Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A 10 elveszett város, amelyek elkápráztatnak

A világ tele van titkokkal, titokzatos helyekkel és elveszett városokkal, amelyekről semmikép sem feledkezhetünk meg, mivel még bőven van mit mesélniük hol zavaros, hol izgalmas, de mindenképpen lenyűgöző múltjukról… nem beszélve arról, hogy látványuk már önmagában is lenyűgöző. Hogy miről is beszélünk? Máris mutatjuk a 10 legimpozánsabb példát!

1. Machu Pichu, Peru

Machu Pichu titokzatos romjai a világ hét új csodája közé tartoznak. A fenséges város Urubamba folyó felett terül el, az Andok magaslatai között, 7000 lépéssel a tengerszint felett. A kutatók és a turisták egyetértenek abban, hogy ottlétük alatt spirituális érzelmeket idéz az emberben ez a festőien szép hely. Nézz rá az itt található templomokra, mezőkre, teraszokra és fürdőkre, és úgy fogod érezni, mintha időutazásban vennél részt.

Machu Pichu Peru elveszett város

Machu Pichu Peru elveszett város

2. Angkor, Kambodzsa

Angkor, amely az egyik legjelentősebb ókori hely a világon, a Meru hegy földi megtestesülése, amely a hinduizmus Olümposzaként, azaz az istenek lakhelyeként van számon tartva. A templomok tökéletesen tükrözik az építők nagyravágyását és lelki odaadását. A kambodzsai isteni uralkodók, azaz istenkirályok, fáradhatatlanul igyekeztek felülmúlni elődjeiket az építmények nagyságában, kiterjeszkedésében és szimmetriájában; ez vezetett a Világ legnagyobb vallási építménye, az Angkor Wat kialakulásához. A templom egyúttal az ihlet és a nemzeti büszkeség erőforrása, valamint jelentős zarándokhely is.

Angkor Kambodzsa ókori templom zarándokhely

Angkor Kambodzsa ókori templom zarándokhely

3. Tikal, Guatemala

A Tikal Nemzeti Park 575 km2 őserdőt és több ezer romot foglal magába. Az ősi város központi része 3000 épületet tartalmaz, és nagyjából 16 km2 területen fekszik el. Tikal jelentős ünnepi-, kulturális- és bevásárlóközponttá nőtte ki magát a századok során. A város templomainak jelentős része az i. sz. a 8. században épült, amikor is Tikal a maja civilizáció legnagyobb városává fejlődött a világon.

Tikal Guatemala Nemzeti Park maja civilizáció

Tikal Guatemala Nemzeti Park maja civilizáció

4. Petra, Jordánia

A sziklába vésett város a világ egyik legjelentősebb régészeti feltárásai közé tartozik. A fővárostól, Ammántól 240 km-re, délre található. Tévedés nélkül állítható, hogy Jordánia legértékesebb kincse és legnagyobb turisztikai látványossága. Petrára gyakran hivatkoznak a vörös városként;ezt az elnevezést a sziklák gyönyörű színei és árnyalatai után kapta, amelyekbe a város épületeit vésték.

Petra Jordánia vörös város sziklába vésett

Petra Jordánia vörös város sziklába vésett

5. Teotihuacan, Mexiko

Ez a hihetetlen piramiskomplexum a régió leglátogatottabb helyei közé tartozik. Mexikóvárostól nagyjából 50 km távolságra található, északkeleti irányban. Főleg két legnagyobb piramisa, a Pirámide del Sol (Nap-piramis) és a Pirámide de la Luna (Hold-piramis) révén vált híressé, amelyek szinte uralkodnak az impozáns metropolisz romjai felett.

Teotihuacan Mexiko Nap-piramis Hold-piramis

Teotihuacan Mexiko Nap-piramis Hold-piramis

6. Pompeii, Olaszország

Pompeii lakosságát csaknem kétezer éve temette el a Vezúvból kitörő vulkáni por és hamu. Ma az idelátogató turisták az érintetlen templomokat, a falak megmaradt festményeit, a lenyűgöző kőből épült amfiteátrumot látogatják, miközben megtekinthetik az akkori áldozatok, és egykori életük hamuban érintetlenül megmaradt, megrázó, mégis csodálatos nyomait

Pompeii, Olaszország Vezúv vulkán

Pompeii, Olaszország Vezúv vulkán

7. Vijayanagara, India

Vijayanagara romjai, Hampi kis falujában Karnátaka legkedveltebb látványosságai közé tartoznak. A rezervátumot 1986-ban sorolták a világ kulturális örökségei közé. Az emlékcsoport 26km2 területen található, és több mint ezer, részben lerombolt építmény gazdagítja. Ma India középkori fővárosának maradványaként tartják számon.

Vijayanagara India Hampi falu Karnátaka

Vijayanagara India Hampi falu Karnátaka

8. Mesa Verde, Colorado, USA

A Mesa Verde Nemzeti Park több, mint 4000 védett régészeti lelőhelyet foglal magába, többek között 600 sziklaházat. Délnyugat-Colorado lenyűgöző tája a Négy Sarok (a négy állam határának találkozásánál) közelében festői hátteret biztosít a sétálni vagy a látványban gyönyörködni vágyóknak .

Mesa Verde Colorado USA

Mesa Verde Colorado USA

9. Tímgád, Algéria

Tímgád az Aurès-hegység északi vonulatai közt terül el, 480 km-re Algírtól, délkeleti irányban, és tökéletes példája annak, hogy a római katonai kolóniák hogyan épültek fel - szinte a semmiből, Traianus császár vezetése alatt, körülbelül i. sz. 100-ban. A romok megmutatják, milyen bámulatos is volt a római várostervezés.

Tímgád Algéria római várostervezés Traianus

Tímgád Algéria római várostervezés Traianus

10. Sukhothai, Thaiföld

Sukhothai Királyság legfőbb virágzása a 13. század közepétől a 14. század végéig tehető. Erre a korszakra sokan úgy tekintenek, mint a thaiföldi civilizáció aranykorára. A korszak vallási művészete és építészete a legklasszikusabb thaiföldi stílusként van számon tartva. A részben átépített rom Thaiföld turisták által legszívesebben látogatott helyeinek egyike.

Sukhothai Thaiföld elveszett város

Sukhothai Thaiföld elveszett város

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.