Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Út a Trónok Harca ikonikus helyszíneire

Vatnajökull Izland jégmező

Vatnajökull Izland jégmező

Ha Te is Trónok Harca rajongó vagy, akkor tudod, milyen érzés belegondolni, hogy valószínűleg 2019-ig kell várni az utolsó évadra. Kínzó, idegőrlő és fájdalmas dolog ez, amit a könyvek olvasása és az előző epizódok sokszori visszanézése is csak ideig-óráig tud enyhíteni.

Szerencsére van még egy időigényes, de legalább nem várakozással töltendő módszer az elvonási tünetek csillapítására: ez nem más, mint a film egyes forgatási helyszíneinek a végigjárása. Mialatt felfedezzük az összes szóban forgó vidéket, szinte észre sem vesszük és már itt is lesz a világ egyik, ha nem a legjobb sorozatának utolsó felvonása.

Izland

“Észak nem felejt” - ahogyan mi sem felejtjük el azt a rengeteg élményt és csodálatos tájat, melyet Izland tartogat magában. Itt vették fel azokat az Északon, a Falon túl játszódó epikus jeleneteket, melyek meghatározóak voltak a sorozatban. Ilyen például, mikor Havas Jon és Ygritte a barlangban (Grjótagjá - barlang) szeretkeztek, vagy mikor Jon elindult kis csapatával, hogy elfogjanak egy Mást a jellegzetes nyílhegy alakú szikla (Kirkjufell hegy) közelében. Itt veszítette el Daenerys Targaryen egyik sárkánygyermekét is. Ugyancsak ez a lenyűgöző táj adott otthont egyéb, a Vadakkal és a Másokkal közös jelenetek nagy részének.

Grjótagjá-barlang Izland

Grjótagjá-barlang Izland

Persze Izland nem csak a sorozat miatt érdekes és bakancslistás úticél, hanem azért is, mert csodálatos tájai, lélegzetelállító vízesései, kopár hegyei és gejzírjei ámulatba ejtően fenséges látványt nyújtanak. Nem csoda hát, hogy a sorozat készítői oly gyakran választották a forgatások helyszínéül.

Kirkjufell hegy gejzír vízesés Izland

Kirkjufell hegy gejzír vízesés Izland

Észak – Írország

Észak - Írországban rengeteg jelenetet forgattak, így itt lépten-nyomon belebotlunk klasszikus GoT helyszínekbe. Az egyik ilyen Északot és Királyvárat összekötő Királyi Út, ahol többek közt Arya is menetelt az Éjjeli Őrség toborzott újoncaival. Ez a csodálatos hely Dark Hedges-ként található meg.

Dark Hedges Írország fák erdő

Dark Hedges Írország fák erdő

Ha a Targaryenek otthonában, Sárkánykő partjain szeretnénk lépkedni, akkor a Dowbhill Strandot kell meglátogatnunk. Természetesen nem kietlen a vidék, de a szépsége így is páratlan.

Ha már itt járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a Tollymore Forest Park-ot, ugyanis itt találtak rá a Starkok a rémfarkas kölykökre. Ha nagy szerencsénk van, a fák között bolyongva lehet mi is ráakadunk a saját farkasunkra. Ugyan csak itt található a Maine-folyón átívelő híd, ahol Brienne Lady Stark utasítására kísérte Jaimet.

A Grayjoyok sivárnak ható otthonát is itt, Ballintoy Harbour-nál fedezhetjük fel, ahol a vas szülöttei imádkoztak  vízbe fúlt istenükhöz.

Ballintoy Harbour Észak–Írország

Ballintoy Harbour Észak–Írország

Ugyancsak Észak-Írországban található Cushendun Caves, az a hely, ahol a vörös papnő, Melisandre életet adott Stannis Baratheon képét viselő árny gyermekének, aki végzett Renly-vel.

Horvátország

Némi túlzással persze, de állíthatjuk, hogy Horvátország maga Királyvár. Ki ne emlékezne Cersei Lannister  szégyenmenetére, mikor meztelenül kellett végig sétálnia az utcákon, levágott hajjal, megalázva. Ezt az emlékezetes sétát bizony Dubrovnik városában vették fel, csakúgy, mint a Fekete vízi csatát és még jó néhány Királyvár utcáin játszódó jelenetet.

Dubrovnik Horvátország tenger

Dubrovnik Horvátország tenger

Egy másik horvát város, Split Klis Erdeje adott otthont Meereen városának, melyet Daenerys szabadított fel.

Marokkó

Itt található Aït Benhaddou, mely az UNESCO világörökség része, és ahol Yunkai-ban Dany felszabadította a rabszolgákat. Ugyancsak ezen a helyszínen forgattak egyes Pentos-ban játszódó jeleneteket is.

Aït Benhaddou Marokkó

Aït Benhaddou Marokkó

Marokkóban van még egy helyszín, mely a Trónok Harca alkotóinak képzeletét megihlette, ez nem más, mint Szavíra. A sorozatban ez a város testesítette meg a rabszolgatartó Astaport.

+1 Spanyolország

A Sevilla-ban található lenyűgöző szépségű Alcázar királyi palota, mely a Martell-ház otthonaként szerepelt.

Alcázar királyi palota Sevilla

Alcázar királyi palota Sevilla

2017.11.09. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.