Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A francia édességek világa

Francia macaronok

Francia macaronok

Franciaország nem csak gyönyörű fővárosáról, varázslatos vidékéről és lenyűgöző tengerpartjairól, hanem gasztronómiájáról is méltán híres. A francia konyha hatalmas elismertségnek és közkedveltségnek örvend, amit elsősorban kellemes ízvilágának és elegáns fogásainak köszönhet.

A finom ételek mellett természetesen mennyei édességeket és hangulatos cukrászdákat is találunk, melyek szintén világhírnévre tettek szert. Ahhoz, hogy jobban megértsük a francia édességek népszerűségének okait, érdemes alaposabban szemügyre venni a péksüteményeket és a többi mesés finomságot.

Francia finomságok a középkortól napjainkig

Franciaország cukrászata a középkorban kelt életre, és azóta megállíthatatlanul fejlődik, meghódítva az egész világot. Kezdetben olyan édességeket készítettek, mint a palacsinta vagy a croissant, majd szép lassan bővült és folyamatosan egyre színesebbé vált a kínálat. Mára a régi klasszikusok mellett rengeteg péksüteményt és egyéb édességet találunk. A választék olyannyira széles lett, hogy maradéktalanul fel sem tudnám sorolni azt a sok fajta süteményt, amit a cukrászdákban kapni lehet – ebből sejthetjük, hogy a végigkóstolásuk sem feltétlenül reális cél, de ezzel együtt akad néhány kihagyhatatlan tétel.

Francia péksütemények

Francia péksütemények

Jelenleg az ország legnépszerűbb cukrásztermékei közé többek között az eclair fánk, a krémes, a francia briós, a millefeuille, az Opéra-szelet és természetesen a macaron tartozik. Ez utóbbi jelentős népszerűségre tett szert, így például hazánkban, azon túl, hogy évek óta egy külön, szakmai napot szentelnek ennek a csodás kis édességnek, akár már esküvői torta is készülhet belőle.

A méltán híres Millefeuille

A méltán híres Millefeuille

Azt azonban feltétlenül szeretném kiemelni, hogy versenytársai térhódítása ellenére a croissant a mai napig tartja világszintű kedveltségét, így nem is csoda, hogy Párizs utcáin járva szinte minden sarkon hozzájuthatunk.

Próbáld ki az eredetit! Párizsi croissant

Próbáld ki az eredetit! Párizsi croissant

Kihagyhatatlan cukrászdák a fővárosban

A francia főváros nem csak a klasszikus péksüteményből, hanem cukrászdákból, pékségekből és kávézókból sem szenved hiányt, így nem nehéz rátalálni a finomabbnál finomabb édességekre sem.

Tipikus francia kávézó

Tipikus francia kávézó

Az ország elsőrangú cukrászdái közül az én személyes kedvencem a Ladurée. Ezen az egyedi stílusú, igazán hangulatos helyen különleges töltött csokoládékat, macaront, bonbont és egyéb nyalánkságokat lehet kapni. Természetesen más híres cukrászdákat is találunk Párizsban, ezek közül érdemes felkeresni például a Sébastien Gaudard-t.

A Ladurée cukrászda

A Ladurée cukrászda © Ladurée

Ha édesszájúként Franciaországba látogatunk, inkább felejtsük el a diétát és teljes erővel vessük bele magunkat az édességek élvezetébe! 

Forrás:

http://ee.france.fr/hu/information/francia-desszertek

2018.04.04. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.