Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A Föld különleges fái

különleges fa

különleges fa

A fák rendkívül fontos szerepet töltenek be az élővilágban. Egyik legjelentősebb tulajdonságuk, hogy elnyelik a szén-dioxidot és oxigént állítanak elő, mely elengedhetetlen a jelenleg ismert földi élet fennmaradásához. Sajnos az ember felelőtlenül pusztítja az erdőket, helyükre olajpálma ültetvényeket telepít, hogy minél több olcsó pálmaolajhoz jussan. Ezt a növényi olajat az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. A pálmaolaj ilyen mértékű felhasználása azonban ahhoz vezet, hogy egyre több erdő kezd végleg eltűnni és vele együtt felfoghatatlan mértékben pusztul ki rengeteg állat és egyéb más növényfaj is.

Az ember mérhetetlen pusztítása mellett azonban vannak, akik óvják a természetet, és így akadnak olyan különleges fák, melyek több ezer éve élnek és növekednek.

A legöregebb fa

A Svédországban található, több, mint 9000 éves lucfenyőt a világ legöregebb fájaként tartják számon. Az Old Tjikko névre keresztelt fa különlegessége abban rejlik, hogy körülbelül 600 évente újranöveszti önmagát. Ez azt jelenti, hogy a törzse és lombja meghal, míg gyökérzete rendíthetetlenül tovább él, amiből újranöveszti önmagát.

OId Tjikko Svédország  legöregebb fa lucfenyő

OId Tjikko Svédország legöregebb fa lucfenyő Karl Brodowsky

A legnagyobb fa

Össztömegét tekintve Sherman tábornok fáját tekintik a világ legnagyobb fájának. Az óriás mamutfenyő a Sequoia Nemzeti Parkban, az Egyesült Államokban található, és rendkívül népszerű a turisták körében. A lenyűgöző fa korát nagyjából 2300-2700 évre becsülik.

Sherman tábornok fája mamutfenyő legnagyobb f

Sherman tábornok fája mamutfenyő legnagyobb f

A legvastagabb törzsű fa

A világ legvastagabb törzzsel rendelkező fájának az Arbol del Tule-t tartják, mely Mexikóban található a Santa María del Tule nevű településen. Az ámulatba ejtő fa törzsének átmérője eléri a 14 métert. Első ránézésre úgy tűnik, mintha több fa nőtt volna eggyé, többek közt e különleges kinézetének is köszönheti népszerűségét. A helyi legenda szerint 1400 évvel ezelőtt ültette Pechocha, a szélisten.

Arbol del Tule legvastagabb törzsű fa Mexikó

Arbol del Tule legvastagabb törzsű fa Mexikó

Közelebb is találhatunk érdekességeket, például a maribori Öreg szőlőt (a Guiness Rekordok Könyvében is szereplő, több, mint 400 éves tőke, melyről a mai napig évi 50 kg szőlőt szüretelnek), vagy a  Krétán, Krasiban található több, mint 2000 éves platánfát – de itthon is érdemes lehet olyan fákat keresni, melyek lombja alatt ülve szinte érezhetővé válik majd a történelem.

maribori Öreg szőlő

maribori Öreg szőlő

Magyarország legegyedibb fái

Hazánk legnagyobb fájának a Gemenci erdő ad otthont. Az itt megtalált nyárfa közel 100 éves, és több mint 30 méter magas. Jelenleg még nem érte el a végleges méretét, így jó esély van rá, hogy az évek múlásával még nagyobbá válik.

Budán található Közép-Európa egyetlen libanoni cédrus fája, mely védettséget élvez. Impozáns látványa több mint 12 méteres magasságának is köszönhető, jelenleg több mint 120 évesre becsülik.

 libanoni cédrus fa

libanoni cédrus fa

A Gödöllőn található vackor fa 2013-ban elnyerte a hazai „Év fája” díjat. A híres vadkörtefa a Szent István Egyetem Botanikus Kertjében áll, 20 méter magas. A helyiek úgy tartják, hogy gróf Grassalkovich Antal ültette és még Sisi is hűsölt a terebélyes lombkorona alatt.

Grassalkovich-kastély Gödöllő

Grassalkovich-kastély Gödöllő

Természetesen még rengeteg csodaszép és különleges fát fel lehetne sorolni a világ minden tájáról, melyeket felkeresve egy kellemes és meghatározó élménnyel lehetünk gazdagabbak. E különleges növények töretlenül emlékeztetnek bennünket a természet nagyságára és lenyűgöző szépségére.

2017.11.15. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.