Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Via ferrata Magyarországon és a környező országokban

Via ferrata

Via ferrata Shutterstock

A jó idő beköszöntével lassan feléled kirándulás iránti vágyunk is. A madarak csiripelésének, az egyre többet sütő napsugaraknak és a virágzó természetnek még az éppen aktuális, őrült mindennapok dacára is nehéz ellenállni. Éppen ezért a gondok elől érdemes a vidék felé fordítani tekintetünket. Így a természetjárás mellett olyan extrémebb tevékenységeket is ajánlott kipróbálni, mint a via ferrata.

Mi a via ferrata és miért jó űzni?

Via ferrata gyerekeknek is

Via ferrata gyerekeknek is Shutterstock


A témában kevésbé jártas utazó számára nem biztos, hogy egyértelmű, mi pontosan a via ferrata (másnéven vasalt út) és mi értelme van egyáltalán ennek a tevékenységnek!? Nos, a via ferrata olyan hegyi úton való túrázást, mászást jelent, ahol előre felszerelt létrák, lépcsők, kapaszkodók, drótkötelek és hidak segítik a nem hétköznapi élményekre vágyók előrehaladását. Ehhez a fajta túrázáshoz elengedhetetlen a jó fizikai állapot és a megfelelő szellemi felkészültség. Azért is fontos fejben kellőképpen ottlenni, mert hegyi utak lévén bizonyos magasságban történik a mászás, ennek megfelelően a tériszonyosok extra kihívásokra számíthatnak. Ugyanakkor maga a tevékenység élménye és a sziklafalakról elénk táruló panoráma megéri a fáradtságot.

A vasalt utak kialakításánál szerencsére figyelembe vették, hogy nem mindenki profi mászóként vág neki egy-egy túrának, így különféle nehézségi fokkal rendelkező pályákat alakítottak ki. Az “A” jelzésű a legkönnyebb, bárki számára teljesíthető szakaszokat, míg az “F” betűvel ellátott útvonalak kizárólag profi, nagy tapasztalattal rendelkező mászóknak ajánlottak! Továbbá fontos tudni, hogy megfelelő felszerelés hiányában senki ne vágjon neki még a legkönnyebb pályának sem! Csodálatos élmény a magaslatok kínálta extrém helyzetben feszegetni saját korlátainkat, de elengedhetetlen, hogy mindehhez meglegyenek a megfelelő biztonsági eszközök is. A jó minőségű, helyesen használt felszerelés megvéd egy esetleges sérüléstől vagy nagyobb balesettől. Tehát, a via ferrata páratlan élményeket tartogathat, ha a tudásunknak megfelelő szintű pályát választjuk, a kellő biztonsági intézkedések betartásával.

Útvonalak Magyarországon

Tatabánya, Turul szobor

Tatabánya, Turul szobor Shutterstock


A via ferrata létrehozásának eredeti célja az volt, hogy bárki számára elérhetővé tegyék a hegymászás nyújtotta kalandokat. Ennek megfelelően ez az egyedi túrázási forma azon országokban vált népszerűvé, ahol sziklás, hegyvidékes területekre lehet bukkanni. Bár hazánk nem rendelkezik olyan hatalmas hegyvonulatokkal, mint például az Alpok, azért itthon is szép számban találni via ferratázási lehetőségeket. Jelenleg Magyarországon 3 helyszínen és 10 különböző útvonalon hódolhatunk ennek az átlagosnak egyáltalán nem nevezhető, de annál izgalmasabb tevékenységnek.

A legváltozatosabb nehézségi fokozatokkal bíró utakat Csesznek rejti. Itt “B-C-D-E” és még “E/F” nehézségi szintű pályák is vannak. Ami azt jelenti, hogy az abszolút kezdők, gyerekek és tériszonyosok is kipróbálhatják magukat a via ferrataban. A normál körülmények közt egy óra alatt teljesíthető utak felfedezése után lehetőség adódik a közeli Cseszneki vár megtekintésére is, így ezen a településen programlehetőségek tekintetében tulajdonképpen két legyet üthetünk egy csapásra.

Csesznektől körülbelül 15 kilométer távolságra fekvő Cuha-völgy ugyancsak remek választás, ahol egy “C” és egy “D/E” erősségű pályát próbálhatunk ki. A “C” típusú Bucsek Henrik hegymászónak állít emléket. Egyben ez hazánk leghosszabb via ferrata útvonala, mely egy patak mentén vezet végig. Így a természet szépségében való elmélyülésre még mászás közben is van lehetőség.

A harmadik és egyben talán legizgalmasabb helyszín Tatabánya. Itt “C”, “D”, “D/E” és “E” jelzésű szakaszokon tesztelhetik magukat a kalandra éhes túrázók. A “D/E” nehézségű út a Turul szobor alatt visz végig, ahonnan csodás panoráma tárul az ember szeme elé. Ebben rejlik egyik szépsége, ugyanakkor tériszonnyal küzdők számára egyáltalán nem javasolt, viszont, aki bírja a magasságot, az nagyszerű élményben vehet részt, ha végig járja ezt a 100 méter hosszú és 40 méter szintkülönbséggel bíró pályát.

Ha egyszer külföldre vágynál

Hegyek bűvölete

Hegyek bűvölete Shutterstock

A via ferratázás külföldön egyelőre még nagyobb népszerűségnek örvend, mint hazánkban. Hogy ez a mentalitásból fakad, vagy egyszerűen csak a természeti adottságok miatt alakult így, nem tudom. Az viszont tény, hogy a környező országokban számos jól kiépített és remek pálya van. Európán belül elsősorban Svájcban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Szlovéniában találni nagyszerű vasalt utakat. Persze az is igaz, hogy ezen országok mindegyike rendelkezik impozáns hegyekkel, ahol még inkább létjogosultságot nyer ez a tevékenység.

2020.05.12. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.