Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Viñales-völgy – Kuba (egyik) festői tája

Viñales-völgy

Viñales-völgy

A kubai szivart és rumot talán mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy Kuba mennyi festői szépségű tájjal és gazdag kultúrával rendelkezik. Most az egyik ilyen helyet – a Viñales-völgyet – mutatjuk be neked!

Kuba nyugati részén, a Pinar del Rio provinciában található ez a gyönyörűséges völgy. Az egész terület a Sierra de los Organos hegyvidék része, és körülötte találhatóak egész Kuba legjelentősebb természeti szépségei, a mogoták. Valójában ezek hatalmas mészkő sziklák, amelyek úgy néznek ki, mintha az égből pottyantak volna bele a földbe. Még a jura időszakban hozta létre őket az erózió, mára pedig sűrű növényzet fedi a felszínüket. A legjobb, ha idegenvezetővel járod körbe a mogotákat.

Viñales-völgy Nemzeti Park

A helyi természet szépsége nem új felfedezés, sok éve ismert és 1999-től az UNESCO listáján is megtalálhatjuk. Ugyanebben az évben nyerte el a nemzeti park státuszt, köszönhetően annak, ahogyan a helyi lakosok ápolják, művelik a földjeiket. Az itteni kis falucskák is megőrizték az eredeti formájukat, ennek megfelelően hűen tükrözi Kuba és a Karib-szigetek kulturális fejlődését.

Mezőgazdaság a Viñales-völgyben

Mezőgazdaság a Viñales-völgyben

Egy másik érdekesség, ami vonzóvá teszi ezt a helyet, az a dohány kiváló minősége, amelyet itt nagyban termesztenek. A termékeny, vörös talaj kiváló körülményeket biztosít a rizs termesztéséhez is. Ha jobban meg szeretnéd ismerni a termesztés és a feldolgozás hagyományos folyamatát, nyugodtan kérdezz rá a helyi lakosoknál. Nagyon szívesen mesélnek e szokás rejtelmeiről és az általuk használt, egyedi faeszközökről.

Dohánylevelek begyűjtése

Dohánylevelek begyűjtése

A visszafogott idegenforgalom miatt tökéletes ez a hely a túrázni vágyóknak, lovaglásra vagy biciklizésre. Biciklin kívül lehetőség van motort is bérelni, amivel gyorsabban feljuthatsz a hegytetőkre. Nagyon gyakoriak és kedveltek a kirándulások a távolabbi szigetkhez is, mint pl. Maria la Gorda, Cayo Levisa vagy Cayo Juitas. De ha nem szeretnéd elhagyni a völgyet, akkor járd be a mogotákat. Némelyik mélyén barlangok kanyarognak, ezek közül is nagyon közkedvelt a Cuevas de Santo Tomas barlangrendszer. Fantasztikus élményekkel gazagodhatsz a karsztbarlangban is – ebben a rendszerben, ahol a belmagasság helyenként eléri a 100 méteres magasságot is, csónakázhatsz is egy föld alatti folyón. Egyes részei könnyen megközelíthetőek, de néhányhoz elkél a motorcsónak is.

Cueva del Indio

Cueva del Indio

A barlangok megtekintését érdemes jól időzíteni – reggelre vagy estére ne tervezz semmit, inkább hagyd magad lenyűgözni a gyönyörű napfelkeltés vagy naplementés kilátásban a mogoták között. Mindenesetre legalább 2 napot szánj rá a völgy bejárására, hogy ne maradj le egyik pompás helyszínről sem.

Naplemente a Viñales-völgyben

Naplemente a Viñales-völgyben

Viňales a Viňalesben

A völgy nem lakatlan, ahogy az első látásra tűnhet – épp a közepén található az ugyanezt a nevet viselő város, ahonnan gyalog vagy biciklivel is nagyon jól megközelíthető minden látnivaló. Már maga a város is sok érdekességgel rendelkezik – a központban található főtér megőrizte egykori gyarmati jellegét, ahol egy 19. századi templomot is fellelhetsz. A fő utca mentén sok műemlék rejtőzik, például rábukkanhatsz a függetlenségért harcoló Adele Azcuy egykori házára. Valamint meglátogathatod a művészeti galériát, a Galéria de Arte-t, a Jardin de la Hermanas Carmen y Caridad kertet, vagy csak barangolj a buja, trópusi környezetben. Hétvégre is gazdag programot kínál a város, ne hagyd ki szombatonként a reggeli termelői piacot sem.

Viňales városa

Viňales városa

Környező látnivalók

A város megismerése után érdemes felfedezni a környező természet csodáit. Nem egészen 2 km-re a várostól húzódik a főút, amely elvezet a meredek Das Hermanas mogotához. Itt, a közelben található az egyik híres kubai ritkaság – a hatalmas, 180 méter hosszú falfestmény, a Mural de la Prehistoria. Fidel Castro engedélyével készült, és az emberiség fejlődését ábrázolja. Hogy mi benne a legjobb? Többek közt az, hogy fizetni sem kell a festmény megtekintéséért, ugyanis az útról is tökéletesen látható.

Mural de la Prehistoria

Mural de la Prehistoria

Egy ilyen hosszú utazás során biztosan megéhezel majd, és egy jó koktél is jól eshet a nap végén. Ilyen esetekre a Cueva de san Miguel barlangnál található kellemes éttermet ajánjuk.

Maga a völgy 150 km-re fekszik Havannától, ahova mintegy 3 órás buszozás során juthatsz el. A völgy méretei miatt számolj sok-sok gyaloglással, de a nagyszerű élményekért megéri bejárni az egészet.

Los Jazmines szálloda

Los Jazmines szálloda

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.