Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A görög konyha rejtelmei

Görög konyha

Görög konyha

Görögország tengerpartjainak felfedezése során a tudatlan turista azt gondolhatja, hogy csak a gyros és a hasábburgonya a hagyományos görög ételek. Szerencsére ez nem így van. Ez a csodás Földközi-tengeri ország bőséges ételkínálattal rendelkezik. Nagy kár lenne nem megkóstolni ezeket. Mutatjuk, mi az, amit semmi esetre ne hagyj ki, ha a környéken jársz! Az ókori Görögország nem csak csodás látnivalókat adott a világnak, de innen származik az első szakácskönyv is - i. e. 320-ban Archestratus költő írta, és azóta csak gazdagodott és finomodott a kínálat.

Mousaka vagy muszaka

Tökéletes párosítása a padlizsánnak, a cukkíninek, a krumplinak, a darált bárányhúsnak és a paradicsomszósznak. Ez mind besamelmártással leöntve, stílusos edényben jól összesütve. Az otthoni elkészítése sok időt vesz igénybe, ezért is érdemes inkább a görögországi kirándulásod során megkóstolni ezt a nyárízű finomságot. Egy pohár tökéletesen behűtött Retsinával lesz igazán mennyei fogás.

Mousaka

Mousaka

Dolmades

Minden háztartásnak megvan a saját dolmades-receptje, amelyet generációról generációra, változatlanul adnak tovább. Mindegyik alapja a szőlőlevélbe töltött rizses keverék, fenyőmaggal és aromás gyógy- és fűszernövényekkel (petrezselyem, kapor, menta, bors). A hagyományos Saltsa avgolemono citromos mártással, többnyire előételként szolgálják fel.

Dolmades

Dolmades

Souvlaki vagy szuvlaki

A kicsi disznónyársak alapanyagát előzetesen olívaolajban, borecetben és fűszerkeverékben pácolják, a végeredmény így minden húsevőt lenyűgöz. A híres tzatziki mártás passzol hozzá a leginkább, amelyben a helyi, frissítő joghurtot friss uborkával, fokhagymával és olívaolajjal keverik össze.

Souvlaki

Souvlaki

Keftethes vagy köfte

A kiváló, diónyi nagyságú paradicsomos húsgolyókat szívesen fogyasztják a gyerekek is, mivel nem túlzottan fűszeres, mégis nagyon harmonikus az ízvilága. Köretnek legjobban a pita passzol hozzá.

Keftethes

Keftethes

Youvetsi

A gulyás görög változatát agyagkemencében sütik. A paradicsomos, marhahúsos (lehet bárányból vagy polipból is) ételt egy jó adag reszelt Kefalotyri sajttal tálalják. Az étel nélkülözhetetlen hozzávalója az Orzo tészta (rizstészta).

Youvetsi

Youvetsi

Spanakopita

Ez az egzotikus hangzású finomság a kedvencem. A nagyon sós, spenóttal töltött levelestésztás kalács, ricotta és feta sajtokkal, hidegen és meleg is egyaránt fogyasztható. Kiválóan illik hozzá a paradicsomból, lila hagymából, uborkából, piros paprikából, fekete olívából és sós fetasajtból összerakott görög saláta.

Spanakopita

Spanakopita

Fassolatha

Ez a fehérbabos leves egy igazi különlegesség - ne feledkezzünk meg róla. A szeletelt sárgarépa, fehérrépa, paradicsom és babérlevél egyvelege nagyon eredeti. Ha nem szereted a piros leveseket, akkor megkóstolhatod az avgolemono tyúkhúslevest is. Az erősen krémes tyúkhúslevest, tojással besűrítve és citromhéjjal megbolondítva, akár öntetként is megtalálhatod (nagyon jól illik a töltött szőlőlevelekhez is).

Fassolatha

Fassolatha

Friss halak és tenger gyümölcsei

Nagy hiba lenne nem megkóstolni a frissen grillezett halakat. Mindig bőséges a választék, de én a szardíniának nem tudok ellenállni. A ropogós halacskák, citromos öntettel nagyon ízletesek, de igazából minden hal, tengeri herkentyű, polip és kagyló erősen kipróbálásra javasolt ebben a régióban; változatos módokon készítik el, melyekben egy közös dolog van: mindegyik nagyon friss, és nagyon finom.

Grillezett polip

Grillezett polip

Fassolakia Lathera

Egy könnyed étel a vegetáriánusok és a diétázók számára. A párolt zöldbab bébirépával, krumplival, paradicsommal és rengeteg friss zöldfűszerrel nagyon ízletes, a fogyasztása után pedig egyből mehetsz a strandra, mert nem terheli meg a szervezetedet, így nem feltétlenül lesz szükséged a délutáni sziesztára – persze attól még ér pihenni ebéd után, csak egy ilyen menü után nem lesz létszükséglet.

Fassolakia Lathera

Fassolakia Lathera

Szuper, édes desszertek

A legismertebb görög édességek közé tartozik a mandula, a dió és a pisztácia nagyszerű, leveles tésztás kombinációja. Ezeket mind illatos mézzel gazdagon meglocsolva kínálják. Kiváló még a galaktoboureko nevű pudingos kalács, narancsos vagy citromos sziruppal leöntve. A párás napokon pedig kellemes felfrissülést hoz a dióval megszórt és mézzel meglocsolt, néha mindenféle gyümölcsökkel, aszalványokkal, kompóttal, lekvárral és fahéjjal gazdagított görög joghurt.

Görög desszert baklava

Görög desszert baklava

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.