Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazni TÉNYLEG jó – a pszichológusok szerint is!

Utazni TÉNYLEG jó

Utazni TÉNYLEG jó

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a világon az egyik legjobb dolog utazni, új kultúrákat felfedezni, és kicsit elmenekülni a hétköznapi problémák elől. A nyaralás során tapasztaljuk, hogy feltöltődünk energiával és sokkal jobban érezzük magunkat. Ez nem is csoda, hiszen az utazásnak több pozitív hatása ismert, melyet pszichológusok is alátámasztanak kutatásaikkal. E témával foglalkozik többek közt Oliver James pszichológus, de a Journal of Personality and Social Psychology is készített tanulmányt ez ügyben.

Az utazás pozitív hatásai

Ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy tudjuk, az utazásnak rendkívül sok pozitív hatása van, melyeket mi magunk is érzékelünk. Egy tengerparti nyaralás, de akár egy rövid városlátogatás után is sokkal jobb kedvűek vagyunk és nagyobb hévvel vetjük bele magunkat az előttünk álló hétköznapi feladatokba.

Szeretünk utazni!

Szeretünk utazni!

Bizonyított tény, hogy a nyaralásunk hosszától függetlenül csökken szervezetünkben a stresszhormon szint, ezáltal nagy általánosságban is sokkal kellemesebben érezzük magunkat. Azt is megtapasztalhattuk már azonban, hogy sajnos ez a pozitív változás nem tart túl sokáig, ugyanis hazaérkezésünk után ismét visszatérünk a napi rutinfeladatainkhoz és újból stressznek vagyunk kitéve.

Jó tudni azonban, hogy ennek ellenére az utazásnak több, hosszútávú, jótékony hatása is ismert, melyek alátámasztják, a pihenés ezen formájának fontosságát. Minél több országba tudunk eljutni, annál inkább kitágul előttünk a világ. Bővül ismeretanyagunk és ezáltal saját életünket is más fényben láthatjuk. A nyaralás alatt szerzett élményekkel lelkileg gazdagabbak leszünk, tapasztalatokat szerzünk a világgal és az élettel kapcsolatban, melyek a hétköznapjaink problémáinak megoldásában is nagy segítséget nyújthatnak. Mivel az utazások alatt új emberekkel, kultúrákkal ismerkedünk meg, új barátságokra is szert tehetünk, toleránsabbá válhatunk és nőhet a bizalmunk embertársaink iránt.

Vietnámi asszony a gyermekeivel

Vietnámi asszony a gyermekeivel

Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is igen sok előnyt jelenthet egy új ország felfedezése, mely pozitívan hathat fejlődésükre. A nem utazó társaikhoz képest több tapasztalatuk lesz a világról, és könnyebben sajátíthatják el az iskolai tananyagot.

A nyaralás nyújtotta jótékony előnyöket a leghatékonyabban úgy tudjuk kiaknázni, ha lehetőség szerint egy évben nem csak egyszer hosszabb, hanem akár néhány havonta egy-egy rövidebb időszakra utazunk el. Lehetőség szerint ne mindig ugyanoda térjünk vissza, hanem próbáljunk meg új helyeket felfedezni, ahol a tengerparti fürdőzés mellett az adott térséget alaposan körbejárva jobban megismerhetjük azt.

Családi utazás

Családi utazás

Szakadj ki a mókuskerékből!

Saját tapasztalatom szerint akkor profitálhatunk a legtöbbet a nyaralásból, ha legalább 3 havonta nagyjából 4 napra el tudunk menekülni a hétköznapi mókuskerékből, és ez idő alatt a lehető legtöbb különféle dolgot csináljuk. (Ez persze egzotikus nyaralással talán nehezebben kivitelezhető). Fedezzük fel az adott hely történelmi emlékeit és élővilágát, üljünk be egy helyi táncestre, menjünk ki a piacra, és ha jó időnk van, akkor töltsünk el néhány napot a vízparton pihenve. E programok kombinálásával jobban megismerhetjük az adott régió múltját és jelenét, valamint feltölthetjük magunkat energiával is. Ha ezt újabb és újabb országok felfedezése mellett meg tudjuk tenni, garantáltan egész évre szóló pozitív hatásokban és élményekben lesz részünk. 

Gyűjtsünk élményeket nyaralás közben!

Gyűjtsünk élményeket nyaralás közben!

Forrás:

2018.02.19. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.