Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legjobb szlovák síterepek

Shutterstock

Szlovákia a télisportokat űzők egyik kedvelt úti célja. Így nem meglepő, hogy hazánkból is rendkívül sokan keresik fel évről-évre csodás hegyeit. Legnagyobb síközpontjaiban nemcsak síelésre és snowboardozásra, hanem szánkózásra és sífutásra alkalmas szakaszokat egyaránt találni. Egy biztos, északi szomszédunk síközpontjainak népszerűsége elsősorban szépségében, közelségében és remek ár-érték arányú szolgáltatásaiban rejlik.

Donovaly – a kezdők pályája

Donovaly esti fényei

Donovaly esti fényei Shutterstock

Szlovákia központi részén, pontosabban az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra találkozásánál megbújó Donovaly leginkább a kezdő síelők körében vált ismertté és kedvelté. Donovaly vagy más néven Dóval sípályáinak összesített hossza 11 kilométer, melynek szinte teljes egésze kék és piros nehézségi fokú (fekete pályából alig 100 méternyi van). Tehát kevésbé gyakorlott és teljesen kezdők számára is remek választás. Ennek megfelelően síkölcsönzés és persze síoktatási lehetőség széles tárháza áll az ide érkezők rendelkezésére. Plusz pont, hogy kivilágított pályával ugyancsak rendelkezik, így az esti sötétségben való síelést előnyben részesítők is hódolhatnak szenvedélyüknek. A közel 30 kilométer hosszú sífutópálya és a snowboardra kijelölt szakasz csak egy-egy újabb érv Dóval mellett.

A túlélés kézikönyve: mire lesz szükséged a hegyekben?

Ez is érdekelhet:

A túlélés kézikönyve: mire lesz szükséged a hegyekben?

És miért érdemes még itt tölteni a téli síelős szezont? Donovaly-ban minden megtalálható, ami egy kellemes téli sporttal tarkított kikapcsolódáshoz szükséges. Bátran válogathatunk a wellness részleggel is felszerelt szálláshelyek és az egyszerű apartmanok között. További színes programként a korcsolyázás és lovas szán lehetősége is rendelkezésre áll, plusz az egyedi kisvasútat szintén ki lehet próbálni. A gasztró élmények szerelmeseinek a Park Snow Donovaly-ben töltött idő alatt sem kell semmit nélkülözniük, ugyanis számos étterem áll a vendégek rendelkezésére. Ami azt jelenti, hogy érdemes kipróbálni a helyi konyha egyedi ízeit. Donovaly mellett szól még az is, hogy Budapesttől alig 200 kilométerre található, így kényelmesen és egyszerűen megközelíthető.

Szállások Donovalyban

Jasná – a legnagyobb síközpont

Jasná, Chopok

Jasná, Chopok Shutterstock

Donovaly-tól alig egy órányi távolságra fekszik Szlovákia legnagyobb síközpontja, Jasná. A több, mint 44 kilométer hosszú sípályarendszerrel rendelkező Jasná az ország legfontosabb síterepeként az Alacsony-Tátra középső részén terül el. Méretéhez és jelentőségéhez színvonalas szolgáltatások is párosulnak. Így nem meglepő, hogy számos hóágyú biztosítja a megfelelő pályaminőséget, valamint kivilágított szakaszokkal ugyancsak rendelkezik. Jasná legimpozánsabb részén, a Chopok csúcsa alatti központi területen nemcsak szemet gyönyörködtető panoráma, hanem napozóterasz és pazar finomságokat kínáló étterem is várja a téli sportok és a hegyi kilátás szerelmeseit. Aktivitások tekintetében természetesen a sípályák mellett snowboardozásra is van lehetőség. Itt a teljesen kezdőktől kezdve a versenyre készülőkig mindenki megtalálhatja a számára ideális pályaszakaszt és kikapcsolódási alternatívát, melyhez a több, mint 1 000 méteres szintkülönbség nagyban hozzájárul. Jasná mellett extraként szól még egy különleges látnivaló is, ugyanis innen nem messze található a Demänovská ľadová jaskyňa, vagyis a Demänovská jégbarlang. A barlang egyediségével kikerülhetetlenül csábítja a kíváncsi utazókat. Vétek lenne ellenállni neki!

Irány Jasná!

2020.10.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.