Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A híres londoni időjárás: minden évszakban kellemes

London esőben

London esőben

Nagy-Britannia, és azon belül Anglia fővárosa a Temze folyó két partján terül el. London területe már a római korban is lakott volt, melynek lélekszáma az idők folyamán fokozatosan növekedett. A város jelenleg a világ egyik legjelentősebb gazdasági központja, mindemellett jelentős turisztikai célpont is.

London népszerűségének egyik – de nem egyetlen - oka, hogy számos világörökségi helyszínnel rendelkezik, mint például a Westminsteri apátság, vagy a Tower of London. További nevezetességei között szerepel a Big Ben, a London Eye és a Tower Bridge. Ugyanakkor ehhez a lenyűgöző metropoliszhoz számtalan, a konyháját követően leginkább az időjárását övező sztereotípia is kötődik.

Az egyik széles körben elterjedt tévhit, hogy egész évben rendkívül esős, ködös és hűvös. Ez persze ebben a formában nem állja meg a helyét, hiszen, ha alaposabban szemügyre vesszük az időjárási adatokat, akkor láthatjuk, hogy az éves csapadékmennyiség alig éri el a 700mm-t, vagyis nagyjából annyi eső esik ott is, mint például hazánkban. Amiért mégis nedvesebbnek érezhetjük a várost, az azért lehet, mert ez a csapadékmennyiség nem néhány, nagyobb vihar alkalmával zúdul alá, hanem előfordul, hogy napokig hosszasabban – cserébe kisebb intenzitással - szemerkél az eső. Ez a tény persze nem akadályozhat meg senkit a városnézésben.

London eső után

London eső után

Ahogy arra már utaltam, az sem igaz, hogy Londonban hideg volna, hiszen egész évben rendkívül enyhe, kellemes a hőmérséklet. Télen ritkán havazik és általában +5 és +10 fok közti a levegő hőmérséklete, csak nagyon ritkán esik a hőmérséklet fagypont alá. További csábító tény, hogy nyáron sincs tikkasztó hőség, inkább a kellemes, +25 °C körüli hőmérséklet a jellemző – csak nagyon kivételes alkalmakkor kúszik a hőmérő higanyszála +30 °C fölé.

Az igaz, hogy a várost néha beborítja a ködtakaró, ugyanakkor a nyugati szeleknek hála, rövid időn belül fel is oszlik. Tehát attól sem kell félnünk, hogy a városlátogatásunk alatt elszalasztjuk a lenyűgöző épületek látványát – épp ellenkezőleg, nagyon sajátos és lenyűgöző, gyakran meseszerű fényviszonyokra érdemes készülnünk.

London felhők nélkül

London felhők nélkül

Összességében tehát London a kellemesen enyhe  időjárásának hála mind a négy évszakban ideális úticélnak számít. Azon túl, hogy történelmi épületeket, bájos, apró utcákat, remek piacokat és kávézókat, a királyi család lakhelyét, békés parkokat, nyüzsgő éjszakai életet és rengeteg shoppingolásra csábító boltot találunk, mindezt ideális időjárási körülmények közt élvezhetjük ki.

Felejtsük el a közhidelmeket, sztereotípiákat és fedezzük fel Londont - legyen akár tél, vagy nyár!

Forrás:

2018.10.10. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.