Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A kicsit sem hétköznapi Kína

Shanghai Kína betondzsungel felhőkarcolók

Shanghai Kína betondzsungel felhőkarcolók

Kína az a hely, ahol az ország méretéhez és változatosságához híven rendkívül sok a látnivaló. Ennek köszönhetően nem könnyű kiválasztani a megfelelő úticélt, de ha egy shanghai-i körutazás mellett tesszük le a voksunkat, akkor nagyon nem lőhetünk mellé.

A barátságos Shanghai

A város méretéhez híven nem egyszerű eljutni a repülülőtérről a kiválasztott szállodába, de szerencsére a ránk váró transzferrel ez egész könnyűnek bizonyul. A 17 milliós Shanghai elsőre pontosan olyan, mint amilyennek képzeljük: igazi betondzsungel. Zsúfoltsága ellenére azonban rengeteg meglepetést tartogat. Az egyik ilyen a járókelők kedvessége és barátsága. Ha eltévednénk, biztosak lehetünk benne, hogy találunk valakit, aki rövid időn belül a segítségünkre siet.

A város bejárásához érdemes a tömegközlekedést választani, ami kezdetben talán ijesztőnek tűnhet, de valójában meglepően egyszerű a metró használata, mely rendkívül szervezetten működik. További érdekesség, hogy az utasokat egy üvegfal választja el a metrótókocsiktól. Pozitív dolog, hogy angol feliratok segítik a külföldi turistákat a könnyebb tájékozódásban.

A metropoliszban sétálva a felhőkarcolók mellett csodálatos zöld ligeteket lehet találni, ahol az ember nyugodtan kikapcsolódhat. A parkok közepén járva picit olyan érzés foghat el bennünket, mintha nem is egy modern, toronyházakkal telezsúfolt nagyvárosban járnánk. A francia városrész megléte szintén egy olyan különlegesség, mely jól mutatja Shanghai sokszínűségét. A szűk utcákon barangolva, már-már nosztalgikus, európai életérzés fog el bennünket.

 

Kína ősi és modern csodái

Ezzel azonban még nincs vége annak a rengeteg látnivalónak, mely ezt a hatalmas várost jellemzi. Ugyanis itt található Kína legmagasabb épülete, valamint Shanghai leghíresebb bevásárlóutcája a Nanjing Road, melyet vétek lenne kihagyni, különösen a vásárlás szerelmeseinek. Azoknak, akik inkább a történelem és a kultúra alaposabb megismerését tartják szem előtt remek program lehet a régi városrész és a világhírű Yu Garden felfedezése.

 

A körutazás során abszolút kihagyhatatlan program a „Kína velencéjeként” ismertté vált Tongli település, mely a városkát behálózó csatornáiról vált híressé, ahol természetesen csónakázni is lehet. Rendkívüli a hely hangulata, ahol szinte tapinthatóak a régi tradíciók. Ha szerencsénk van, láthatjuk az ottani halászok különös halfogási módszereit, melyhez nem hálókat vagy pecabotot használnak, hanem madarak segítségét veszik igénybe.

 

Ételkülönlegességek az országban

Ha már egyszer Kínában járunk, akkor nem mehetünk úgy haza, hogy ne kóstolnánk meg a helyi specialitásokat.

 

Vannak olyan tészta ételek, melyek kifejezetten ínycsiklandozóak és egészen nemzetközinek hatnak. Ugyanakkor találkozhatunk olyan különlegességekkel is, mint a rántott kígyó, amit egészen egyedi élmény  először megkóstolni. A kígyón kívül kipróbálhatunk egyedi módon elkészített húsételeket is. de a hagyományos kínai fogások mellett ehetünk újragondolt, húsos kürtöskalácsot is, mely magyar szemmel igazi gasztronómiai csodának számít. Különösen furcsának tűnik, hogy a számunkra elvárt sós ízvilág helyett a sajtos húsos péksüteménybe is képesek rengeteg cukrot tenni, ami lássuk be, a mi szájízünknek eléggé szokatlan kaland lehet. Így még ha elsőre talán nem oly csábítóak ezek a keleti fogások, érdemes minél több ételkülönlegességet kipróbálni.

2017.08.08. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.