Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A bájos kis Primošten

Primošten partjai

Primošten partjai

Horvátország rengeteg látnivalóval, csodás természeti kincsekkel és mesés tengerpartokkal rendelkezik. Így hát nem meglepő, hogy rendkívül népszerű turisztikai célponttá vált.

Korábbi bejegyzéseimben már sokszor ejtettem szót déli szomszédunk lenyűgöző helyeiről, hiszen tele van felfedezésre váró falvakkal és szebbnél szebb tájakkal.

Az egyik ilyen rejtett kincse nem más, mint a romantikus Primošten.

A gyönyörű strandjairól híres falucska Dalmácia középső részén terül el, melynek legrégebbi részei egy mesterséges félszigeten találhatók. A hely egyedi, egzotikus báját mediterrán hangulatú kőházainak és szűk kis utcáinak köszönheti.

Primošten látnivalói elsősorban az óvárosi részen keresendők, ahol a hangulatos házak közt bolyongva fellelhetjük a Szent György plébániatemplomot. A templom egyedi tornya már messziről kiemelkedik a többi épület közül, ezzel téve még különlegesebbé a faluképet. Mivel egy kicsiny településről van szó, ezért itt leginkább a vidéki életérzés, az aprókavicsos tengerpartok és a nyugodt pihenés kerül előtérbe.

Primošten strand

Primošten strand
 

Természetesen helyi bárokat és éttermeket is találhatunk, melyek a horvát konyha finomságait hivatottak megismertetni az ide látogatóval.

Ha már alaposan körbejártuk a falu minden zegét és zugát, célszerű betérni a kisboltokba is, ahol az itteni lakosok olívaolaj- és szőlőtermesztésből származó termékeit ízlelhetjük meg. További élményben lehet részünk, ha a kikötőben hajóra szállunk, és a nyílt tengerről élvezzük tovább a hely szépségeit.

Mivel a falu legszebb részei egy félszigeten kaptak helyet, így az innen elénk táruló nyílt Adriai-tenger látványa zavartalan. Lenyűgöző élmény a tengerparton ülve csodálni a naplementét a lábaink előtt elnyúló végtelen kékség ölelésében. Primoštenen járva garantált a nyugodt pihenés, főleg ha a Zora Hotelt választjuk. Primosten óvárosa innen kb. 500 m-re, az aprókavicsos strand pedig 50 m-re található, de a tenger kilátásában az étteremből, vagy a medencéből is gyönyörködhetünk.

Primošten óvárosa

Primošten óvárosa
 

Ha ez a mesés kis falu nem elégítette volna ki minden vágyunkat és úgy érezzük, a pihenés mellett egy kicsit aktívabb kikapcsolódásra is szükségünk van, akkor érdemes ellátogatni a közelben fekvő Šibenik vagy Trogir városaiba. További, mesébe illő természeti szépségekért pedig a Krka-vízesést javaslom felkeresni.

2018.08.01. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.