Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A klasszikus Bécs látnivaló

Fedezd fel Bécs látványosságait

Fedezd fel Bécs látványosságait

Bécs csodás városa itt van a szomszédban, egy ugrásnyira tőlünk, bárki számára könnyen elérhető távolságban, mégis néha oly messzinek tűnik. Pedig nem csak a földrajzi közelség, hanem a gyakran viharos történelmi múlt is összeköt minket.

Az osztrák főváros utcáin megannyiszor sétáltam már, mindig újabb és újabb szépségekre bukkanva, mégis azzal a különös érzéssel a szívemben, mintha születésemtől fogva ismertem volna minden sarkot. Biztos vagyok benne, hogy ez az érzés nem csak az enyém, sokan osztoznak benne, ugyanakkor akadnak közületek olyanok is, akik még sosem tapasztalhatták meg Bécs pezsgő és egyben klasszikus hangulatát. Az alábbiakban számotokra kívánok inspirációt nyújtani, hogy merre menjetek, milyen varázslatos helyeket járjatok körbe egy hosszú hétvége alatt.

Bécs varázslatos hangulata

Bécs varázslatos hangulata

Kastélyok és múzeumok minden mennyiségben

Mivel a paloták és a múzeumok menthetetlen szerelmese vagyok, így elsőként a Schönbrunni kastéllyal kezdeném a felkeresendő helyek listáját. Tudom, hogy Sisi egykori otthona világszintű ismertségnek és kedveltségnek örvend, így első számú célpontnak számít a turisták körében, természetesen nem alaptalanul. A rekonstruált belső termek körbejárásán kívül, az épülethez tartozó hatalmas park, az ott helyet kapó, fantasztikus panorámával bíró Gloriette, a Pálmaház és a világ első állatkertje, mind-mind nyomós okot adnak a hely felkeresésére. Ha kedvünk tartja a kastélyparkban hintóba is ülhetünk, és úgy járhatjuk körbe azt.

Schönbrunni kastély

Schönbrunni kastély

A város másik jelentős kastélya a barokk stílusban emelt Belveder palotaegyüttes, mely az Alsó- és Felső-Belvederből áll. Ez utóbbi ad otthont az ország értékes műgyűjteményeinek, melyek közül a  legismertebb, itt kiállított darab Gustav Klimt „A csók” című alkotása.

Belveder

Belveder

Persze a mesés paloták sora itt még nem ért véget, ugyanis a Hofburg szintén kiemelkedő jelentőséggel bíró épületegyüttese ad otthont több fontos múzeumnak, köztük a Sisi Múzeumnak is. Itt az egykori császárné életébe nyerhetünk betekintést, többek közt személyes tárgyai és portréi segítségével.

Hofburg

Hofburg

A Hofburgban található továbbá a Spanyol Lovasiskola, ahol a lipicai lovak magasiskolai előadásait élvezhetjük barokk stílusú környezetben. Igazán emlékezetes látványt nyújt a mesébe illő paripák klasszikus zenére történő tánca.

Spanyol Lovasiskola

Spanyol Lovasiskola © Spanische Hofreitschule/Stefan Seelig

Az épületegyüttes déli csücskénél álló Albertina Múzeum jelentős grafikai gyűjteménnyel rendelkezik, ahol olyan művészek alkotásait tekinthetjük meg, mint például Monet. Ezen felül építészeti és fotóművészeti műremekek megcsodálására is van lehetőségünk.

Albertina Múzeum

Albertina Múzeum

A palotaegyüttes vonzáskörzetében maradva további lenyűgöző épületeket találhatunk, melyek közül a 19. század végén, I. Ferenc József által alapított Bécsi Szépművészeti Múzeumot feltétlenül érdemes meglátogatni. Mára a világ egyik legjelentősebb múzeumává vált, ahol olyan művészek alkotásai kerülnek kiállításra, mint a Tiziano, Rubens, vagy éppen Raffaello. Ezen kívül természetesen egyéb műkincsek is fellelhetőek itt, így láthatunk ókori egyiptomi ereklyéket vagy római szobrokat is.

Bécsi Szépművészeti Múzeum

Bécsi Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeummal szemben, a Természetrajzi Múzeum kapott helyet, ahol a jelenleg is élő fajok preparátumai mellett többek között rég kihalt, ősi élőlények maradványaira csodálkozhatunk rá. A természet kedvelőjeként mindenkinek csak ajánlani tudom a múzeum felkeresését.

Természetrajzi Múzeum

Természetrajzi Múzeum

Sétáljuk körbe a belvárost

Ha már úgyis a belvárosban, a Hofburg közelében járunk, akkor érdemes egy kellemes sétát tenni a Kohlmarkton, ahol luxusüzletek sorát találjuk. Innen tovább haladva rövidesen elérjük a Szent István-székesegyházat (Stephansdom), mely a szintén sétálóutcákkal szegélyezett Stephansplatzon áll, már a 12. század óta. A város ezen része rendkívül kedvelt mind a helyiek, mind pedig a külföldi turisták körében, így nem meglepő, hogy minden évszakban nyüzsgő és élettel teli. Kedves kávézói, valamint az itt képviseltetett különféle, nemzetközi divatmárkák sora csak fokozza a hely népszerűségét.

Turista a Stephansdom előtt

Turista a Stephansdom előtt

Természetesen nem ez a rész Bécs egyetlen híres sétáló negyede, hiszen a város leghosszabb bevásárlóútja, a Mariahilfer Straße szintén jelentős népszerűségnek örvend.

Amint azt láthatjuk, Bécs telis-tele van felfedezésre váró helyekkel, melyekben garantáltan nem fogunk csalódni. Én mindenkit arra bíztatok, hogy keresse fel ezt a varázslatos várost és adja át magát a semmihez sem fogható hangulatának.

2018.04.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.