Megnyitás | Vissza a főmenühöz

5 ok arra, hogy ellátogass Marokkóba

Chefchaouen Marokkó kék épületek utca

Chefchaouen Marokkó kék épületek utca

Igaz, hosszú idő telt el az utolsó marokkói utazásom óta, de még most is tisztán emlékszem a helyi piacok zajára és illatára, az óceán gyönyörű, sötétkék vizére, a varázslatos látnivalókra, valamint a kiváló ételekre és a barátságos helyiekre. Az alábbiakban összegyűjtöttem az 5 legjobb okot, amiért szeretnék újra Marokkóba látogatni.

1. Marokkóban biztonságban érezheted magad

Más arab országokkal ellentétben Marokkóban valóban biztonságban éreztem magam. A tengerpartokon és az utcákon is gyakran láthatóak fegyveres lovasrendőrök és rendőrkocsik. A marokkóiak nagyon barátságosak, és értékelik az idelátogató turistákat. Igaz, stoppolni vagy a szabad ég alat aludni nem mernék (bár ilyesmire igazából othon sem adnám a fejem). Aggodalomra semmi okod, a legközelebbi taposóaknák a Nyugat-Szahara távolabbra eső részein találhatóak. A partokon viszont nem ajánlatos túlzottan nekivetkőzni. Sebki nem fog emiatt bántani persze, de a helyiekkel szemben ez komoly tiszteletlenségnek számít. A helyi piacokon rengeteg az ember, ezért jó, ha védekezel az esetleges zsebtolvajok ellen. A kihívó ékszerek, drága órák, vagy akár a luxustáskák is könnyedén felkelthetik a tolvajok figyelmét.

Marokkói piac

Marokkói piac
 

2. A kitűnő marokkói ételek

Lehetőségem volt megkóstolni a helyi finomságokat a szállásomon és néhány jobb étteremben, illetve az utcákon. Sajnos, az érzékeny gyomrom miatt gyakran küzdök emésztési problémákkal, de Marokkóban semmilyen, hasonló jellegű kellemetlenség nem ért. Az utcai standokon árult ételek nagyon olcsóak, frissek és finoman fűszerezettek. Mindenkinek bátran merem ajánlani a helyi kiváló és nagyon sűrű (narancsos, epres, avokádós, mangós) gyümölcsleveket, amelyek adott esetben akár a főételt is helyettesíthetik. A legjobb hozzávalókat többnyire a helyi piacokon tudod beszerezni, amelyek rendszerint az óvárosban találhatóak. Itt könnyedén vásárolhatsz friss halakat, különféle tengeri herkentyűket, gyümölcsöket és zöldségeket, olívaolajat vagy akár háztartási cikkeket is. Jó, ha tudod, hogy az élelmiszereket itt nem darabra, hanem kilóra árulják.

hagyományos marokkói tajine étel gasztronómia

hagyományos marokkói tajine étel gasztronómia

3. Gyönyörű a tenger és a strandok

Marokkóban lehetőséged nyílik a nyugodt Földközi-tengerben, de a valamivel vadabb Atlanti-óceánban is úszni. Mindkettőnek megvan a maga varázsa. A legkedveltebb atlanti-óceáni üdülőközpont Agadir, valószinűleg a félhold alakú, homokos tengerpartjának köszönhetően. A környező hegyek varázslatos hátteret biztosítanak, miközben óvnak a hatalmas hullámoktól is. A kirándulók kényelméről és biztonságáról az itt található büfék, vízi sportközpontok és a helyi járőrök gondoskodnak.

Agadir strand Marokkó tengerpart

Agadir strand Marokkó tengerpart

Az igazán nagy hullámok szerelmeseinek ideális Taghazout falucskája (20 km-re Agadirtól), ami igazi paradicsom a szörfösök számára -ezt bizonyízja a számos itt található szörfbolt, szörfiskola és kölcsönző is. A valamivel nyugodtabb Saidia üdülőközpontban, található a Földközi-tenger partjai mentén megannyi kisebb, homokos szabadstrand. Több marokkói strand is büszkélkedhet a Kék zászló díjjal.

Legzira strand Marokkó homokos tengerpart

Legzira strand Marokkó homokos tengerpart

4. Lélegzetelállító látnivalók

Az építészet és a látványosságok szerelmeseinek Marokkó biztosan megdobogtatja a szívét. Sok helyi épület a UNESCO Világörökség részeként egyedülálló a világon.

Casablanca II.Hassan-mecset minarett

Casablanca II.Hassan-mecset minarett

II. Hassan pompás mecsete Casablancában, egy 210 m magas minarettel, vagy a kasbahok -, a jómódú családok és uralkodók eredeti othona Fésben, is Marokkó sokoldalúságát bizonyítja. Csak ajánlani tudom, hogy látogass el Festbe - már csak az ottani légkör miatt is. Elragadóak az itteni kanyargós utcácskák, festői szépségű kávézók, kézműves műhelyek, vagy a portékájukat kínáló művészek álltal teremtett atmoszféra.

Bab Boujeloud kapu Fésben

Bab Boujeloud kapu Fésben

5. Hegyek és a sivatag

Marokkóban láthatod a sivatagok királynőjének, a Szaharának a vad szépségét. Varázslatos látványt nyújtanak az alakjukat folyamatosan változtató, végtelen homokdűnék, romantikus naplementék, tevekaravánok, az izgatott turisták, de legfőképp a hihetetlenül sötét éjszakák, amikor a csillagok milliói szinte csak egy karnyújtásnyira vannak tőled.

Tevekaraván a Szaharában homok sivatag

Tevekaraván a Szaharában homok sivatag

A Szahara mentén található egy érdekes, Merzouga nevezetű falucska, amelyet lenyűgöző kistó díszít. Az idelátogatóknak lehetősége van betekintést nyerni a helyi beberek életébe. Ennek az igazán sokszínű országnak kétségtelenül az ékkövei közé tartozik az Atlasz (hegység)is, amely elválasztja a Szaharát és a Földközi-tengert.

Atlasz hegység Marokkó

Atlasz hegység Marokkó

Marokkóban számos turisztikai útvonal is található. A legnépszerűbb közülük a Jebel Toubkal (4167 m), az Atlasz és egész Észak-Afrika legmagasabb csúcsa. A csúcshoz vezető út mentén beber falvak, vad vízesések és különféle álatfajok gondoskodnak a változatosságról. A völgyekben gyümölcsültetvények találhatóak (sárgabarack, gránátalma, füge). Marokkó rengeteg szempontból különleges, és kétségtelenül minden évszakának megvan a maga varázsa.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.