Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

A leghíresebb törökországi helyeken kívül léteznek kevésbé ismert, de ugyanolyan fontos és csodálatos látnivalók. Gyere és látogassunk el néhányra!

Nemrut-hegy 

A Nemrut-hegyet a délkelet-anatóliai Adıyaman közelében találták meg, leginkább április és október között van látogatva. 1987-ben az UNESCO Világörökség része lett. A leginkább figyelemre méltó része a mesterségesen kialakított csúcsán lévő temető, melyet i.e.62-ben , a Kommagene királyság uralkodója, I. Antiokhosz hozott létre. Az isteneknek akarták a hódolatukat kifejezni, így oroszlánok és sasok, valamint görög, örmény és iráni istenek szobraival díszítették föl. A szobrok ma már sajnos súlyosan le vannak amortizálva és a fejek sincsenek már a helyükön, mégis jelentős temetkezési emlékműnek számít. Nagyon fejlett technológiát alkalmaztak az építésére. Az ősi város romjai, köztük Antioch I. mauzóleuma egyértelműen a hellenisztikus időszak legambiciózusabb építményei közé tartozik.

Nemrut-hegy

Nemrut-hegy

A Tuz-tó 

A a sós vízű Tuz Gölü az Anatóliai felvidéken található, Ankara, Konya és Aksaray tartományok között. Törökország második legnagyobb tava (a Van-tó után) szintén az egyik legnagyobb sótartalmú tó a világon. A nagy területe ellenére az év nagy részében nagyon sekély. Száraz nyári hónapokban a víz elpárolog, és a tavat kemény sóréteg fedi be. A keleti parton sóbányászat működik, a sót később feldolgozzák és értékesítik a helyi piacokon.

A Tuz-tó

A Tuz-tó

Van-tó 

A Van-tó az Örmény-felföldön fekszik Van és Bitlis tartományok között, Törökország keleti részén. Nem áramlik ki belőle víz, de több folyó belefolyik. Mivel a partok túlnyomórészt távol vannak egymástól, az embernek az az érzése lesz, hogy a tó igazából tengerként funkcionál. Ezenkívül a víz sós és nagyon lúgos, így olyan benne fürodni mintha “szappanos” lenne. A legenda szerint egy szörnyeteg él benne, a skót Nessie kelet-törökországi megfelelője. A helyi hajózás meglehetősen fejlett.

Van-tó

Van-tó

Sümela-kolostor 

Az ortodox kolostor egy része építve lett és egy része pedig a Altmdere-völgynél található sziklaszirtbe lett belefaragva az Altindere Nemzeti Parkban, Trabzontól délkeletre. Két görög szerzetes alapította, majd Szűz Máriának lett szentelve, többször átépítették. Számos kápolna  és könyvtár található benne, természetesen tele van szerzetesekkel is. A környező erdőkre és hegyekre néző egyedülálló helyszínnek köszönhetően csodálatos turisztikai látványosság. A körülötte lévő védett völgy Törökország egyik legszebb területe. Bízz a jó időben, hogy a legtöbbet tudd kihozni az utazásból!

Sümela-kolostor

Sümela-kolostor

Amasya városa 

Az Amasya Észak-Törökországban helyezkedik el, és a Fekete-tenger térségben ugyanazon a néven található tartomány fővárosa. A hegyekben fekszik, kilátása tengerre néző, tehát vonzó célpont a turisták számára. Legfőképp a híres lédús almáiról, valamint az ősi időkből származó lenyűgöző történelméről híres. Ez a valamikori védett és gazdag tartományi város évszázadokon át számos értelmiségi, művész és király otthona volt. A legfontosabb látnivalók közé tartoznak sziklákba faragott Pontic királyok sírjai, a Seljuk Burmale mecset a 13. századból, vagy a 14. századi Binarhane kórház, gyönyörű domborművekkel és boltívekkel. Az Amasya Régészeti Múzeum antik tárgyak nagy és érdekes gyűjteményének ad otthont. Az Amasya kastélyt is okvetlen nézd meg a Harşena hegyen!

Amasya városa

Amasya városa

Ishak Pasha Palota 

A megőrzött  Ishak pasa oszmán palota Törökország keleti végén áll, néhány kilométerre az iráni határtól. Az Ararat-hegységgel közösen a Dogubayazit régió legnagyobb vonzerje. Elindulhatsz Dogubayazitból városából induló szép kis ösvényen, és átmehtesz az Araratra néző kurd falvakon. Amint eléred a palotakomplexumott, átmész egy hatalmas díszes kapun a belső udvarra, ahol folytathatod utad a palota és a mecset felé. Önmagában a palota épülete a gazdag díszítésével is nagyon érdekes.

Ishak Pasha Palota

Ishak Pasha Palota

A lepkék völgye 

A Kelebek Vadisi (A lepkék völgye) egy mély szurdok, meredek lejtőkkel és vízeséssel. Júniustól szeptemberig a turisták akár harminc fajta lepkét és negyven fajta molylepkét láthatnak. Ha kitartó vagy és nincs rovarfóbiád, akkor eljuthatsz Faralya falujába, ahol az  Antalyához vezető Lykia sétány kezdődik . A legkedveltebb látványosságok közé tartoznak a hajókirándulások a lepkék völgyébe és erre a varázslatos szigeti tájra. Mondjuk hajó nélkül el sem lehet ide jutni, mivel nincs összeköttetés a szárazfölddel.

A lepkék völgye

A lepkék völgye

Kapuzbasi vízesések 

Törökország déli partjának egyik legnagyobb turisztikai vonzereje az Aladaglar Nemzeti Park, a lenyűgöző Kapuzbasi vízesésekkel. A gyaloglás és a hegyi túrák, illetve az izgalmas vadvízi evezés lehetősége sok látogatót szinte mágnesként vonz. A park a Taurus-hegység közepén fekszik. Tavasszal különösen gyönyörű, amikor a tájat rengeteg színes virág lepi be, valamint ősszel, amikor megtapasztalod a levelek egyedülálló színváltozását. Nyáron a forró meleg és télen a fagyos hideg a jellemző. A védett természeti területen hét vízesés zúdul alá a hatalmas szikláról, a Seyhan-folyóba 75 méter magasból robajlik bele az egyik különösen gyönyörű, a nézelődőket mindig lenyűgözik ezek a fülsiketítő természeti csodák. A horgászat és a hegymászás is megengedett a környéken. A parkban le is  táborozhatsz, de a legtöbb turista inkább a part mentén keres szállást.

Kapuzbasi vízesések

Kapuzbasi vízesések

 

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.