Megnyitás | Vissza a főmenühöz

UNESCO világörökségi helyszínek Magyarországon I.

Hazánk bővelkedik szebbnél-szebb természeti tájakban, izgalmas városokban, kulturális értékeket hordozó falvakban és páratlan nevezetességekben. Minden egyes szegletében felfedezhetünk valami ismeretlenül is ismerőset. Magyarország megannyi különleges értéke közül szerencsére akad jó néhány, mely helyet kapott az UNESCO Világörökség listáján. Járjuk be együtt ezeket a nem mindennapi helyeket! Sorozatunk első részében Észak- és Kelet-Magyarország világörökségi helyszíneit mutatjuk be.

Szürkemarha a Hortobágyon

Szürkemarha a Hortobágyon Shutterstock

Világörökségi helyszínek

Mielőtt belemennék a részletes bemutatásába pár szót mindenképp kell ejtenem arról, pontosan mi is az UNESCO világörökségi helyszín. Az 1945-ben alakult Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezet (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Világörökségi Bizottságának célja az emberiség kulturális és természeti örökségeinek, értékeinek védelme. Ilyen módon őrizve meg a múlt és jelen kincseit az utókor számára. A Világörökségi listára felkerült helyek valamilyen formában különleges tulajdonságokkal bírnak, nem hétköznapiak és mindenképpen megóvásra érdemesek.

Tokaji borvidék

Tokaji borvidék

Tokaji borvidék Shutterstock

Tokaj neve egybeforrt a borral. Aki egyszer kortyolt Tokajit, az érezte miben rejlik páratlansága, átható ereje. A 18. században, a világ egyik első zárt borvidékeként létrejött Tokaj-hegyaljai borvidék egyedülálló értéket képvisel. A kontinentális éghajlatú táj, illetve az ásványi anyagokban gazdag és vulkanikus eredetű talaj mind-mind fontos szerepet játszanak Tokaj különleges borainak létrejöttében. Az édes nedű egyediségét az itt jelen levő penészgombának ugyancsak köszönheti. A vidék riolittufába vájt pincesorainak specifikuma, hogy falait vastag és igen jellegzetes nemespenész borírtja. Tulajdonképpen ez a nemespenész az, amitől a tokaji bor azzá válhatott, ami.
A Tokaji borvidék megannyi finom bort adott hazánknak, de van egy, ami a többi fölé emelkedik és amely meghódította a világot, ez pedig nem más, mint a tokaji aszú. Ez a rendhagyóan édeskés aromájú borkülönlegesség nem csak egyszerű élvezeti cikk, számos művész költeményben emlékezett meg róla. Habár a Tokaji borvidék és az itt készített borok kiemelkedő jelentőséggel bírnak, azért ne feledkezzünk meg Tokaj településének kedves bájáról, hangulatos mivoltáról sem. A borvidékre tett látogatásunk alkalmával feltétlenül érdemes egy rövid sétát tenni a faluban.

Szállásajánlataink Észak-Magyarországon

Aggteleki Karszt

Baradla barlang, Aggteleki Nemzeti Park

Baradla barlang, Aggteleki Nemzeti Park Shutterstock


Az Aggteleki Nemzeti Park és a területén található Aggteleki Karszt rendkívül különleges és értékes földtani képződmény. A barlangrendszert tulajdonképpen az országhatár szeli képzeletben ketté, így Szlovákiával közös világörökségi helyszín. A sok száz, kisebb-nagyobb barlangot magában foglaló barlangrendszerben több tízmillió év emlékét vehetjük szemügyre. A barlangrendszer egyértelműen legismertebb és leglátogatottabb része a 25 km hosszú Baradla-barlang. Átlaghőmérséklete 10 °C, levegőjének páratartalma pedig 95-100%, így mikrobiológiai összetételének köszönhetően gyógyhatással rendelkezik. A lenyűgöző szépségű cseppköveket rejtő barlang azon túl, hogy gyógyítólag hat különféle légzőszervi problémákra, igen jelentős akusztikával ugyancsak bír. Ennek köszönhetően alkalmanként még koncerteket is szoktak itt tartani.


Hollókő

Hollókő

Hollókő Shutterstock


Hollókő Közép-Európa legjobb állapotban fennmaradt falujaként a 20. század agrárforradalma előtti vidéki építészetet hivatott bemutatni. Az egyutcás településen több tucat védett épületet találni. A főként fából készült lakóházak stílusában palóc építészeti jegyek köszönnek vissza. A falu középpontjában büszkén magasodó műemlék jellegű, római katolikus templom fazsindelyes fedelével múltat idéző hangulatot áraszt. Persze ez az egyedi atmoszféra nemcsak a templomból, hanem az egész településből rendületlenül árad. Nem csoda, hogy változatos hagyományőrző programoknak gyakran ad otthont. Hollókő nevezetességeihez hozzátartozik a falu szélén található várrom is. Az eredetileg 13. században épült vár sajnos a 18. század során megrongálódott, azóta lassú pusztulásnak van kitéve. Mégis, ebben az omladozó állapotában is értékes és abszolút felkeresésre méltó nevezetességnek számít.

Hortobágyi puszta

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park Shutterstock


A Hortobágyi Nemzeti Park különleges helyet foglal el a nemzeti parkok sorában. Nemcsak azért, mert ez hazánk elsőként megalapított nemzeti parkja, hanem azért is, mert itt található Európa legnagyobb egybefüggő természetes füves területe. Az állattartó, pusztai lét hagyományának megőrzése fontos eleme a Hortobágynak. Ennek okán olyan ősi magyar állatfajtákkal találkozni itt, mint a szürkemarha. Ezen felül rackajuhokat, mangalicákat és magyar félvér lófajtákat ugyancsak lehet látni, melyeket pulik, pumik, vagy éppen komondorok őriznek. A haszonállatokon túl természetesen vadállatok otthonául is szolgál a térség, így gémeket, pusztai ölyvöt, vagy éppen egy-egy jégmadarat szintén fel lehet fedezni. A Hortobágyon alapvetően 4 nagy élőhelytípus található meg (szikes puszták, löszpuszták, mocsarak, árterek), melyek olyan érdekes emberi kéz alkotta látnivalókat is rejtenek, mint a nemzeti park jelképévé vált Kilenclyukú híd. A Hortobágyi puszta különleges hangulata olyan páratlan élményt tartogat, melyet érdemes megtapasztalni.

Szállásajánlataink az Észak-Alföldön

Sorozatunk folytatódik!

2020.06.17. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.