Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A fényűző Dubai kincsei

Dubai felhőkarcolói

Dubai felhőkarcolói

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városánál jobb úti célt keresve sem találhatnánk a hideg téli napok elöl való menekülésre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Perzsa-öböl déli részén fekvő Dubai egyszerre tárja elénk a luxus minden pompáját, a tenger pihentető varázsát. A legek városában a fényűzés és a jólét érzése mindennapos, igazi modern mesevilág ez, ahol a kényelem ölelésébe bújt kincsek garantáltan rabul ejtik az ide érkezőt.

Dubai nem rendelkezik jelentős történelmi múlttal, hiszen csak az 1800-as évek elején alapították. A sivatag uralta város kezdetben gyöngyiparáról volt ismert, majd az 1900-as évek második felében rábukkantak az olajra. Ekkor vette kezdetét a ma is elképesztő ütemben tartó fejlődés és modernizáció, mely világszerte ismert, különleges épületeket hozott létre.

Dubai fekvéséből adódóan nem rendelkezik gazdag ökoszisztémával, azonban a közeli sivatag számos növény- és állatfajnak, többek között a pálmaféléknek, az eukaliptusznak, a sivatagi rókának és a sólyomnak is otthont ad. A várost a téli, illetve őszi és kora tavaszi időszakban a legcélszerűbb felkeresni, ugyanis ekkor tökéletes, 30 °C körüli hőmérsékletben lehet részünk, ami nemcsak a fürdőzéshez, hanem Dubai különleges szépségeinek felfedezéséhez is tökéletes.

A dubai látnivalók sorát a világ legmagasabb épületeként számon tartott Burj Kalifa megtekintésével érdemes kezdeni. A 828 méter magas felhőkarcoló számtalan éttermet, szórakozóhelyet, mecsetet, kilátót és természetesen luxuslakásokat is rejt.

A lenyűgöző méretekkel rendelkező, különleges épület szomszédságában egy másik nevezetesség fekszik, a The Dubai Fountain képében. A világ legnagyobb szökőkútrendszere 275 méter hosszú, 152 méter magasságig löveli fel a vizet, miközben 6600 fényforrás világítja meg és tökéletesen megkomponált zenei aláfestés kíséri. A különböző formációkban megelevenedő vízi tánc látványa garantáltan elbűvöli az újdonságra éhező turistát.

A világ legnagyobb szökőkútrendszere

A világ legnagyobb szökőkútrendszere

Dubai elképesztő fényűzése itt még korántsem ért véget, hiszen a szökőkút szomszédságában még egy igen híres épület áll, ami nem más, mint a The Dubai Mall. A közel 1200 boltot magában foglaló bevásárlóközpontban a világ legnagyobb divatházai mellett számtalan szórakozási lehetőség is vár. A boltok végelláthatatlan sorának bűvöletén túl, nem szabad kihagyni a Dubai Aquarium felkeresését sem, ahol több ezer tengeri élőlényt csodálhatunk meg. A Mall további látványosságai között találjuk a Dubai Korcsolyapályát, a VR Parkot, egy minden pompával és tucatnyi teremmel felszerelt mozit, valamint a Rainforest Cafe-t is, ahol a finom ételek mellett egyedi környezetben is részünk lehet.

Dubai rekordereinek sora a Burj al-Arab nevet viselő, vitorlás hajót formázó, 7 csillagos szállodával folytatódik. A világ legmagasabb hoteljeként számon tartott épületben a luxus lakosztályokon kívül fitness klubot és helikopter-leszállópályát is találunk. Ugyancsak az épületben kapott helyet a Muntaha névre keresztelt étterem, mely 200 méter magasságban nyúlik a tenger fölé.

A világ legmagasabb hotelje, a Burj al-Arab

A világ legmagasabb hotelje, a Burj al-Arab

A legek városában az abszolút győztesnek talán a Palm Jumeirah, vagyis a Pálma-sziget tekinthető. A mesterségesen létrehozott pálmafa alakot formázó sziget a Perzsa-öböl modern ékköve, ahol szállodák és luxusvillák terpeszkednek. A pálmafa a közeli Jumeirah negyedről kapta nevét, ahol Dubai legszebb, fehér homokos strandja a Jumeirah Beach és a Jumeirah Mecset is megtalálható. Ez utóbbi különlegessége, hogy nemcsak a muszlimok, hanem bármely más hitű emberek előtt is nyitva áll. A fehér kőből épült vallási központ elegáns látványa a helyiek hitvilágába enged betekintést.

Palm Jumeirah, vagyis a Pálma-sziget

Palm Jumeirah, vagyis a Pálma-sziget

Dubai kozmopolita jellegéből adódóan rendkívül nyitott, vendégszerető hely, ahol a csillogó luxus mellett kiváló ételeket és italokat is kóstolhatunk. Természetesen a nemzetközi konyha ízei mindenhol megtalálhatóak, ugyanakkor érdemes az arab gasztronómiába is elmélyedni ittlétünk során. Az iszlám szabályai ugyan tiltják, de a szállodákban minden gond nélkül fogyaszthatunk alkoholt és disznóhúsból készült fogásokat.

Nem csak az ételeket, hanem az itteni teákat is célszerű kipróbálni, még abban az esetben is ha inkább a kávét részesítjük előnyben mindennapjaink során. A kardamommal vagy éppen hibiszkusszal kevert tea minden kortyában ott rejtőznek az arab világ sejtelmes titkait. A lehető legtökéletesebb ízélmény érdekében a vidék kedvelt gyümölcsét, a datolyát ajánlott a teához fogyasztani.

Fűszeres tea-kultúra

Fűszeres tea-kultúra

2019.09.12. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.