Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A Kvarner-öböl kincsei: Rab, Krk és Cres

Horvátország szinte minden területe rendkívüli szépségekkel bír. Hosszan elnyúló tengerpartjának köszönhetően különféle öblöket, partokat és szigeteket találunk, bármerre is járunk. Ezek közül a Kvarner-öböl kiemelkedő helyekkel rendelkezik. Az Isztriai-félsziget és a szárazföld határolta rész több, kisebb-nagyobb szigetet, valamint a partvidéket foglalja magában. Az öböl bizonyos részeit már évezredekkel ezelőtt is lakták, így nem meglepő, hogy napjainkban is fontos szerepet tölt be. A Kvarner-vidék jelentősebb, turisták által kedvelt szigetei közé tartozik többek közt Rab, Krk és Cres.

Rab

Rab szigete

Rab szigete

A Kvarner-öböl déli részén álló Rab sziget leginkább gyönyörű tengerparti strandjainak köszönheti népszerűségét. Az egyik kis településen, Lopar-on találjuk az ország legnagyobb homokos strandját. Mivel Horvátország tengerpartjaira elsősorban a kavicsos és sziklás part a jellemző, ezért ez a tény rendkívül nagy vonzerőnek számít.

A strandoláson kívül természetesen városnézésre is van lehetőség, melyet érdemes a sziget központi településén, az azonos nevű Rab városban megtenni. Itt a 13. században épített Szent Mária templomot, valamint a Szent Kristóf lapidáriumot ajánlott felkeresni. A városka alkonyi fényei még szebbé varázsolják a régi utcákat, ezzel biztosítva tökéletes helyszínt az esti romantikus sétáknak.

Ha a szigeten igazán kényelmes, tengerre néző szállodában szeretnénk megszállni, akkor a  Hotel Carolina a tökéletes választás.

Krk

Krk sziget

Krk sziget

Az Adria második legnagyobb szigete Horvátország legnépesebbike. A szárazföldtől csatornák választják el, melyeken a Krki híd közel 1,5 kilométer hosszan ível át. Habár a szigetnek saját repülőtere és számtalan kikötője van, mégis, e híd rendkívül jelentős közlekedési pontnak számít.

Krk szigetének azonos nevű városa, és egyben központja gyönyörű óvárosában számtalan nevezetességet találunk. Ezek közül a Frangepán-kastélyt, a Mária mennybemenetele székesegyházat, a Szent Ferenc templomot és a városfalat érdemes felkeresni.

A sziget további népszerű üdülőtelepüléseket is rejt magában. Ezek közül Omišalj, Njivice, Malinska és Baška lenyűgöző hangulata csábítja leginkább az ide érkezőket.

Baška falu az azonos nevű öbölben terül el, meseszép strandokkal és kikapcsolódási lehetőségekkel. A település hírnevét szépségén túl az itt megtalált Baška táblának is köszönheti, ami a jelenleg ismert legrégebbi horvát nyelvemlék. A helyi szállodák közül a Hotel Atrium Residence-t érdemes választani, melynek elvitathatatlan csábereje, hogy közvetlen tengerparti fekvéssel bír.

Baška, Krk

Baška, Krk

Cres

Az Adriai-tenger legnagyobb szigete változatos tájjal és növényzettel bír. Krk szigetének kopárságával ellentétben itt a domboknak, meredek szikláknak és alacsonyan fekvő síkságoknak köszönhetően buja erdőket, különféle cserjéseket és olíva ligeteket találhatunk. A sziget egy nagyon ritka madárfajnak, a fakókeselyűnek az otthona.

Természetesen Cres programlehetőségeket és gyönyörű látnivalókat is tartogat. Beli faluját érdemes felkeresni, mert azon túl, hogy rendkívül bájos, még egy kőfalba faragott arcképet is rejteget, ami a legenda szerint a tatárjárás után ide menekült IV. Béla királyunkat ábrázolja. A településen sétálva több templomot és plébániát csodálhatunk meg, valamint szemügyre vehetünk egy római hidat is.

Lubenice, Cres

Lubenice, Cres

A sziget középső része felé, egy meredek sziklán találjuk Lubenice települését, mely híven őrzi a középkori építészet emlékeit. A falucskában néhány régi templomot tekinthetünk meg, de a hely különlegessége mégsem ebben, hanem a parton, a Žanja-öböl kék barlangjának szépségében rejlik. Természetesen mesébe illő tengerpart is vár itt ránk a Sveti Ivan strand képében. Elsőre talán érintetlennek tűnő bájának titka, hogy elég nehéz megközelíteni.

A szigeten járva az azonos nevet viselő Cres városát is ajánlott felkeresni, mely a terület székhelyéül szolgál. Legfőbb látnivalói közé tartozik például a három régi városkapu, a "Velencei torony", vagy a főtéren álló 15. századi loggia. A hely egyik legérdekesebb látnivalója mégis a várostól nem messze található Vransko-jezero elnevezésű édesvízű karszttó.

Vransko-tó, Cres

Vransko-tó, Cres

Cres szigetnek egykor Lošinj is a része volt, azonban mára elvált tőle, és egy külön kis szigetet alkot. Cres-t és Lošinj-t jelenleg egy híd köti össze, így rendkívül könnyű köztük az átjárás.

Lošinj gyönyörű tengerparti résszel rendelkezik, ahol több mesés szálloda várja a pihenni vágyókat. Ezek közül az egyik kedvencem közvetlenül a parton fekvő, 5 csillagos Hotel Bellevue, mely minden igényt kielégítve garantálja a tökéletes nyaralást.

Forrás: http://www.horvatorszaginfo.hu

2018.07.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.