Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A bőség zavara - Hogyan válasszunk úticélt télre?

Nyáron a kontinensünket uraló melegnek köszönhetően mindenki utazni szeretne és ilyenkor elsősorban a szomszédos országok tengerpartjaira esik a választás. Ugyanakkor télen, a hideg beköszöntével már nem ennyire egyértelmű a döntés. Természetesen a nyaralni vágyás érzése ebben az időszakban is megvan, bár a tökéletes úticél megtalálása már korántsem ígérkezik olyan egyszerű feladatnak. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy télen kevesebb lehetőség áll a rendelkezésünkre, pedig valójában lubickolunk a bőség zavarában. E kijelentésem tanúbizonyságaként és az ideális téli úticél megtalálásának segítéseként összeállítottam egy listát, melyben tengerentúli tájakra, hófödte hegyekbe és romantikus városokba kalauzollak Titeket!

Az egzotikum varázsa

A napsütés és a nyár szerelmesei számára az egzotikus utak jelenthetik az ideális választást. Igaz, a tökéletes földi paradicsomot nem a szomszédban, hanem jóval távolabb, a tengeren túl találjuk, mégis megéri a hosszú, ugyanakkor kényelmes repülőút.

Az egzotikus úticélok sajátja, hogy egész évben jó az idő, kellemesen meleg a tenger és meseszépek a strandok. Ezen felül a miénktől teljesen eltérő, izgalmas, új kultúrákat ismerhetünk meg, különleges ételeket kóstolhatunk és ritka állatfajokkal találkozhatunk.

A világ legszebb tájai közt mégsem könnyű dönteni, hiszen vannak helyek, melyek rendkívül népszerűek, azonban akadnak olyan, kevésbé felkapott csodák is, melyek mesébe illő varázsukkal tökéletes élményt kínálnak.

Egzotikus utak, télen is

Egzotikus utak, télen is

Ázsiában járva szerencsére mindkét típusra találhatunk példát. Thaiföld népszerűsége már régóta töretlen, ez nem is csoda, hiszen az országot betöltő buddhista szellem, a bámulatos azúrkék tenger, a nyüzsgő városok, mint Bangkok és a minden igényt kielégítő turistaközpontok teszik ellenállhatatlanná ezt az egyedi országot.

Thaifölddel szemben Vietnam kevésbé felkapott, ugyanakkor legalább annyi, vagy még több izgalmat és felejthetetlen csodát rejt. A misztikum ködébe burkolózó országban a modern kor lenyűgöző vívmányai és a gazdag történelmi múlt emlékei tökéletesen megférnek egymás mellett. A sokszínű  környezet felfedezése közben láthatjuk a hatalmas rizsföldeket, megízlelhetjük a helyi konyha titokzatosságait és élvezhetjük az édes semmitttevést a Phu Quoc sziget meseszép partjain.

Vietami rizsföldek

Vietami rizsföldek

Természetesen a régió további gyöngyszemei is örök élményeket kínálnak, így Balira vagy a Maldív-szigetekre való utazás is remek választás lehet.

Habár eddig elsősorban Ázsiát említettem egzotikus úticélként, azért arról sem szabad megfeledkeznem, hogy Kenyában az afrikai kontinens oroszlánokkal, zsiráfokkal és vízilovakkal teli, kalandos vadvilága épp oly hívogató, mint a Karib-térségben Kuba vagy a  Dominikai Köztársaság.

Kenya kalandos vadvilága

Kenya kalandos vadvilága

A nyárias úticélok csábítása

Azok számára, akik télen is a meleg nyár után vágynak, de nem akarnak túl messzire utazni, a nyárias úticélok jelenthetik a legjobb megoldást. Ezek közé olyan csodás helyek tartoznak, mint Törökország, Egyiptom vagy a Kanári-szigetek.

Az én személyes kedvencem a Kanári-szigetek, azon belül is Tenerife és Fuerteventura. Tenerifén az aktív kikapcsolódásé a főszerep rengeteg látnivalóval, különleges természettel és spanyol életérzéssel. Igazán egyedi élmény hajóra szállni, gyönyörködni a bálnák látványában, autós túrára indulni és körbejárni a Teide Nemzeti Park semmihez sem fogható holdbéli táját, vagy rácsodálkozni a Barranco de Masca életteli szurdokvölgyére. A sziget természeti szépségeinek felfedezésén túl a kötelezően felkeresendő helyekről sem szabad megfeledkezni. A Loro Parkban testközelből láthatunk különleges állatfajokat, míg a Siam Parkban a vízicsúszdázás felhőtlen perceinek adhatjuk át magunkat.

A sokszínű Kanári-szigetek

A sokszínű Kanári-szigetek

Ezzel szemben Fuerteventura szigetén végtelennek ható homokos tengerpartok, és a vízi sportok kínálta lehetőségek csalnak örök mosolyt az ide érkezők arcára.

Egyiptom jolly joker úticélként, kellemesen meleg időjárással várja a klasszikus nyaralásra vágyó túristát. A Vörös-tenger nyújtotta csodákon túl ókori történelmi kincseket, finom ételeket és minden igényt kielégítő luxusszállodákat tartogat.

A csodálatos Egyiptom

A csodálatos Egyiptom

Törökországban, azon belül is a török riviérán hasonló kényelemben lehet részünk, mint Egyiptomban. Az ókori görög és római időkből fennmaradt emlékeknek, valamint a kirándulásra csábító természetnek hála ez az ország is ideális célpontul szolgál a téli nyaralást keresők számára. Különösképpen Antalya, Belek és Side várja temérdek programlehetőséggel és kényelmes wellness szállodákkal a pihenésre és könnyed kikapcsolódásra éhezőket.

Romantikus városlátogatások

Habár Európát a tél beköszöntével hideg idő jellemzi, ez mégsem szabhat gátat a romantikus városlátogatásnak, sőt bizonyos szempontból még inkább csábítóvá teszi. A fehér lepelbe burkolózó kontinens december elérkeztével valódi mesevilággá változik, hiszen az adventi időszakban mindenütt karácsonyi vásárokra bukkanhatunk. A forraltbor, sültkesztenye és ünnepi zene bűvöletébe bújt európai nagyvárosok tökéletes úticélul szolgálnak egy kellemes hosszú hétvége eltöltéséhez.

Kétségkívül Budapest az egyik legszebb város a kontinensen, különösképpen akkor, mikor felveszi ünnepi ruháját. A kürtöskalács édeskés illata, a kivilágított Andrássy út, a fényekkel ékített Kossuth tér és a belváros téli forgataga garantáltan mindenki szívét rabul ejti.

Budapest karácsonyi fényei

Budapest karácsonyi fényei

Persze Európában számtalan más csodálatos város akad, melyet érdemes felkeresni, így például az örök szerelem központját Párizst, a klasszikus szépséget Bécset, vagy a bájos Salzburgot. Persze pompás választás lehet Prága is, ahol sült csülök, gyönyörű belváros és romantikusan kanyargó régi utcák fogadják az utazót.

Karácsony közeledtével a decemberi városlátogatás egy igazán egyedi utazási lehetőséget kínál, amit kizárólag az év ezen időszakában kaphatunk meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi téli hónapban unalmas lenne bármelyik város felfedezése. Új, számunkra még ismeretlen helyet felfedezni, megismerkedni annak történelmével, szellemiségével mindig jó, hiszen minden egyes pillanatban többek lehetünk általa.

Behavazott téli mesevilág

Behavazott téli mesevilág

Síelésre fel!

A tél és a hó elérkezte egy olyan úticél előtt is kitárja a kapukat, melyre csak ebben az időszakban van lehetőség. Ez pedig nem más, mint a környező országok hófödte hegyeinek bebarangolása, ahol minden a téli sportok szerelmeseinek örömét szolgálja. Ha imádsz síelni, szánkózni, snowboardozni, vagy hótalpakon nekivágni a lenyűgöző hegyeknek, akkor Ausztria, Szlovákia, Olaszország vagy Svájc lehet a felejthetetlen úticél számodra!

Léceket fel, irány egy síparadicsom

Léceket fel, irány egy síparadicsom

Ausztriát közelsége, szépsége és magas minőségű sípályái teszik igazán vonzóvá. Amellett, hogy a sportolási lehetőségek végtelen tárházát kínálja, kényelmes szállások és egyéb programlehetőségek is várnak ránk. Plusz előny, hogy sok magyarral találkozhatunk, így a tapasztalatlanok, vagy idegen nyelveket kevésbé ismerők is bátran nekivághatnak a fehér kalandnak.

Természetesen a wellness szolgáltatásokat, kifogástalan minőségű pályákat nem csak Ausztria, hanem Svájc is biztosítja, sőt itt tapasztalhatjuk meg igazán a valódi luxus téli utazás mibenlétét. Az egyedi szépséggel bíró, hófödte hegyvonulatok letaglózó látványa, a tökéletes szervezettség és tisztaság örök maradásra csábít. Az egész napos sportolás után a meleg kandalló mellől, forrócsokit szürcsölve adhatjuk át magunkat Svájc varázsának.

2018.11.27. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.