Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A 3 legjobb, osztrák fekete pálya

Fekete pályát jelző tábla

Fekete pályát jelző tábla

Néha kell egy kis izgalom is, az élményért magáért, meg hogy utána legyen mivel dicsekedünk ismerőseinknek, barátainknak. Ha szereted az adrenalint, és tapasztalt, rutinos síelő vagy, mindenképp látogass el egy nehezebb, kihívásosabb sípályára: Ausztria bőségesen tartogat számodra ilyen lehetőségeket.

A legtöbb meredek lejtőt Dél-Amerikában találod, azonban ha hasonló élményre vágysz, nem kell ennyire messzir eutaznod. Az Alpok is bőven rendelkezik olyan pályákkal, amely kivívja a síelők tiszteletét – sokan kifejezetten tartanak ezektől a pályáktól, és neki sem indulnak. Ennek megfelelően a fekete pályák egyik előnye, hogy szinte egyedül síelhetsz rajtuk. Mivel nagyon változó, ki hol találja meg azt az arany középutat, ami a saját képességeihez mérten már elég izgalmas, de még biztonságos, van néhány szempont, amit mindig érdemes mérlegelni: a szintkülönbség, a pálya szélessége vagy telítettsége, az aktuális hóviszonyok vagy az időjárás mindenképpen ezek közé tartoznak. Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan helyszínt, amit mindenképpen érdemes lehet megvizsgálni ilyen szemmel, ha épp síléccel a lábadon keresel új izgalmakat.

Zillertal – Harakiri fekete pálya

A ranglétra csúcsán kétségkívül az osztrák Zillertalban található Harakiri fekete pálya tartozik, és nem csak a neve miatt. Ezt a címet a 78%-os meredekségével érdemelte ki. Ez a pár száz méter hosszú, egyenes és belátható rész még a legjobb síelőket is meg tudja lepni. A pálya konkrétan a Knorren csúcs része, és a Mayrhofen központhoz tartozik. Az adrenalinbomba után folytathatod utadat egészen a Horbergtal völgybe. Zillertal valójában az osztrákok egyik büszkesége – a 650 km hosszú pályarendszeren kívül alaposan karbantartott pályákat és modern felvonókat találhatsz itt. A Harakiri szakaszt is állandóan karbantartják, hókotrók és a helyiek segítségével.

Harakiri sípálya, Zillertal

Harakiri sípálya, Zillertal

Spittal an der Drau - Goldeck Talabfahrt fekete pálya

Közvetlenül a város felett fekszik a Goldeck Talabfahrt pálya, amelyet a Goldeck hegycsúcsról neveztek el. 8,5 km-es hosszával az Alpok leghosszabb fekete pályája. A környezet és az igazán meredek pálya kombinációja a síelők egyik örök kedvencévé teszi. Ráadásul keskeny és az északi, árnyékos oldalon található, ami még keményebb tereppé teszi. A pályával meg kell küzdeni - az elejétől a végéig -, ráadásul helyenként gyakran ködös is. Még ha nagy sebességre is vállalkoznál, érdemes ébernek és elővigyázatosnak maradnod. Az előző években a városból még síbusz vitt az öreg felvonókhoz, ma már kényelmesen, felvonókabinokban utazhatunk.

Síelő a fekete pályán

Síelő a fekete pályán

Saalbach Hinterglemm - Zwölferkogel Nord fekete pálya

A Zwölferkogel hegycsúcs több, igényes és minőségi pályájáról is ismert, azonban ezek közül a leghíresebb a Zwölferkogel Nord. A Lengau városától északra fekvő pálya első látásra nem tűnik vészesnek – kicsit meredek, és az erdőben kanyarog. Az első benyomással ellentétben azonban a pálya egyre meredekebb és meredekebb lesz, helyenként megközelíti a 100%-os meredekséget. Ez az odafigyelést igénylő lejtő a völgy előtt található, ezért ki tudod kerülni, ha nem éreznéd biztonságosnak magát a pályát, vagy az aktuális sítudásodat.

Ausztriai panoráma

Ausztriai panoráma

Hogy a síelést inkább csak a tévéből ismerő olvasóinknak is legyen elképzelése arról, milyen is egy fekete pálya, nézzük meg a számokat. Ha a lejtő meredekségéről százalékokban beszélünk, az a függőleges és a vízszintes szakaszok arányát jelenti. Ezt legegyszerűbben fokokban képzelhetjük el, ugyanis a 100 % pontosan 45 foknak felel meg. Képzeljük csak el, hogy a 100%-os lejtőn egy síelő akár 8 másodperc alatt elérheti a 100 kilométeres óránkénti sebességet... ijesztően hangzik, ugye? Cserébe viszont az adrenalin és az életre szóló élmény általában felülírja ezeket a félelmeket.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.