Megnyitás | Vissza a főmenühöz

UNESCO világörökségi helyszínek Magyarországon II.

Hazánk bővelkedik szebbnél-szebb természeti tájakban, izgalmas városokban, kulturális értékeket hordozó falvakban és páratlan nevezetességekben. Minden egyes szegletében felfedezhetünk valami ismeretlenül is ismerőset. Magyarország megannyi különleges értéke közül szerencsére akad jó néhány, mely helyet kapott az UNESCO Világörökség listáján. Sorozatunk második részében körbejárjuk a Fertő-tájat, Pannonhalmát, Pécset és Budapestet.

Fertő-táj

Fertő-tó, Fertőhanság

Fertő-tó, Fertőhanság Shutterstock

Az ország észak-nyugati szegletében elterülő Fertő-táj a Fertő-Hanság Nemzeti Park részeként Ausztriával közös világörökségi helyszín. Egyik legjelentősebb nevezetessége az Esterházy-kastély, egyben Fertőd városának kiemelt turisztikai célpontja. A barokk stílusú épületegyüttes ma is látható formáját a 18. században nyerte el. A jelenleg múzeumként működő kastély érdekessége, hogy egyik szárnyában jelenleg is él Esterházy családtag. A Fertő-táj szívét adó Fertő-tó színes élővilággal rendelkezik, köszönhetően többek között kiterjedt nádasának és ingoványos mivoltának. Az aktív kikapcsolódást kedvelők számára plusz pont, hogy a tavat körbe lehet bicajozni, melynek hossza nagyjából 110 km. Talán kicsit soknak tűnhet, de megéri, hiszen szintemelkedők alig vannak benne és legalább testközelből láthatjuk a tó teljes egészének szépségét. Fontos leszögeznem, hogy a világörökséghez nem csak a már említett Fertő-tó és az Esterházy-kastély tartozik, hanem hazai és osztrák oldalról még jó néhány tópart menti település is. 

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalmi Főapátság Shutterstock

A Főapátság épülete már messziről kitűnik a gyönyörűséges tájból. Géza fejedelem korában emelt bencés monostor volt az egyik legjelentősebb központ, ahonnan később a kereszténység végül meghódította teljes Magyarország területét. Habár az épületegyüttest az idők során többször is érték károk, mindig újjáépült és még impozánsabbá vált, rendületlenül hirdetve a kereszténység szellemét. Napjainkban bencés szerzetesek otthonaként, illetve iskolaként működik. Egy része látogatható, így a gyönyörű könyvtárterem is. A monostorhoz tartozik egy növénykülönlegességekkel teli Arborétum és Gyógynövénykert, ahol júniusban bárki számára lehetőség nyílik saját kezű levendulaszüretre.

Szállásajánlataink a Nyugat-Dunántúlon


Pécs – ókeresztény sírkamrák

Baranya megye székhelyén, Pécsen található ókeresztény sírkamrák nem mindennapi régészeti helyszínként vannak jelen a Világörökségi listán. A Pécs belvárosában fellelhető, 4. századból származó, egykori ókeresztény temetkezőhely elsőre talán meglepő lehet. A többi, UNESCO védelem alatt álló helyszíntől merőben eltérő temetkezési helyet a 18. század végén fedezték fel. Az azóta eltelt időben feltárták az első ókeresztény emléknek számító Péter-Pál sírkamrát, valamint további kamrákat és több száz sírt is. A felfedezett kétszintes kripták falain ókeresztény szimbólumok és bibliai jelenetek láthatók. Az eddig felszínre emelt sírkamrák, kápolnák és egyéb épületrészek együttese olyan jelentős építészeti alkotásnak bizonyul, mely bibliai gyökerekhez vezethető vissza, ezáltal napjainkban is erőteljes kulturális hatást gyakorol. A késő római kori temetők stílusát idéző ókeresztény sírkamrák a honfoglalás előtti időkbe engednek bepillantást nyújtani. A feltárt leletek változatossága és nagy száma Európában egyedülálló.

Szállásajánlataink a Pécsen és környékén


Budapest

Szállásajánlataink a Budapest környékén

Természetesen nem egész Budapest került fel a Világörökség listájára, hanem „csak” a Budai Várnegyed, az Andrássy út és annak történelmi környezete (így a Hősök tere is), illetve a Duna mindkét partja a Margit híd és a Petőfi híd között. Aki egyszer a Gellért-hegy tetejéről, vagy az Erzsébet-kilátóból gyönyörködött már a panorámában, annak nem kell elmagyaráznom, miért Budapest a világ egyik legszebb városa. Aki esetleg még nem látta az említett helyekről, az most azonnal kerekedjen fel és nézze meg! Sok csodálatos város létezik a világon, de Budapest szépsége leírhatatlan, megunhatatlan és örök. Ez a szürreálisan valódi ékkő a nappal fényében és az éjszaka pezsgő hangulatában egyaránt megigézi az embert, olyannyira, hogy egyszerűen képtelenség betelni vele.

2020.06.19. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.