Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A túlélés kézikönyve: mire lesz szükséged a hegyekben?

A téli szünettel kezdődik, és van, ahol a tavaszi szünetig is kitart a síszezon, így aki szeretne, biztosan el tud jutni a hegyekbe. De mire érdemes figyelni, hogy egy ilyen kirándulás biztosan jó élmény legyen?

Amennyiben szeretnéd még élvezetesebbé tenni a síelést, segítünk abban, hogyan pakolj és mit érdemes előre végiggondolnod ahhoz, hogy semmi se hiányozzon, és elkerüld az esetleges problémákat.

Most lehet, hogy azt mondod, nem egy nyári táborba készülsz, hogy listát kelljen írni azokról a dolgokról amikre szükséged lehet. Bár elcsépeltnek tűnhet a kijelentés, hogy a szerencse a felkészülteknek kedvez, az a helyzet, hogy még mindig igaz. Ha pedig rendszert viszel a csomagolásba, elkerülheted a felesleges stresszt és pánikot, ami a legtöbb utazással együtt jár.

Nincs kellemetlen meglepetés

Tegyük fel, hogy már kiválasztottad az úticélt és szállást is foglaltál. Az első dolog, amit az indulás előtt mindenképp meg kell tenned, az a sífelszerelés ellenőrzése. Triviálisnak hangozhat, csakhogy a hegyekből való visszatérést követően a többség egyszerűen csak elteszi a téli felszerelést az alagsorba vagy a garázsba, ahol a következő szezon végéig pihennek majd. Ezért könnyen lehet, hogy megfeledkezel a meggörbült sípálcáról vagy a megrepedt csatokról. Emiatt az is előfordulhat, hogy a hibát a lehető legrosszabb pillanatban fedezed fel - úton a sípályára, vagy már egy Rád váró lejtő teteján állva.

Síelés a svájci Alpokban

Ez is érdekelhet:

Síelés a svájci Alpokban

A sérült darabot, elviheted megjavíttatni vagy kicserélheted egy vadonatúj felszerelésre is, de előzetesen, még otthon, vagy a helyszínen is bérelhetsz alkalmas eszközöket; a lényeg, hogy ne érjen felkészületlenül a dolog.

Frissítsd fel a téli ruhatáradat

A sídzsekid már maga mögött tudja a legjobb éveit? Esetleg meglepődtél, hogy egy év elteltével már nem igazán passzol? Nézd át ezt is, nehogy úgy járj vele, mint az egy évig garázsban vagy dobozban porosodó felszereléssel - legyen elegendő, megfelelő minőségű aláöltözeted, vízálló, vastag ruhák, sál, sapka, kesztyű, minden, amit gyerekkorodban a szüleid annyiszor a lelkedre kötöttek, és akkor biztosan nem lesz baj.

A hőmérséklet a hegyekben gyakran esik nulla fok alá, illetve tartósak a mínuszok, miközben a hóról visszaverődő napfényben akár le is éghetünk. A válasz pedig arra, hogyan birkózzunk meg ezzel: a réteges öltözködés és a fényvédelem. A fehér hóval borított lejtők tapasztalt királyai megerősíthetik, hogy a speciális anyagból vagy merinó gyapjúból készült funkcionális ruházat komoly segítséget jelent.

Nézd meg legjobb síútjainkat, és találd meg a kedvencedet!

Első helyen az egészség

Amennyiben külföldön szeretnéd élvezni a havas hegycsúcsokat, légy felelősségteljes és ne felejts el utasbiztosítást kötni. A szerződést néhány perc alatt megkötheted az interneten keresztül vagy utazási szakértőink segítségével, és így biztos lehetsz benne, hogy nem fenyeget olyan veszély, amire ne készültél volna fel, és ne számíthatnál segítségre a megoldásában.

Olvasd el, mi mindenre lehet jó egy jó biztosítás!

Szerencsére már a legtöbb síelő és snowboardos számára a bukósisak alapfelszerelés, de hibát nem fogsz azzal elkövetni, ha a testi épéségedet bebiztosítod egy térd-, gerinc- vagy csuklóvédővel is. Ezek különösen akkor jöhetnek jól, ha szeretsz a fekete pályákon leereszkedni vagy ismeretlen terepeket felfedezni.

A 3 legjobb, osztrák fekete pálya

Ez is érdekelhet:

A 3 legjobb, osztrák fekete pálya

Vigyázz azonban az intenzív, hegyi napsugárzástól. Piros, hámló orrú, mosolygós emberekkel találkozol télen? Ők azok a síelők lesznek, akik elfelejtettek fényvédős napozókrémet csomagolni az utazásukhoz. A nap sugarai, jóval a tengerszint feletti magasságokban igen erősek és még felhőn keresztül is hatással vannak a bőrre. Ezért válassz inkább 50, vagy annál is magasabb faktorszámú naptejet.

Utazás komplikációk nélkül

Szomorú lenne, ha utazása idő előtt véget érne, vagy el sem kezdődne igazán. Amennyiben autóval mennél, a hosszú utazás előtt érdemes átnézetni egy szervízben. Csak így kerülheted el, hogy egy váratlan hiba lepjen meg, megnehezítve ezzel a nyaralást.

Semmiképp se feledkezz meg a hóláncokról sem. Amellett, hogy a szeszélyes időjárás miatt segítség lehet a havazás okozta elakadásoknál, néhány nemzetközi útszakaszon a gépjármű kötelező alapfelszereltségei közé tartozik.

Egy ideje kacérkodsz a téli síelés gondolatával, de egyelőre még nem léptél az előkészítés fázisába? Utazási szakártőink segítenek kiválasztani az igazán Neked való síutat, amit már annak megtervezése során úgy alakíthatsz, hogy az kívánságaidnak és elképzeléseidnek megfeleljen. De legfőképp, éld meg a téli kalandot stressz, sérülések és más kellemetlenségek nélkül!

2019.02.15. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.