalang falucskában találod a legnagyobbat, a Wat Phra Thong templomot. Itt található a félig eltemetett, földből kiálló Buddha szobor is. Ha ki akarnád emelni a szobrot, inkább ne tedd: a legenda szerint, aki megpróbálja, azt gyorsan utoléri a halál.

Wat Chalong temlpom

Wat Chalong temlpom

Meglátogathatod valamelyik mecsetet is, ugyanis Phuket lakosságának a harmada iszlám vállasú.

Vízesések

A legismertebb vízeséshez, Ton Saihoz kalandos út vezet a dzsungelen át. Romantikus fürdést azonban ne tervezz alatta, ugyanis alacsony kaszkádokból (vízlépcsők, vízfüggönyök) áll, amelyek felfrissítik a levegőt. Bang Pae vízesés közelében helyezkedik el a gibbonfélék mentőállomása (Gibbon Rehabilitation Centre), ahol a gondozók megfigyelés alatt tartják az állatokat és felkészítik őket a visszaengedésre.

Ton Sai vízesés

Ton Sai vízesés

Búvárkodás

Phuket szigetén a búvárkodás egy külön fejezetet érdemelne. Csak e célból évente akár 300 ezren is ellátogatnak a kristálytiszta Amandán-tengerhez. A sziget körüli sziklákat színes, puha korallok veszik körül, valamint különböző tengeri állatok, akikkel akár együtt is úszhatsz. Sőt, ha szerencséd van, akár egy leopárdcápával is találkozhatsz.

Búvárkodás Phuketen

Búvárkodás Phuketen

A klasszikus merülésen kívül elmerülhetsz még még a siklóernyőzés, vízisíelés, esetleg egyéb vízi alkalmatosságokkal (szörf, tutaj, yacht) való játékban is, ez ugyanis mind kölcsönözhető. Ha a szárazföldi sportolást választod, akkor játszhatsz valamelyik golfpályán az 5-ből, amelyek mind megfelelnek a golfversenyek szabályainak.

Elefánttúra

Phuketen több telep is található, ahol elefántokat tenyésztenek. Ha elefántháton szeretnéd körbejárni a természetet, elég befizetni a túrára és élvezni e különleges élményt. A körúton egy speciális nyeregben fogsz ülni. Az elefánt nyaka mögött a „sofőr“ lesz, aki vezeti az egész túrát és irányítja az állatot.

Elefánttúra

Elefánttúra

Mit érdemes megkóstolni Phuketen?

A legfinomabb grillezett homárt egy kis lime levével ízesítve egészen biztosan Phuketen ízlelheted meg. Az ételek elkészítéséhez tengeri gyümölcsök, halak, friss zöldségek és csibe szolgálnak alapanyagul. Kipróbálhatod az aromás levest rákocskákból, currys csibét padlizsánnal vagy a fokhagymás sült polipot és egyéb finom, helyi különlegességeket. Minden fogást frissen kifogott alapanyagokból készítenek, majd szolgálnak fel azonnal.

Thai konyha

Thai konyha

Egzotikus gyümölcsök az asztalodonn

Kóstoltad már a duriánt, rambutánt vagy a mangosztánt? Ezek a nem tipikus, jól ismert egzotikus gyümölcsök, de ugyanolyan (sőt!) ízletesek. Természetesen az ismertebbek is megtalálhatóak itt, mint például az ananász vagy a mangó. Az éretlenül Magyarországra érkező, és a frissen leszedett, érett gyümölcs közti különbséget egészen biztosan észre fogod venni.

Gyümölcspiac

Gyümölcspiac

Nemzetközi konyha

A thai specialitásokon kívül a többi nemzet konyháját is megkóstolhatod Phuket szigetén. A helyi kínai közösségnek köszönhetően például többek között a kiváló - és legfőképp egészséges - kínai konyhát.

Ha csak a parton napoznál az utazás egész ideje alatt, vagy épp ellenkezőleg, aktívan töltenéd el annak minden pillanatát, túrákkal a gyönyörű, állat- és növényvilágban gazdag természetben, búvárkodással, vagy a látnivalók megtekintésével, egy biztos - Phuket szigetébe gyorsan beleszeretsz majd. És igazából mindegy is, hogy melyik okból.

2017.11.15. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.